Hirdetés
Hemzsegnek a szabálytalanságok a roma önkormányzatban, de büntetés nincs
2018. szeptember 11. kedd, 07:00

irasNem volt biztosított a közpénzekkel való felelős, elszámoltatható, átlátható és szabályszerű gazdálkodás az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) – ezt állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a kisebbségi szervezetnél tartott utóellenőrzése során.

Az ÁSZ közleménye szerint az ORÖ gazdálkodásának, a belső kontrollrendszer kialakításának és működésének, az államháztartásból nyújtott támogatás, illetve az államháztartásból meghatározott célra ingyenesen juttatott vagyon felhasználásának ellenőrzését 2015-ben végezték el. Ekkor az ÁSZ a 2011 és 2014 közti időszakot vizsgálta.

Vagyis azt az időszakot, amikor a fideszes Farkas Flórián – későbbi miniszterelnöki biztos – vezette az ORÖ-t.

Az állami szerv számos szabálytalanságot talált a szervezetnél az érintett időszakban. Ez többek közt azért érdekes, mert a Balog Zoltán volt humán miniszter – aki éppen Farkas miniszterelnöki biztos posztját vette át – korábban azt mondta, hogy az ORÖ-nek az elmúlt huszonöt évből volt négy botránymentes éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök.

A 2015-ös ellenőrzés után a számvevőszék intézkedési tervet határozott meg a szervezetnek a hiányosságok és a szabálytalanságok megszüntetésére. Az önkormányzat részére 24 feladatot határoztak meg. Az utóellenőrzés célja ezzel összhangban annak értékelése volt, hogy az intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e.

Azonban kiderült, hogy az Országos Roma Önkormányzat az intézkedési tervében meghatározott 24 feladatból határidőre egyet sem hajtott végre. Mint írták, 14 feladat végrehajtását nem végezték el, 5 intézkedési tervhez kapcsolódó feladatot pedig határidőn túl valósítottak meg. A határidőn túl végrehajtott feladatok szabályzatkészítésre vonatkoztak. Két feladat – amelyek megvalósítása szintén elmaradt – 2017 után, a jogszabályi változások miatt okafogyottá vált. Három feladatot részben végrehajtott az önkormányzat. Ráadásul az ORÖ Hivatala az ÁSZ javaslatai alapján készített intézkedési terv végrehajtásáról nyilvántartást sem vezetett.

Az ÁSZ kiemelte: az Országos Roma Önkormányzat vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozottsága és annak működése továbbra sem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Érdekes ugyanakkor, hogy az állami ellenőrző szervezet mindössze egy figyelemfelhívó levéllel fordult a nemzetiségi önkormányzat elnökéhez, valamint az önkormányzati hivatal hivatalvezetőjéhez a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében.

Fontos körülmény, hogy a roma önkormányzat botrányai miatt számos nyomozás indult az elmúlt években, amelyek bár összeforrtak Farkas Flórián volt romaügyi miniszterelnöki biztos nevével, nem jutottak eredményre.

A legemlékezetesebb eljárást a Fővárosi Főügyészség kezdeményezésére több mint három éve folytatja költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az eredetileg uniós forrásból indult Híd a munka világába program miatt. A program szabálytalanságai miatt még a Balog Zoltán vezette humán tárca 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezte a roma önkormányzatot, igaz az összegből 1,3 milliárd forintot elengedett.

Ennek az eljárásnak a Fővárosi Főügyészség legutóbbi tájékoztatása szerint egyetlen gyanúsítottja sincs, s az ügyben annak ellenére sem hallgatták meg Farkas Flóriánt, hogy a programban kötött szerződések nagyobb részét ő írta alá.

(24.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...