palffy ilona01A nemzetiségi szavazók miatt sorok alakulhatnak ki az önkormányzati választáson, és nem kizárt, hogy néhány szavazókört nem tudnak bezárni október 13-án este hét órakor. Ez az eredmények közzétételét is késleltetheti. Erről Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszélt az InfoRádiónak adott interjúban.

Az október 13-i egy nagyon bonyolult választás lesz, amelyen önkormányzati képviselőtestületi tagokra, megyei képviselőtestületi tagokra, polgármesterre, Budapesten pedig főpolgármesterre is szavazhatunk, ahogyan helyi, megyei és országos nemzetiségi testületek tagjaira is, ismertette Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, hozzátéve, hogy a nemzetiségi választópolgárok számára ezúttal nem lesz külön kijelölt szavazókör, ezért azok a választópolgárok, akik nemzetiségiként regisztráltak, nem három szavazólapot fognak kapni, hanem adott esetben akár hatot is.

További bonyolultságot fog jelenteni, hogy a polgármesterjelöltek esetében egy szavazata van a választópolgárnak, ahogyan az egyéni választókerületi képviselőjelöltek esetében is. De egy 10 ezer alatti lakosú településen, amikor a képviselőtestületi tagokra adjuk le a voksunkat, ott annyi szavazata van a választónak, ahány testületi tagot választhat. Ehhez hasonló a nemzetiségi helyi képviselőtestületi választás is, csak ott 3 vagy 5 szavazata lesz.

De mindenféle szavazólapon fel lesz tüntetve, hogy hogyan szavazhat, illetve hány szavazata van a választópolgárnak, de ez rendesen megnehezíti a voksolók dolgát – emelte ki Pálffy Ilona.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés