bolcsi0Sok kisgyermek kezdi meg ősszel a bölcsődét, nyár végére általában betelnek a férőhelyek. Vannak olyan családok azonban, akiknek lakóhelye közelében nincsen állami bölcsőde, vagy túl kevés a férőhely, így ha a szülők vissza akarnak térni a munkába, magánintézménybe kell adniuk gyermeküket. A magánbölcsőde viszont nem olcsó mulatság. A Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy ebben a helyzetben milyen lehetőségeik vannak a kisgyermekes családoknak, milyen támogatást és mely településeken vehetnek igénybe.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015-től folyamatosan nőtt a 3 éves kor alatti gyermeket nevelő, 25–49 éves nők körében a foglalkoztatottak aránya és ezzel párhuzamosan a bölcsődébe beíratott gyermekek száma is. A tendenciát azonban 2020-ban megtörték a Covid19-cel kapcsolatos korlátozó intézkedések. Viszont idén már feltehetően sokkal kevésbé érvényesül a járvány hatása, ahogy a munkaerőpiac helyreáll, és egyre többen megkapják az oltást is.

Kérdés, hogy lesz-e idén elég férőhely: 2020-ban az ország 2380 településén, közel 60 ezer gyermek (az érintett gyermekek 21,1%-a) számára nem volt helyben elérhető napközbeni ellátás. A bölcsődei férőhelyek számának növelését is folytatni szükséges – állapította meg Kreiszné Hudák Emese a Pénzcentrumon márciusban megjelent,Fókuszban a családok – Hogyan alakulnak a születési adatok? című tanulmányában.

A teljes cikk itt olvasható »

Hirdetés