kekhullamA Balatonnál idén 43 strandnak ítéltek oda Kék hullám zászló minősítést, a legtöbb pontszámot a csopaki Községi strand kapta, de összesen 24 strand érdemelte ki az ötcsillagos minősítést. Négy csillagot 16, míg három csillagot három strand kapott.

Idén 43 balatoni strand kapott Kék hullám zászló minősítést a Balatoni Szövetség (BSZ) strandminősítő ünnepségén Balatonfenyvesen.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kormánytámogatással négy éve elindított programjában eddig 97 balatoni strandfejlesztés 9 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott. Sok balatoni strand teljesen megújult, aminek szerepe lehet abban, hogy minden korábbinál többen neveztek idén a strandminősítő megmérettetésére - mondta az MTI szerint Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmusszakmai igazgatója.

Az idei strandminősítő verseny győztese a legtöbb pontszámot elérő csopaki Községi strand lett. Ebben az évben is – csakúgy mint tavaly – különdíjjal jutalmazták a járványügyi védekezésben legfelkészültebbeket: a balatonföldvári Keleti strandot, a vonyarcvashegyi Lido strandot és a balatongyöröki Községi strandot.

A három Balaton-parttal rendelkező megye, Veszprém, Zala és Somogy megye önkormányzata különdíjat ajánlott fel egy-egy kiemelkedően szereplő, megyéjükben található strand számára, amely elismeréseket a balatonlellei Napfény Strand, az örvényesi Legisly Beach és a vonyarcvashegyi Lido Strand kapta.

A strandminősítő megmérettetésre benevezettek közül 24 balatoni strand nyert el ötcsillagos, 16 strand négycsillagos és 3 strand három csillagos Kék hullám zászlót - számolt be az eredményről a 24.hu.

5 csillagos strandok:

  • Balatonederics Zöld Hullám strand
    Csopak Községi strand
    Balatonfüred Széchenyi Strandfürdő
    Zamárdi Nagy strand
    Gyenesdiás Lido strand
    Gyenesdiás Diási Játékstrand
    Alsóörs Községi strand
    Badacsonytomaj Badacsony strand
    Zánka Községi strand
    Balatonszárszó Központi strand
    Szigliget Községi strand
    Balatonfüred Kisfaludy strand
    Balatonfüred Esterházy strand
    Balatonboglár Platán strand
    Balatonberény Községi strand
    Balatonakali Mandulavirág strand
    Balatongyörök Községi strand
    Balatonalmádi Wesselényi strand
    Keszthely Városi strand
    Vonyarcvashegy Lido strand
    Fonyód Panoráma strand
    Balatonlelle Napfény strand
    Ábrahámhegy Községi strand
    Balatonföldvár Keleti strand


4 csillagos strandok:

  • Balatonfűzfő Fövenyfürdő strand
    Balatonfűzfő Tobruk strand
    Keszthely Libás strand
    Keszthely Helikon strand
    Örvényes Legisly Beach
    Balatonfenyves Alsó strand
    Balatonfenyves Csalogány strand
    Fonyód Bélatelepi strand
    Balatonföldvár Nyugati strand
    Balatonudvari Községi strand
    Balatonudvari Fövenyesi strand
    Révfülöp Szigeti strand
    Révfülöp Császtai strand
    Badacsonytomaj Városi strand
    Révfülöp Napfény strand
    Balatonberény Berény Naturista strand

3 csillagos strandok:

  • Fonyód Városi strand
    Siófok Nagystrand
    Balatonalmádi Káptalanfüredi strand

Idén a Balaton déli, somogyi partján 64 strand működését engedélyezték, amelyek nagy része szabadstrandként üzemel. Folyamatos a strandok minőségének monitoringozása. A somogyi part mérési eredményei alapján elmondható, hogy kiváló a Balaton vízminősége, és a déli parton az alga sem jelent meg eddig - mondta el a balatonfenyvesi eseményen az MTI szerint Fadgyas Erzsébet Somogy megyei tisztifőorvos.

Ezt értékelték a szakemberek

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a BSZ titkára arról beszélt, hogy a Kék hullám zászló strandminősítést 2004 óta, immár 18. alkalommal hirdette meg az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség. A június 21-én indult bejárásokon a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai is helyszíneltek. Az elnyert zászlókon egytől öt csillagig kaptak értékelést a megmérettetésen induló strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát.

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, -tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát a meder állapotával együtt, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, a gyerekbarát szolgáltatásokat és a strandi vendéglátóhelyek kínálatát is, az utóbbinál fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét, és az étel-ital választékot is.

Hirdetés