Hirdetés
Hatalmas központ épül a Kis-Balaton partján
2019. július 19. péntek, 07:30

kisbalatonÚjabb látogatóközponttal bővíti kínálatát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A várva várt létesítmény a Kis-Balatont hozza még közelebb a természet szerelmeseihez. Ez a terület jelenleg is fontos kiindulópontja a Kis-Balaton iránt érdeklődőknek, hiszen innen indulnak a szakvezetések és terepi programok is. A projekt részleteibe Somlai Szilárd a nemzeti park munkatársa avatta be a HelloVidéket.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai húsz éve keményen dolgoznak azon, hogy természeti értékeinket élményszerűen mutassák be. Jelenleg tizennégy látogatóhely áll rendelkezésre, hogy a sokszínű értékeket és védelmük fontosságát hirdethessek. A közelmúltban létrehozott turisztikai központok, mint a tihanyi Levendula Ház, a bakonybéli Pannon Csillagda és a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont, mind a természet közeliséget hirdetik, és hogy milyen fontos a természetvédelem. Ebbe illeszkedik az Igazgatóság legújabb Kis-balatoni fejlesztése is, mivel jelenleg nem biztosítottak a feltételek ezen egyedülálló védett terület megismertetéséhez.

A projekt terület jelenleg is fontos kiindulópontja a Kis-Balaton iránt érdeklődőknek. Innen indulnak a szakvezetések és terepi programok a jelenleg évi 5 000-10 000 fő látogató részére. Ennek a jelentős látogatói érdeklődésnek a kiszolgálására épül a látogatóközpont – fogalmazott Somlai Szilárd a projekt felelőse. – A Kis-Balaton, mely Európai viszonylatban is kiemelkedően értékes vizes élőhelyünk, sokféleképpen él a köztudatban: madárrezervátum, nemzeti park, Ramsari terület, az első természetvédelmi őr – az egykori „kócsagőr” – személyében az intézményesült hazai természetvédelem szülőföldje, Fekete István regényeinek romantikus helyszíne, a Balaton halbölcsője, vízvédelmi rendszer, ökoturisztikai célpont.

A látogatóközpont létrehozásának célja többek között, hogy az Igazgatóság szellemiségét közvetítse és felhívja a figyelmet az értékek megőrzésének fontosságára. A központ kialakítása is teljes mértékben a természet közelségét hirdeti a tájba illeszkedő kinézetével. Kiváló kiindulási pontot biztosít majd az ideérkezők számára, hogy mind a szárazföldön, mind a vízen közelebbről megismerkedhessenek a táj élővilágával. A tervezett kiállítás, a mozi, a tanösvény és a kapcsolódó programok megvilágítják majd az élővilág változatosságát, és az ökológiai összefüggéseket.

A területen jelenleg is évi közel tízezer látogató fordul meg, annak ellenére is, hogy csak egy vizesblokk áll rendelkezésükre – emelte ki a nemzeti park munkatársa. Ez is mutatja a létesítmény megépülésének fontosságát. Erre a jelentős látogatói érdeklődésre épül a „Kis-Balaton Turisztikai Látogatóközpont”. Az épület tervezésekor, az autópályák fölött átívelő, úgynevezett vadhidakat vették alapul, így a központ egy hosszanti téglalapot formál majd.

Tervünk szerint a ház tetőszerkezete egy nagy, törtvonalú híd, amely járható zöldtetős kialakítású lesz. A szerkezete határozott, látszóbeton felületű vasbeton, alatta a részben transzparens beépítés könnyedebb fa és üveg szerkezetekkel tervezett, amely a megnyitásokon keresztül vizuális és fizikai összeköttetést is jelent a közvetlen környezettel. A látogatók a tetőn végigsétálhatnak, a biztonságot fa cölöpsor és az ültetett növényzet adja – mondta Somlai Szilárd.

A létesítmény nem csak külseje miatt lesz egyedi, a belső terek kialakítása teljesen modern formavilágot formál, melyhez az épületben megcsodálható kiállítás is hozzájárul.

A tárlat már az előcsarnokban elindul, egyfajta rávezetésként az elsősorban a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállításra. Mielőtt megismerjük a Kis-Balatont, rápillanthatunk a táj ember alakította arcára is, az egykori kócsagőr, a mai természetőrök elődjévé fotós fal segítségével válhatunk egy fotó erejéig. Nem szándékoztuk bemutatni azt, amit élőben, a túrák keretében is megismerhet a látogató. Ez nem is feladata egy látogatóközpontnak, sokkal fontosabb az interpretáció síkja, illetve mindaz, ami a természetben nem látható, érzékelhető. Tervünk pontosan erre fókuszál, amikor a kiállítás fő témái az egymástól nagyban különböző élőhelyek köré csoportosulnak: föld alatti, föld közelben élő, vízben és levegőben élő állat- és növényvilágot mutatnak be. A természetes fényt teljes mértékben kizártuk, elsősorban a fény- és hanghatások zavartalansága, továbbá a látogató jó értelemben vett kizökkentése miatt.

Az épület tervezésekor elsődleges szempont volt a környezettudatosság, a megújuló energiaforrások használata. Ezek mind épület- gépészeti, épületvillamossági, mind pedig tájépítészeti koncepcióban is megjelennek. Például a zöldtető vastagságából adódóan kiválóan szigetel, de lassítja az esővíz elvezetését is. A téli fűtést és a nyári hűtést is talajszondás hőszivattyúval oldják meg, emellett a szellőztetés is természetes úton történik. Az áramellátás egy részét is a központ udvarán elhelyezett napcellákkal oldják meg.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósulhat meg. A projekt teljes költsége közel 1,2 milliárd forint. Az összeg közel száz százalékát költik a látogatóközpont építésére, a belsőépítészetre, a kiállításra és a játszótérre. Az elnyert pályázat keretében újulhat meg továbbá a Fekete István Emlékhely a Diás-szigeten, nem messze a leendő látogatóközponttól.

A központ építése a tervek szerint halad, így 2020 nyarán már fogadhatja a látogatókat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...