Hirdetés
Tabukat döntöget az egészségügyben az MNB
2018. július 13. péntek, 09:00

eugyA magyar lakosság egészségi állapota elmarad a nyugat-európai szinttől, ami már versenyképességi hátrányt jelent - állapítja meg az MNB versenyképesség javítását célzó jelentése. A megoldásra a jegybank 22 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, ezek némelyike évtizedes tabukat döntöget – írja a napi.hu.

A magyar lakosság egészségi állapota, a megbetegedési és halálozási mutatók elmarad a nyugat-európai szinttől, (az MNB szerint a régiós országokhoz hasonlóan) ami már versenyképességi hátrány jelent. A nem megfelelő egészségi állapot csökkenti a munkaerő termelékenységét és a munkában eltöltött idő mennyiségét -hangsúlyozza az MNB versenyképesség javítását célzó jelentése, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra. A 18-64 éves korú magyar lakosság 45 százaléka szenved magas vérnyomás betegségben, közel 14 százaléka pedig cukorbeteg.

A megoldást az MNB szerint egy modern egészségügy hozhatja el, amelynek megvalósítása érdekében a jelentéskészítők három konkrét célt fogalmaztak meg és egy 22 pontos javaslatcsomagot állítottak össze. A javaslatok némelyike jól ismert, a szakma által évek óta napirenden tartott célkitűzés, amelynek megvalósításába már több államtitkárnak is beletörött a bicskája, másik részük a legfrissebb intézkedésekkel (cafeteria megvonás) is szembemegy, s van olyan, amelyik olyan évtizedes tabukhoz nyúlna hozzá, mint a kiegyensúlyozatlan kórházi finanszírozás kiegyensúlyozása, vagy a tvk-korrekció.

eugraf

Elkerülhető életév veszteség a 70 év alatti halálozásoknál  100 ezer azonos korú lakosra 2014 – MNB

A modern egészségügy felé vezető célok:

A háztartások közvetlen egészségügyi kiadásainak aránya csökkenjen a visegrádi országok szintje alá az összes egészségügyi kiadáson belül, azaz  a jelenlegi 28 százalékról 18 százalékra zsugorodjon. (A 2017-es OECD adatok közel 30 százalékos lakossági arányt tartanak számon, szakmai vélekedés szerint a 15 százalék feletti részarány már súlyos terhet ró a lakosságra.)

Az egészségesen várható élettartam a V4-es országok legjobbjává javuljon, vagyis 60,1 év helyett 63,7 egészséges évre számíthasson egy magyar állampolgár.

Évente legalább egy darab, nemnek, korcsoportnak és kockázati tényezőknek megfelelő szűrővizsgálat álljon a magyarok rendelkezésére.

Mindezt hogy?

Az egészségügy pénzügyi revíziójának első pontja mindjárt maga a megvilágosodás. Szemben az eddigi hivatalos kommunikációval, mely egyre inkább az ellátórendszerre hárítja a felelősséget a hiányosságokért, a jelentéskészítők "Valós költségekre épülő állami finanszírozási rendszer kialakításáról" beszélnek.

Itt találjuk az eredményességhez kötött finanszírozás bővítését és a teljesítményvolumen-korlátok (tvk) felülvizsgálatát is. Vélhetően a hálapénznek szabna gátat az átlátható bérezési rendszer és a pénzügyi és szakmai ellenőrzés erősítése is. Újszerű elem a felírt gyógyszerek szükségességének felülvizsgálata.

Öt javaslatot fogalmaz meg az MNB az állami ellátás javítása, racionalizálása érdekében, ezek között sok újdonságot nem találunk. A minimumfeltételek, szakmai és finanszírozási protokollok kialakítása régi adóssága az ágazatnak, akárcsak a háziorvosi rendszer megerősítése és az egynapos ellátások kapacitásainak bővítése. Ugyanezt elmondható a rehabilitációs és a hosszú távú ápolási kapacitások növelése című fejezetről, egyedül az elégedettség mérés megcélzása hoz némi friss színt az évek óta ismert pontok közé.

Nem hőkölt vissza a javaslatot megfogalmazó team az érzékeny területektől sem, öt területen nyúlna a finanszírozási ügyekhez, a beavatkozással a háztartások közvetlen kiadásainak egy részét intézményesített területekre irányítaná.  A cafeteria-rendszer friss megnyirbálásával szembemenve épphogy a vállalati egészségügyi csomagok adókedvezményét teszi első helyre, de adókedvezményt nyújtana a magán egészségbiztosításokra is. Ösztönözné az egészségpénztári be- és kifizetéseket, támogatná a  prevenciós és szolgáltatásfinanszírozási  számlákat (bármit is jelentsen ez) és szorgalmazza a magánszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségét. Összességében a területen megjelenő javaslatok egy az államival együttműködő, de mindenképpen erősödő magánegészségügy pozícióit körvonalazzák.

A javaslatkészítők kulcsszerepet szánnak a betegségek megelőzésének, a területen hat pontban foglalják össze a teendőket, elsőként említve a rendszeres állapotfelmérések és szűrések támogatását. Mindjárt ezután a talányos megfogalmazású "beteg-együttműködésen alapuló gyógyszerárkorrekció" korrekció következik az ötletek listáján. Szó van még átfogó mentális egészségcsomag kidolgozásáról és végrehajtásáról, a tömegsport és stresszkezelési tréningek támogatásáról, valamint a telemedicina fejlesztéséről.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Azor 2018-07-17 10:11
Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve dolgozom az egészségügyben, azóta szajkózzuk ugyanezeket,rá kellene startolni azonnal!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...