Hirdetés
Újra egyforma házak épülnek Magyarországon?
2019. május 27. hétfő, 07:00

falusA Nemzeti mintaterv-katalógus július végéig meghosszabbított pályázatával és a leendő tervgyűjteménnyel újabb fejezetet nyitunk hazánk épített környezetének alakításában - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Ha végigmegyünk egy-egy falun, mindenhol a Kádár-kockák alkotta kép tárul elénk, s bizony csak egy-egy jellegzetes elem maradhatott fenn - mondta a plitikus a napilapnak.

A Miniszterelnökség és háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont ennek ellensúlyozására hirdette meg a mintaterv-katalógus ötletpályázatát, amelyre meghosszabbított határidővel, július 31-ig várják a pályaműveket építészektől és építészhallgatóktól egyaránt.

Május közepén derült ki a Magyar Közlönyből,hogy a kormány megbízta a Miniszterelnökséget vezető minisztert: az év végéig hozza létre az elektronikusan elérhető Nemzeti mintaterv katalógust, amely a magyar építészeti kultúrát közvetítő mintaterveket tartalmazza.

A katalógusba kerüléshez három kategóriában lehet pályázni. Az első a kockaházak átalakítása, hogy az egyenépületeknek is tetszetős, a tájegységbe jobban illeszkedő arculatot lehessen adni. Tuzson szerint ezek tömegét ugyan nem lehet megváltoztatni, de korábbi tapasztalatok alapján kicsinosíthatók és korszerűsíthetők.

A második a kalákában megépíthető családi házak kategóriája, a harmadik csoport pedig a korszerű technológiával épülő családi házaké (okos­otthon). A két utóbbi kategória között természetesen lehet átjárás. Azért határoztunk meg két külön csoportot az új épületeknél, mert vidéken ma is jellemző a közös munka, építkezés. A kalákában építhető házakhoz az egyszerűbben, kevesebb gépi vagy különleges szakértelmet igénylő technológiai eljárást igénylő otthonok terveit várjuk - mondta Tuzson Bence.

Ugyanakkor minden kategóriában elsődleges szempont, hogy a háztervek könnyen, továbbá viszonylag gyorsan és olcsón megépíthető otthonokat jelentsenek - tette hozzá az államtitkár.

A bírálóbizottság szeptember 20-án hirdet eredményt. A tervek részletes kidolgozása ekkor kezdődhet meg. A cél, hogy a katalógus 100-150 különböző tervvel 2020. január elsejétől elérhető legyen az építkezni szándékozóknak. Aki ebből a tervtárból választja ki leendő otthonának terveit, hiszen egy lakóépület előkészítése, tervezése jelenleg akár több millió forintot is felemészthet a családi kasszából.

Lechner Tudásközpont adatai szerint a magyar lakóingatlanok 48 százaléka, azaz közel fele a második világháború előtt épült, vagyis több mint 70 éves.

Az 1990-es évek elejéig az Építésügyi Tájékoztatási Központ (ÉTK) forgalmazta az ajánlott terveket. Az ÉTK-nak a nagyobb vidéki városokban is voltak képviseletei, amelyekben pár ezer forintért meg lehetett vásárolni a családi házak ajánlott terveit. Ezek az ÉTK rendelésére készült és az arra hivatott építészek által zsűrizett tervek komplett csomagok voltak, tehát mindent tartalmaztak, amire az engedélyezéshez az akkori szabályok szerint szükség volt. Az építtető által megbízott építész dolga mindössze annyi volt, hogy a telekre adaptálta a kiválasztott tervet. (Az ÉTK kiadott ajánlott tervkatalógust is, amely a választást könnyítette meg.) Az építésügyi hatóságnak pedig kötelessége volt az így beadott tervre egy hónap alatt kiadni az építési engedélyt. Az antikváriumokban még időnként feltűnnek ilyen ajánlott tervcsomagok.

Annak ellenére, hogy a vázolt ajánlott tervek eltűntek a piacról, a speciális technológiával dolgozó házépítők - különösen a készházépítők - a mai napig kínálnak ajánlott terveket. Ezek előnye, hogy többnyire az árat is tartalmazzák.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...
 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...