Hirdetés
Macronék leckéje: így is lehet kitenni embereket a közszférából
2018. november 09. péntek, 09:00

macronEmmanuel Macron már a választási kampányában megígérte: 120 ezer fővel csökkenti az „életfogytig” közszolgálati állásban lévő állami és önkormányzati hivatalnokok számát. 50 ezresre tervezi az állami intézményekben dolgozók leépítését – írja a hvg.hu.

A téma borzasztóan kényes kérdés, hiszen sok átlagos képzettségű francia álma, hogy „fonctionnaire” legyen, vagyis az állam a nyugdíjig garantálja foglalkozatását és fizetését. Akkor is, ha már hasznos munkát de facto nem tud végezni. Ez persze iszonyú költségvetési kiadásokkal jár. Ebben az évben 1500 állami állás szűnt meg, és jövőre 4500 munkahely felszámolását tervezi a kormány. Vagyis egyelőre nagyon óvatos. Arra is volt példa, hogy egy állását vesztett magas beosztású hivatalnok még éveken át havi több ezer eurós fizetést vehetett fel, munka nélkül, mert nem találtak elfogadható beosztást a számára. Macron ezen az abszurd állapoton akar változtatni, bár a tisztviselők túlnyomó többsége szerényebb fizetésért dolgozik. De biztos pénzért.

 A kormány által a napokban megszellőztetett egyik megoldás, hogy a nyugdíjig szóló állásokat 5-10-15 éves szerződéses státusszal váltanák fel. Az illetékes miniszter azt javasolta a szakszervezeteknek, hogy kb. hat éves legyen a konkrét feladatra szóló megbízás átlagos időtartama, amely persze, ha indokolt, hosszabbítható, sőt meg is duplázható. A szakszervezetek egyelőre hallani sem akarnak erről a megoldásról. A kormány másik javaslata, hogy a közfunkcióból önként távozóknak két éves munkabérüknek megfelelő lelépési pénzt ad, plusz az új állás megtalálásáig munkanélküli segélyben is részesülnek. A másik állami segítség az átképzési alap létrehozása. Erre minimum ötvenmillió eurót szán majd a kormány. A leendő új felnőtt oktatási központokat a hadseregből kilépő és a polgári életbe visszatérő, de még a nyugdíjtól messze lévő volt hivatásos katonák civil beilleszkedését szolgáló ügynökségek eddig sikeres mintája alapján alakítanák ki.

Persze a nagy leépítés még csak alakulóban van Franciaországban. Lássuk a hasonlóságokat és a különbségeket Magyarországgal összevetve. Nálunk 6800  státuszt érint a leépítés. Franciaországban 120 ezerrel tervezik csökkenteni az állományt. Vagyis a hatvan egynéhány milliós Franciaország arányaiban háromszor annyi állást számol fel. Érdekes, hogy ebben azonos az Orbán- és a Macron kormány álláspontja, sőt Macron sokkal keményebb, már ami számokat illeti. Az igazi különbség a módszerekben rejlik.

Macron már két éve, amikor elkezdte elnökválasztási kampányát, programjába vette a közszolgálati leépítést, vagyis már akkor világossá tette, mit tervez. Aztán a módszerek: Franciaországban minden lépést  egyeztetnek a szakszervezetekkel. Ott a katonák polgári pályára állítása a modell, nálunk viszont már  ötletként szóba került (bár ezt kormányzati oldalról fake newsnak nevezték), hogy a minisztériumi hivatalnokokból tartalékos katonákat, vagy éppen betegápolókat kreálnának. Ez Franciaországban akkora botrányt kavarna, mint azok a cinikus hazai kirúgási módszerek, amelyekről a napokban a hvg.hu is cikkezett, Csak emlékeztetőül, volt arra is példa, hogy az ügyfélkapun keresztül értesítették az érintettet, ki van rúgva.

Ráadásul Franciaországban a közszolgálati média is tele van ezzel a témával ( ott erre kényes a közmédiának nevezett intézményrendszer). Ez az egyik oka annak, hogy a mélységben Macron elnök népszerűségi mutatója.

(via AFP)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...