Hirdetés
Olyan eszközt vetnek be a Balatonnál, amelyet eddig még soha
2019. június 24. hétfő, 09:10

dronHárom speciális mentődrón mutatkozott be a Balatonnál pénteken, kettő felderítést végez, egy pedig egy felfújható mentőövet képes szállítani - írja a Napi.hu.

Június 21-től három mentődrón áll szolgálatba a Balatonnál - jelentette be a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és a Magyar Telekom.

Hosszú ideje készültek a drónflotta átadására. A 2 darab DJI Mavic 2 Enterprise Dual hőkamerás ipari drón a felderítésben és a kutatásban segíti a vízimentőket, míg a Phantom 4 Advanced drón egy felfújódó mentőmellény eljuttatásában segít. A drónok az indítástól akár 5-8 kilométerre is képesek elrepülni, amikor bevetésüket a vízimentők indokoltnak tartják.

A DJI Phantom 4 drón egy speciális, automatikusan felfújódó Restube nevű mentőeszközt tud az esetlegesen bajba jutott emberek közvetlen közelébe szállítani. A Duplitec szakértői által 3D nyomtatási technológiával továbbfejlesztett speciális kioldószerkezet a megfelelő helyen „ledobja" a mentőeszközt a bajba jutott embernek. Ez a fejlesztés és annak használata jelenleg tesztelés alatt van. A Vízimentők és a Telekom az idei szezon tapasztalatain alapulva igyekszik olyan koncepcióval előállni, amely a felhasznált eszközök számának, fajtájának pontos meghatározásával, a szolgáltatás kiszélesítésével akár teljes lefedettséget tud majd biztosítani a Balatonon és más vízpartokon.

A DJI Mavic2 drónok kommunikációs rendszerüknek és fejlett kamerájuknak köszönhetően 8 kilométeres távolságból is képesek nagyfelbontású HD-felvételeket továbbítani valós időben a kezelőszemélyzetnek. A drónok a nádasok területeit is át tudják kutatni, amely hagyományos eszközökkel lényegesen körülményesebben lenne megvalósítható. Az eszközök képei szükség esetén továbbíthatók a vízirendészethez, vagy a mentésben részt vevő más készenléti szervekhez.

A rajtuk elhelyezett több mint 100 decibeles hangszórók segítségével a vízen bajba jutott embereket élőben lehet irányítani, vagy éppen biztatni - sok krízishelyzetben az emberi kapcsolat tudata és a biztató szavak is életmentők lehetnek. A drónok biztosította élőkép segíthet eldönteni azt is egy-egy bejelentésről, hogy szükség van-e hajós egységek helyszínre küldésére: rengeteg bejelentés kapcsán nem megítélhető, hogy egy leszakadt nádszigetet, vagy bajba jutott vízi járművet látott a bejelentő!

Az eszközök annak a 200 vízimentőnek és a 8 mentőhajó-személyzetnek a munkáját segítik majd, akik a Balatonnál a szezonban szolgálatot teljesítenek - mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

A szolgálat idén 66 balatoni és 13 nem balatoni fürdőhelyen ügyelnek a biztonságra.

Bagyó Sándor elmondta, hogy tavaly 3600 esetben kellett eljárniuk a vízimentőknek a Balatonnál, a hajókat pedig 100 alkalommal kellett bevetni. A vízimentők dolga a kagyló okozta sebek ellátástól kezdve a fürdőzök instruálásán át egészen az újraélesztésig terjed.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere szerint sikerült elérni, hogy a Balaton legyen a régió legbiztonságosabb tava. Ennek érdekében sikerült kialakítani egy koordinált rendszert a tó környezetében, amely most a drónoknak köszönhetően új elemmel bővült.

(Képünk illusztráció)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...
 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...