Hirdetés
Népszerű a kőbányai társasház-fejlesztési program - helyi példa
2019. szeptember 11. szerda, 08:30

lakaskKőbánya idén második alkalommal hirdette meg a társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok fejlesztését szolgáló pályázatot. 2018-ban közel 100, idén viszont már 234 lakóközösség pályázott az önkormányzati vissza nem térítendő támogatásra, amely jelentős anyagi segítség a lakók számára, hiszen az elnyert hozzájárulás végül a beruházási költségek 30 százaléka.

Budapest Főváros X. kerülete 2018-ban hirdette meg először lakóközösségek számára a lakóépületek fejlesztési beruházásainak támogatásáról szóló pályázatot. Az önkormányzat felelős gazdálkodásának eredménye, hogy idén is vissza nem térítendő támogatással segíti a társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok felújítását, karbantartását, fejlesztését. A pályázati támogatás jelentős anyagi segítséget jelent a lakók számára, hiszen annak összege a beruházási költségek 30 százaléka. 2018-ban a Kőbányai Önkormányzat 150 millió forintot különített el költségvetésében a fejlesztési pályázatra. A keretre 96 lakóközösség pályázott, és 92 fejlesztés jutott önkormányzati vissza nem térítendő támogatáshoz. A legtöbben a társasházi, lakásszövetkezeti ingatlanok villamosenergia-hálózatának felújítására, illetve bejárati ajtók, kapuk cseréjére fordították az elnyert támogatást.

„Kőbánya az otthonunk, lakóépületeink korszerűsítése, biztonságosabbá tétele közös feladatunk. Felelős gazdálkodásunk eredményeként az Önkormányzat ma már a társasházi, lakásszövetkezeti ingatlanok beruházásaihoz vissza nem térítendő támogatással tud hozzájárulni, ami a lakóközösségek számára jelentős anyagi segítséget jelent. Az igények száma, a pályázati lehetőség népszerűsége pedig azt is mutatja, hogy együttes áldozatvállalással többet érhetünk el, hiszen minden forintnyi közpénzhez két forintot maguk a közösségek tesznek hozzá” – mondta a pályázati igények elbírálása után D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere.

A kőbányai fejlesztési program sikerét jelzi, hogy 2019-ben már 234 lakóközösség döntött úgy, hogy pályázik a vissza nem térítendő támogatásra, az önkormányzathoz idén több mint 890 millió forintnyi támogatási igény érkezett. Az igénylések nagy száma és értéke miatt a Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete az eredeti, 150 millió forint keretösszeget több mint háromszorosára emelte.

221 lakóközösség jut mintegy 489 millió forint fejlesztési támogatáshoz. A fejlesztési célok között idén a liftfelújítás a legnépszerűbb, sokan emellett az elektromos hálózat felújítására, tető- és homlokzatjavításra, valamint gázvezeték-cserére és a villámhárító rendszer felújítására pályáztak.

A nyertes pályázókkal az Önkormányzat szeptemberben köti meg a támogatási szerződést, az elnyert összegek felhasználására 12 hónap áll a lakóközösségek rendelkezésére.

(OPH)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...
 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...
 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...