palkovics laszlo02Létre kell hozni a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Szolnok tengelyű észak-magyarországi gazdasági övezetet, amely képes bekapcsolni a gazdaság, az oktatás, a kultúra, a turisztika és a sport területén megvalósuló fejlődésbe a határon túli területeket és azok lakosságát is.

Ezt az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László (képünkön) mondta hétfőn Budapesten, az övezet létrehozását tárgyaló munkaértekezletet követően. Egyedi nemzeti, gazdasági és kulturális övezetre irányuló komplex fejlesztési megoldásokra van szükség – folytatta –, így a térség koncentrált felkarolása nemcsak a megyeközpontok, hanem az övezet egyéb településeinek fejlődésére és az egész vidékre is pozitív hatást gyakorol.

A megyei jogú városok polgármestereinek részvételével megtartott munkaértekezleten bemutatták az új övezet stratégiáját. Az előkészítő munka már több mint egy éve tart. A megyék együttműködéséről szóló megállapodást hétfőn az értekezleten írták alá.

Palkovics László hangsúlyozta: egyedi, Északkelet-Magyarország nemzeti, gazdasági és kulturális övezetre irányuló komplex fejlesztési megoldásokra van szükség. A térség koncentrált felkarolása nemcsak a megyeközpontok, hanem az övezet egyéb településeinek fejlődésére és az egész vidékre pozitív hatást fog gyakorolni.

Kiemelte: a cél a gazdasági övezet népességmegtartó erejének növelése, infrastrukturális, gazdasági és kulturális fejlesztése, versenyképességének erősítése. Minden adva van ahhoz, hogy sikeres, mindenki számára előnyös együttműködés alakuljon ki a térség települései, gazdasági szereplői és lakosai között – fűzte hozzá.

A négy megyére és határon túli területekre kiterjedő együttműködést abból a szempontból is fontosnak tartja a miniszter, hogy kezdődik az új európai uniós támogatási rendszer kialakítása, ahol a hasonló komplex projektek sikerrel tudnak szerepelni. Az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, Horváth Zita még elmondta, hogy elkészült a meglévő város- és térségfejlesztési projektekre épülő stratégia a térség felemelkedéséhez. A kormány el is fogadta, kezdődhet a közös munka.

Hirdetés