Hirdetés
Népszerű a kőbányai társasház-fejlesztési program - helyi példa
2019. szeptember 11. szerda, 07:30

lakaskKőbánya idén második alkalommal hirdette meg a társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok fejlesztését szolgáló pályázatot. 2018-ban közel 100, idén viszont már 234 lakóközösség pályázott az önkormányzati vissza nem térítendő támogatásra, amely jelentős anyagi segítség a lakók számára, hiszen az elnyert hozzájárulás végül a beruházási költségek 30 százaléka.

Budapest Főváros X. kerülete 2018-ban hirdette meg először lakóközösségek számára a lakóépületek fejlesztési beruházásainak támogatásáról szóló pályázatot. Az önkormányzat felelős gazdálkodásának eredménye, hogy idén is vissza nem térítendő támogatással segíti a társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok felújítását, karbantartását, fejlesztését. A pályázati támogatás jelentős anyagi segítséget jelent a lakók számára, hiszen annak összege a beruházási költségek 30 százaléka. 2018-ban a Kőbányai Önkormányzat 150 millió forintot különített el költségvetésében a fejlesztési pályázatra. A keretre 96 lakóközösség pályázott, és 92 fejlesztés jutott önkormányzati vissza nem térítendő támogatáshoz. A legtöbben a társasházi, lakásszövetkezeti ingatlanok villamosenergia-hálózatának felújítására, illetve bejárati ajtók, kapuk cseréjére fordították az elnyert támogatást.

„Kőbánya az otthonunk, lakóépületeink korszerűsítése, biztonságosabbá tétele közös feladatunk. Felelős gazdálkodásunk eredményeként az Önkormányzat ma már a társasházi, lakásszövetkezeti ingatlanok beruházásaihoz vissza nem térítendő támogatással tud hozzájárulni, ami a lakóközösségek számára jelentős anyagi segítséget jelent. Az igények száma, a pályázati lehetőség népszerűsége pedig azt is mutatja, hogy együttes áldozatvállalással többet érhetünk el, hiszen minden forintnyi közpénzhez két forintot maguk a közösségek tesznek hozzá” – mondta a pályázati igények elbírálása után D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere.

A kőbányai fejlesztési program sikerét jelzi, hogy 2019-ben már 234 lakóközösség döntött úgy, hogy pályázik a vissza nem térítendő támogatásra, az önkormányzathoz idén több mint 890 millió forintnyi támogatási igény érkezett. Az igénylések nagy száma és értéke miatt a Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete az eredeti, 150 millió forint keretösszeget több mint háromszorosára emelte.

221 lakóközösség jut mintegy 489 millió forint fejlesztési támogatáshoz. A fejlesztési célok között idén a liftfelújítás a legnépszerűbb, sokan emellett az elektromos hálózat felújítására, tető- és homlokzatjavításra, valamint gázvezeték-cserére és a villámhárító rendszer felújítására pályáztak.

A nyertes pályázókkal az Önkormányzat szeptemberben köti meg a támogatási szerződést, az elnyert összegek felhasználására 12 hónap áll a lakóközösségek rendelkezésére.

(OPH)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...