felzaA társadalmi felzárkózás területén megvalósult programok eredményeiről, tapasztalatairól, valamint a 2021–2027-es programozási időszakra tervezett uniós társfinanszírozású fejlesztésekről szóló egyeztetésre került sor a Belügyminisztérium szervezésében 2022. február 15-én.

A társadalmi felzárkózás területi és esélynövelési programjai (Biztos Kezdet Gyerekházak, Tanodák, Komplex telepprogramok, Felzárkózó települések program) hozzájárulnak a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, a mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásához és integrációjához. A beavatkozások elsősorban a hátrányos helyzetű térségekre, településekre fókuszálva, egymáshoz kapcsolódva, komplex szemléletben, az egyéni felelősségvállaláson és a közösség részvételén alapulva valósulnak meg.

A 2021–2027-es időszakra vonatkozó társadalmi felzárkózási fejlesztés fő irányairól Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős helyettes államtitkára beszélt. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság felzárkózás-fejlesztésekben betöltött szerepét Sztojka Attila főigazgató ismertette.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos a Felzárkózó települések hosszú távú fejlesztési programját mutatta be.

Dr. Nemcsok Dénes, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára az uniós programok végrehajtásáért felelős irányító hatóság tapasztalatairól tartott előadást.

A szakmai előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen több mint 40 településről érkezett polgármester és önkormányzati munkatárs folytatott párbeszédet a fejlesztési eredményekről és tapasztalatokról. A konzultáció a következő időszakra vonatkozó javaslatok, új szempontok megvitatásával ért véget.

(Belügyminisztérium)

Hirdetés