turist2Idén is nagyot mehet a hazaiak körében a vidék, Budapestnek valószínűleg nehezebb dolga lesz.

A 2020-as év többek közt a turizmust is igencsak megviselte, a kereskedelmi szálláshelyeken éves szinten 58 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak, a belföldi vendégek 39 százalékkal, míg a külföldiek 77 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el. Noha bizakodnak az idei szezonban a belföldi, vidéki turizmus tekintetében, a külföldi vendégekre építő budapesti szállodáknak nehezebb a helyzetük.

A budapesti kereskedelmi szálláshelyeken könyvelték el a legnagyobb visszaesést 2019-hez képest, míg a balatoni régió regisztrálta a legkisebb, de még így is jókora csökkenést.

A belföldi turizmus esetében bizakodásra adnak okot a foglaltsági mutatók: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ előfoglalási adatai szerint a három nyári hónapra már több mint egymillió vendégéjszaka-foglalást rögzítettek, ezek 75 százalékban magyar vendégektől érkeztek. A vidéki szállodák szerencsésebb helyzetben vannak, itt a foglaltság és a forgalom akár még a tavaly nyári szezon adatait is meghaladhatja. Eközben Budapestnek több időre lesz szüksége, ugyanis a fővárosi hotelekben a vendégek döntő többsége, körülbelül 90 százaléka külföldi turista volt, emiatt erre a szegmensre hatalmas csapást mért a járvány. Tavaly éves szinten megfeleződött a Magyarországra tett külföldi utazások száma, a forgalom visszaépüléséhez pedig több összetevőre is szükség van: egyrészt a légitársaságok járatsűrítésére, nyitásra, az oltásokkal és igazolásokkal kapcsolatos kérdések megválaszolására, másrész figyelembe kell venni, hogy a gyerekekre vonatkozó, országonként eltérő, vegyes szabályozások is nehezítik az utazást, a kötelező tesztelés pedig emeli a költségeket.

A piackutatások szerint ha nem lesz újabb, tömeges megbetegedéseket és lezárásokat hozó hulláma a járványnak, legkorábban idén ősszel kezdődhet meg a fővárosban. A 2022-es év a csoportos foglalások alapján már biztatónak tűnik. Ehhez persze az kell, hogy ne induljon be egy újabb, tömeges megbetegedéseket okozó hulláma a járványnak.

Híján vannak a dolgozóknak A munkaerőhiány nagyon megnehezíti a helyzetet, hiszen a járvány miatt erősen visszaesett a foglalkoztatottak száma, sokan a pályát is elhagyták – 40-50 százalékukat már nem is lehet visszacsábítani a turizmusba. Ez főleg igaz a fiatal, felsőfokú végzettségű, nyelveket beszélő munkavállalókra. A szektorban eddig elsősorban a külföldi munkahelyeknek volt elszívó hatásuk, ehhez társultak most még a pályaelhagyók is. Mindez a minőségben is megalkuvásra kényszerítheti azokat a szolgáltatókat, amelyek nem tudják orvosolni a problémát – írja a Világgazdaság. Ami az üzleti utakat illeti, Magyarországon a foglalásokból az látszik, hogy egyelőre óvatosak a cégek, kevés külföldi üzleti utat szerveznek, a konferenciák pedig még gyakran teljesen online formában indulnak,< vagy a hibrid megoldást választják a szervezők, és valószínűleg csak 2022-ben lépnek a gázra. A pandémia előtti szinteket az iparág valószínűleg két-három év múlva érheti el, de Budapest népszerűsége előbb vagy utóbb újra csalogatni fogja a látogatókat.

(Startlap)

Hirdetés