Hirdetés
Patinás épületegyüttest ad el az állam - vajon ki lesz a befutó?
2018. május 15. kedd, 08:00

pecskaszinoA pécsi egykori tiszti kaszinó épületét hirdette meg eladásra az állami vagyonkezelő, a licit a múlt héten elindult, 340,8 millió forintról. A belvárosi ingatlant a helyi önkormányzat hosszú évek óta meg kívánta vásárolni, de most nem tesz ajánlatot az online árverésen – írja a napi.hu.

Pécs belvárosában, a Király utcai sétálóutcában, a Pécsi Nemzeti Színházzal szemközt, műemléki környezetben álló ingatlanegyüttest, az egykori tiszti kaszinó épületét hirdette meg értékesítésre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV).

Az egykor a Fegyveres Erők Klubjaként (FEK) és étteremként is működő ingatlan több mint tíz éve kihasználatlanul áll, amit a pécsi önkormányzat évek óta próbált megszerezni az egykori vagyonkezelő honvédelmi tárcától, illetve a tulajdonos MNV-től.

A helyi képviselőtestület négy évvel ezelőtt már döntött arról, hogy 215 milliós vételi ajánlatot tesznek az ingatlanegyüttesre, amit az egyik terv szerint a város tulajdonában lévő szomszédos, egykori OTP-székházzal együtt fejlesztettek volna, új közösségi teret alakítottak volna ki - írta korábban a Pécsi Újság. A napi.hu erre hivatkozva megkérdezte az önkormányzattól, hogy most, 2018-ban tesznek-e ajánlatot az MNV aukcióján.

A hivatkozott közgyűlési döntés értelmében az önkormányzat azt kérte, hogy a tulajdonos nyilvános pályáztatás mellőzésével értékesítse részére az ingatlant az akkori forgalmi értéken. Mivel ezek a feltételek azóta nem álltak fent, s most sem állnak fent, így nincs napirenden az ügylet – írta válaszában a városháza a Napi.hu-nak. Így tehát nem vesznek részt az eladásra kiírt nyilvános árverésen.

340 millióról indul a licit

Az MNV árverési hirdetménye szerint az ingatlanok jelenleg az MNV tulajdonában és kezelésében vannak. A megvásárlásukra az Elektronikus Aukciós Rendszerben meghirdetett árverésen lehet licitálni péntektől keddig (május 11., 8 órától május 15., 21 óráig). A két egymással műszakilag és funkcionálisan egységet alkotó ingatlan kikiáltási ára bruttó 340,8 millió forint (nettó 268 millió forint plusz 27 százalék áfa), a licitlépcső egymillió forint.

Az ingatlanok műemléki környezetben találhatóak, de csak az egyik, a Király utca 13. szám alatti, ötszintes épület helyi jelentőségű védett épület - utcafrontján étterem, presszó, az emeleteken kisebb színházterem, irodák, szociális blokkok kaptak egykor helyet. Az épületek rossz műszaki állapotúak, felújítást igényelnek. A Mária utca 10. felől nőtlenszálló, kazánház, valamint tornaterem (egykori vívóterem) felépítmények állnak.

Az MNV nem adta Pécsnek

A korábbi tervek szerint az önkormányzat 2017-re, legkésőbb 2018-ra felújította és új funkciót adott volna a FEK-nek – írta a Pécsi Újság 2017 májusában. Az elképzelések között szerepelt egy „kreatív pláza" létrehozása is, ahol „egyszerre fejlesztenék a helyi termelő-szolgáltató kkv-szektort, valamint olyan funkciókat is kialakítanának, amelyek keretében a kisvállalkozások – műtárgy-készítők, iparosok, kézművesek – termékeit lehetne megvásárolni, de emellett más szolgáltatásokat is igénybe lehetne venni". Az újságot akkor úgy tájékoztatták a városházán, hogy az MNV még nem hozott döntést az ingatlan pécsi önkormányzat számára történő értékesítésről. A város garázs építését is tervezte, amely enyhítene a belvárosi parkolási gondokon (az épületegyüttes két utcára néz, a Király utcai sétálóutcára és a Mária utcára, ahonnét autóval is be lehet hajtani a telekre).

A FEK épületét 2006-ban, Toller László polgármestersége alatt is meg akarta szerezni a város–- írta korábban a bama.hu. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt idején, 2010-ben is tárgyaltak a megvásárlásáról, de Páva Zsolt polgármester nem járt sikerrel, a vagyonkezelő honvédelmi tárca 600 millió forint plusz áfát kért volna érte – az ingatlanbecslők azonban csak a felére tették az ingatlan értékét, így a város bérletről tárgyalt a minisztériummal. (2010-ben a tárca felújíttatta az épület homlokzatát, amely addigra rossz állapotba került.)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hagyományos tanfolyamok

gyaksz

 

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...