Hirdetés
Zöld rezsicsökkentés: ütemes a töltőállomások telepítése Szegeden, jön a villanyautók aranykora
2019. január 10. csütörtök, 08:30

villautSzeged - Egyre több helyen tölthetők már a villanyautók Szegeden, és a jelenleg elérhető állomások mellé minimum 30 újabb konnektort helyeznek áram alá az első negyedévben - döntően önkormányzati fejlesztésből.

– Válogathatnak a töltők között a villany- és hibridautósok: egyszerre akár 40 kocsi is tankolhat Szegeden az év végére – írtuk szeptemberben. Bár a célszám nem teljesült, bőséges a választék. Egy országos program részeként ősz óta az újszegedi Népkert soron és a Torontál téren, a Moszkvai körúton, Tarjánban a Víztorony téren és a József Attila sugárúton, valamint a Deák Ferenc Gimnázium előtt már üzembe helyezte a töltőállomásokat az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.

A társaság nem változtat azon szokásán, miszerint nem tart szalagátvágós avatókat ahhoz kapcsolódóan, hogy egy-egy, már látható berendezés működik, erről kétféle forrásból szerezhetünk információt. Vagy látjuk, hogy töltődik rajta egy autó, amikor arra gurulunk, a másik opció pedig, hogy honlapjukon, a www.e-mobi.hu portálon, valamint Facebook-oldalukon tájékozódunk. E forrásból tudható, hogy további három pontot helyeznek üzembe a közeljövőben. Ezek a Kossuth Lajos sugárút 47., a Petőfi Sándor sugárút 83. szám alatt, valamint a Felső Tisza-parton, a Vízitelepnél találhatók. 

Az e-mobis töltők 2 csatlakozósak, azaz minden állomás 2×22 kW leadására képes, amelyeken egyszerre két autó is „tankolhat". – Amíg az otthoni töltés több mint 10 órát is jelenthet, addig oszlopainkon egy elektromos autó általában 1–2 órát töltődik – hangsúlyozza Pénzes László, az e-Mobi társadalmasítási vezetője.

Ősszel még úgy tudtuk, hogy 2018 végéig át szeretnék adni Szegeden azokat az új villanyautó-töltőket, amelyeket a Fekete sas utcában, a Stefánián és a Rákóczi téren telepít az önkormányzat. – 11 oszlopról, azaz összesen 22 „konnektorról" tankolhatnak majd egy időben és ingyenesen az elektromos- és hibridautósok – írtuk szeptember első felében. Ezek még nem működnek – nem is nagyon látszanak –, így megkérdeztük az önkormányzatot.

– A töltőoszlopok beszerzése központosított közbeszerzés útján történik, és a napokban befejeződik – mondta Nagy Sándor. A városfejlesztési alpolgármestertől megtudtuk, a kiegészítő berendezések beszerzése is folyamatban van, valamint a telepítési és forgalomtechnikai terv is elkészült. – Az időjárás függvényében várhatóan 2019. március végéig megtörténik a komplett töltőoszlopok telepítése – hangsúlyozta.

A csúszás egyebek között azért nem veszélyes, mert a régebbi töltők is bejáratottan működnek. Például a TIK oldalában az Ady téren, az SZKT Csáky utcai trolitelepén és az áramszolgáltató Kossuth Lajos sugárúti székháza előtt. Ezen túl természetesen a szegedi autószalonokban is egyre több a lehetőség, az ügyintézés idejére a betérő nyugodtan bedughatja a konnektorba az autóját. Ezek természetesen csak korlátozottan nyilvánosak, mint ahogy a Tisza-parton az EPAM székházához tartózó parkolóban vagy a Novotelnél működő töltőpontok is.

Kevés vagy sok?

A zöld rendszám bevezetésekor 2015-ben még csak 300 tisztán elektromos autó volt Magyarországon, jelenleg több mint 4000 gurul belőlük, és ugyanennyire tehető a tölthető plug-in hibridek száma is. Darabra elvileg elegendő lenne a mai töltőhálózat is, ám a területi egyenlőtlenség miatt a helyzet közel sem optimális. Az ország átjárhatóságát javítja majd, hogy 123 ALDI-parkolóban lesz a közeljövőben elektromosautó-töltőállomás, és egyre több bevásárlóközpont jelentkezik ezzel a szolgáltatással.

(delmagyar.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...