mnbSzükséges esetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az eszköztár minden elemével beavatkozik a hazai pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása érdekében; a jegybank szorosan monitorozza a helyzetet, és minden pillanatban készen áll a beavatkozásra – válaszolta a jegybank az MTI megkeresésére kedden.

Hozzátették, a jelenlegi pénzpiaci folyamatokat az egész régióban külső hatások, egy rendkívüli háborús konfliktus következményei alakítják.

A koronavírus-járványt követő helyreállási időszak adatai bizonyították, hogy a magyar gazdaság fundamentumai erősek – szögezték le.

„Az MNB egyértelmű célja, hogy a geopolitikai körülmények miatt megemelkedett kockázatok ne veszélyeztessék hazánk ár- és pénzügyi stabilitását. A pénzpiaci mozgások fundamentálisan nem indokoltak, de növelik a fölfelé mutató inflációs kockázatokat” – írták.

Frissítés: 

75 bázisponttal magasabban, 5,35 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön az MNB, a szigorítás váratlannak volt mondható, elsősorban az utóbbi napok forintgyengülésére reagálhattak vele, írja a portfolio.hu.

A lap szerint az utóbbi napokban az elemzők körében érezhetően erősödtek a kamatemelési várakozások, hiszen a forint gyakorlatilag napról napra döntött új történelmi mélypontot az euróval szemben, szerdán 383 felett is járt a jegyzés.

Hirdetés