Hirdetés
Tabukat döntöget az egészségügyben az MNB
2018. július 13. péntek, 08:00

eugyA magyar lakosság egészségi állapota elmarad a nyugat-európai szinttől, ami már versenyképességi hátrányt jelent - állapítja meg az MNB versenyképesség javítását célzó jelentése. A megoldásra a jegybank 22 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, ezek némelyike évtizedes tabukat döntöget – írja a napi.hu.

A magyar lakosság egészségi állapota, a megbetegedési és halálozási mutatók elmarad a nyugat-európai szinttől, (az MNB szerint a régiós országokhoz hasonlóan) ami már versenyképességi hátrány jelent. A nem megfelelő egészségi állapot csökkenti a munkaerő termelékenységét és a munkában eltöltött idő mennyiségét -hangsúlyozza az MNB versenyképesség javítását célzó jelentése, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra. A 18-64 éves korú magyar lakosság 45 százaléka szenved magas vérnyomás betegségben, közel 14 százaléka pedig cukorbeteg.

A megoldást az MNB szerint egy modern egészségügy hozhatja el, amelynek megvalósítása érdekében a jelentéskészítők három konkrét célt fogalmaztak meg és egy 22 pontos javaslatcsomagot állítottak össze. A javaslatok némelyike jól ismert, a szakma által évek óta napirenden tartott célkitűzés, amelynek megvalósításába már több államtitkárnak is beletörött a bicskája, másik részük a legfrissebb intézkedésekkel (cafeteria megvonás) is szembemegy, s van olyan, amelyik olyan évtizedes tabukhoz nyúlna hozzá, mint a kiegyensúlyozatlan kórházi finanszírozás kiegyensúlyozása, vagy a tvk-korrekció.

eugraf

Elkerülhető életév veszteség a 70 év alatti halálozásoknál  100 ezer azonos korú lakosra 2014 – MNB

A modern egészségügy felé vezető célok:

A háztartások közvetlen egészségügyi kiadásainak aránya csökkenjen a visegrádi országok szintje alá az összes egészségügyi kiadáson belül, azaz  a jelenlegi 28 százalékról 18 százalékra zsugorodjon. (A 2017-es OECD adatok közel 30 százalékos lakossági arányt tartanak számon, szakmai vélekedés szerint a 15 százalék feletti részarány már súlyos terhet ró a lakosságra.)

Az egészségesen várható élettartam a V4-es országok legjobbjává javuljon, vagyis 60,1 év helyett 63,7 egészséges évre számíthasson egy magyar állampolgár.

Évente legalább egy darab, nemnek, korcsoportnak és kockázati tényezőknek megfelelő szűrővizsgálat álljon a magyarok rendelkezésére.

Mindezt hogy?

Az egészségügy pénzügyi revíziójának első pontja mindjárt maga a megvilágosodás. Szemben az eddigi hivatalos kommunikációval, mely egyre inkább az ellátórendszerre hárítja a felelősséget a hiányosságokért, a jelentéskészítők "Valós költségekre épülő állami finanszírozási rendszer kialakításáról" beszélnek.

Itt találjuk az eredményességhez kötött finanszírozás bővítését és a teljesítményvolumen-korlátok (tvk) felülvizsgálatát is. Vélhetően a hálapénznek szabna gátat az átlátható bérezési rendszer és a pénzügyi és szakmai ellenőrzés erősítése is. Újszerű elem a felírt gyógyszerek szükségességének felülvizsgálata.

Öt javaslatot fogalmaz meg az MNB az állami ellátás javítása, racionalizálása érdekében, ezek között sok újdonságot nem találunk. A minimumfeltételek, szakmai és finanszírozási protokollok kialakítása régi adóssága az ágazatnak, akárcsak a háziorvosi rendszer megerősítése és az egynapos ellátások kapacitásainak bővítése. Ugyanezt elmondható a rehabilitációs és a hosszú távú ápolási kapacitások növelése című fejezetről, egyedül az elégedettség mérés megcélzása hoz némi friss színt az évek óta ismert pontok közé.

Nem hőkölt vissza a javaslatot megfogalmazó team az érzékeny területektől sem, öt területen nyúlna a finanszírozási ügyekhez, a beavatkozással a háztartások közvetlen kiadásainak egy részét intézményesített területekre irányítaná.  A cafeteria-rendszer friss megnyirbálásával szembemenve épphogy a vállalati egészségügyi csomagok adókedvezményét teszi első helyre, de adókedvezményt nyújtana a magán egészségbiztosításokra is. Ösztönözné az egészségpénztári be- és kifizetéseket, támogatná a  prevenciós és szolgáltatásfinanszírozási  számlákat (bármit is jelentsen ez) és szorgalmazza a magánszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségét. Összességében a területen megjelenő javaslatok egy az államival együttműködő, de mindenképpen erősödő magánegészségügy pozícióit körvonalazzák.

A javaslatkészítők kulcsszerepet szánnak a betegségek megelőzésének, a területen hat pontban foglalják össze a teendőket, elsőként említve a rendszeres állapotfelmérések és szűrések támogatását. Mindjárt ezután a talányos megfogalmazású "beteg-együttműködésen alapuló gyógyszerárkorrekció" korrekció következik az ötletek listáján. Szó van még átfogó mentális egészségcsomag kidolgozásáról és végrehajtásáról, a tömegsport és stresszkezelési tréningek támogatásáról, valamint a telemedicina fejlesztéséről.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Azor 2018-07-17 09:11
Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve dolgozom az egészségügyben, azóta szajkózzuk ugyanezeket,rá kellene startolni azonnal!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...