langernevictorkatalin01A teljes társadalom közös felelőssége a társadalmi felzárkózás, a szegénység csökkentése, a romák sorsának jobbra fordítása és annak megmutatása, hogy ők értékei, erőforrásai az országnak – közösen kell beszélni a problémákról, a feladatokról, amelyeket együtt kell megoldani és az eredményekről, amelyeket már elértek.

Ezt az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Langerné Victor Katalin jelentette ki a Magyar Nemzeti Roma Platform záró konferenciáján mondott köszöntőjében. Kiemelte: ha vannak eredmények, merni kell kimondani, mert az egyik legfontosabb üzenet a jövőre nézve, hogy nemcsak elérni kell egy eredményt, hanem meg is kell tartani.

Úgy látja – folytatta –, vannak helyek, ahol hirtelen sikereket értek el, de „nem tette örökséggé a munkát, a tudást” az, aki „a hátán vitte” azt, és amikor elment a közösségből, megszűnt a munka, „elporladtak az eredmények”. Szerinte a roma platform segíthet abban, hogy amikor megtalálják a jó példákat, közösen bátorítsák, támogassák a munkát, adják tovább a tudást, így megtarthatják az eredményeket.

A siker kulcsa a konzultáció, a párbeszéd, az értelmes vita – mondta. – Korábban vagy magukra hagyták a romákat a problémáikkal, vagy a bevonásuk nélkül akarták megoldani a gondokat. A konzultációsorozat azonban az elmúlt időben bebizonyította, hogy meg kell keresni azokat, akikért dolgoznak, akikkel együttműködhetnek a valódi társadalmi felzárkózás érdekében, és ehhez értelmes párbeszédre van szükség.

A helyettes államtitkár végül azt ígérte: folytatják a munkát, mindent megtesznek, hogy minél többen kerüljenek ki a szegénységből. Folytatják az együttműködést a partnereikkel, és látva az eredményeket, remélhetőleg mind többen csatlakoznak.

Hirdetés