menekult0ENSZ szerint a háború kezdete óta mintegy 570 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, ami már önmagában is hatalmas szám, a kormány viszont még ennél is nagyobb számokat közölt korábban. Sőt, a rendőrség egy ideje azt is közli, hányan jönnek Románián keresztül, ezek alapján egymilliónál is több menekültet fogadtunk. Ehhez képest csak 20 ezren kértek nálunk egészségügyi ellátásra és anyagi támogatásra jogosító menedékes kérelmet, ami európai összevetésben is nagyon alacsony arány. Ezt az sem magyarázza, hogy a menekültek 80 százaléka nem Magyarországon akarja kivárni a háború végét. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a menekültek nem is tudnak arról, hogy jogosultak lennének ellátásra, mert a magyar hatóságok nem tájékoztatják őket megfelelően. Ráadásul egy új rendelet szerint nehezebben juthatnak hozzá a pénzbeli támogatáshoz.

Az UNCHR, az ENSZ menekültügyi szervezetének összesítése szerint az orosz–ukrán háború kitörése óta több mint 568 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra május 8-ig.

Hatalmas szám ez, a mostani menekültválság simán lekörözi a 2015-öst.

Összesen már közel 6 millió ember hagyta el Ukrajnát, történelmi léptékben is durva a helyzet. 2015-ben év végéig 391 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a magyar rendőrök, voltak napok, amikor 24 óra alatt 7-9 ezer ember lépte át a határt. Az ukrajnai háború első napjaiban a rendőrség adatai szerint ennek több mint duplája volt az érkező menekültek száma, 15-20 ezren lépték át a magyar–ukrán határt, de még március közepén is naponta 8-10 ezren jöttek.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés