alairopKét biztosítóban szerzett 45 százalékos tulajdonrészt Magyarország, közölte Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán jelentette be, hogy Magyarország 45 százalékos tulajdonrészt vásárol az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban. Az adásvételi szerződést a politikus hétfőn írta alá a Vienna Insurance Group képviselőivel.

A pénzügyminiszter szerint ezzel az állami vagyon stratégiai tulajdonnal bővül, ami rendkívül előnyös, hiszen a két biztosító részesedése együttesen közel 20 százalék a hazai biztosítási piacon, éves díjbevételük 240 milliárd forint, így a két cég együtt piacvezetővé válik a szektorban.

Hozzátette, hogy a lépés célja a közvagyon gyarapítása és a stratégiai vagyonelemek állami tulajdonba történő visszavétele. A tranzakció árát nem hozták nyilvánosságra.

Varga felhívta a figyelmet arra is, hogy 2002 és 2010 között az állami vagyon jelentős részét eladták, nagyjából 190 cég került magánkézbe. Ennek 2010-ben véget vetett a kormány és a korábbi rendszert átgondolt vagyonpolitika váltotta fel. 2010 és 2020 között így az állami vagyon 11 ezer milliárd forintról 20 ezer milliárd forintra hízott.

VG.hu

Hirdetés