akta12007 óta január 28-a a nemzetközi adatvédelem napja. Ebből az alkalomból Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét kérdezte az Orientpress az esemény jelentőségéről, valamint a NAIH élén kezdődő második ciklusáról és az adatvédelem aktuális kérdéseiről.

„Ezen a napon a személyes adatok védelmét ünnepeljük és erre a jogvédelemre hívjuk fel a figyelmet” – mondja Péterfalvi Attila. Most először az Európai Unió egy rövid videós köszöntőt küld, melyben a tagállamok adatvédelmi hatóságainak elnökei szólnak az emberekhez. Az üzenetben az adatvédelmi biztosok ráirányítják a figyelmet a közös európai szabályozásra, a GDPR-ra, így többek között arra, hogy minden, ami az online térben történik, az személyes adat kezelésével jár, ezek az adatkezelések pedig szintén a GDPR védelme alatt állnak.

A NAIH elnöke hozzáteszi: láthatók ugyanakkor azok a visszásságok is, amelyek a nagy techcégek és más alkotmányos jogok vagy az EU szerinti alapjogok konfliktusából származnak, azaz hogyan korlátozódik a véleménynyilvánítás, a szólás szabadsága. Mint mondja, a NAIH-hoz is érkeznek panaszbeadványok, amelyek arról szólnak, hogyan korlátozzák ezek a techcégek a felhasználók véleményét azáltal, hogy ideiglenesen vagy akár véglegesen törölnek posztokat. Ennek kapcsán pedig a jogállamiság és a demokrácia fontos kérdése is felvetődik – emeli ki. Hogy a konszenzusos jogsértések – például a pedofília vagy a terrorizmusra való felhívás – mellett egy adott országban hol van a véleménynyilvánítás határa, mi sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, az nemzeti kompetenciába tartozó kérdés. És arról sem lehet megfeledkezni, hogy újabban súlyos konfliktusok is említhetők – utal az amerikai elnökválasztásra a magyar hatóság vezetője, aki szerint szabályozásra lenne szükség ahhoz, hogy a közérdekű adatok nyilvánossága, illetőleg ennek „anyajoga”, a véleménynyilvánítás szabadsága, a szólásszabadság ne szenvedjen csorbát. Ma ezek az alapjogok a techcégek eljárására vannak bízva és a gyakorlatban ezek a jogok sérülhetnek és sérülnek is – emeli ki. Péterfalvi Attila szerint a profilok felfüggesztése sérti a szólásszabadságot, s mint mondja, ezt a véleményt olyan hatóság elnökeként képviseli, amely mindkét alkotmányos alapjog – az adatvédelem és az információszabadság – védelméért felelős. Az információszabadság „anyajoga” a véleménynyilvánítás szabadsága, és ez sok esetben sérül, hiszen Magyarországon, magyar felhasználók profilját is törlik vagy felfüggesztik adott esetben. Ez beavatkozás egy ország demokratikus működésébe.

A cikk itt olvasható tovább »

Hirdetés