Hirdetés
Kiemelkedő érdeklődés előzi meg az Európai Mobilitási Hetet
2019. szeptember 18. szerda, 09:00

mobilitasKiemelkedő érdeklődés előzi meg Magyarországon a szeptember 16-tól 22-ig tartó Európai Mobilitási Hetet, amelynek helyi programjait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 180 millió forinttal támogatja - közölte a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Kaderják Péter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ITM a rendezvénysorozat nemzeti koordinátora. A program nemzetközi honlapjára Magyarországról idén 291 település regisztrált. Ennél többen csak Ausztriából és Spanyolországból jelentkeztek.

A támogatási keretből 261 egyedi pályázatnak jut vissza nem térítendő támogatás élmény- és tudásalapú rendezvényekre, környezettudatos szemléletformálásra, versenyek és vetélkedők szervezésére.

& Az országos programsorozathoz az ITM is csatlakozik, Fő utcai épületükben Budapesten a jövő hétre ingyenes kerékpárszervízt rendeznek be. A legnagyobb tematikus eseményt ingyenes koncertekkel, családi programokkal és kiállításokkal a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tartja jövő szombaton és vasárnap a belvárosban, az Autómentes Hétvége alkalmából a gépjárműforgalom elől lezárt Andrássy úton.

A programhoz kapcsolódóan az ITM támogatásával rendezik meg az Emobility Fórumot is, amelynek idén az elektromos közösségi közlekedés a fő témája.     

Az államtitkár a rendezvény ismertetésekor hangsúlyozta, hogy az üvegházhatású anyagok kibocsátásáért jelentős mértékben, és egyre nagyobb arányban a közúti közlekedés felel, a kormány ezért elkötelezett a mobilitási hét népszerűsítése iránt. A klímavédelemről nem elég csupán beszélni, ki-ki a mindennapi választásaival tehet is érte - tette hozzá.

Kaderják Péter ezzel indokolta, hogy a kormány fontosnak tekinti a klíma- és energiapolitikát, a közlekedés zöldítését, és a közelmúltban többek között döntött a bioösszetevők arányának emeléséről az üzemanyagokban, és a közösségi közlekedés átállításáról elektromos járművekre.&

Magyarország idén 18. alkalommal csatlakozott a környezetbarát, fenntartható közlekedést népszerűsítő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Hétvége című nemzetközi programhoz, amelynek idei jelmondata: "Sétálj velünk!". A kezdeményezés 1997-ben Franciaországból indult, és mostanra már majdnem 3 ezer település csatlakozik hozzá évről-évre. A koordinátori feladatokat Magyarországon tavaly óta az ITM látja el. A csatlakozó magyarországi önkormányzatok támogatási kerete az elmúlt 5 év során a négy és félszeresére emelkedett.

MTI

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...
 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...
 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...