Hirdetés
Patinás épületegyüttest ad el az állam - vajon ki lesz a befutó?
2018. május 15. kedd, 07:00

pecskaszinoA pécsi egykori tiszti kaszinó épületét hirdette meg eladásra az állami vagyonkezelő, a licit a múlt héten elindult, 340,8 millió forintról. A belvárosi ingatlant a helyi önkormányzat hosszú évek óta meg kívánta vásárolni, de most nem tesz ajánlatot az online árverésen – írja a napi.hu.

Pécs belvárosában, a Király utcai sétálóutcában, a Pécsi Nemzeti Színházzal szemközt, műemléki környezetben álló ingatlanegyüttest, az egykori tiszti kaszinó épületét hirdette meg értékesítésre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV).

Az egykor a Fegyveres Erők Klubjaként (FEK) és étteremként is működő ingatlan több mint tíz éve kihasználatlanul áll, amit a pécsi önkormányzat évek óta próbált megszerezni az egykori vagyonkezelő honvédelmi tárcától, illetve a tulajdonos MNV-től.

A helyi képviselőtestület négy évvel ezelőtt már döntött arról, hogy 215 milliós vételi ajánlatot tesznek az ingatlanegyüttesre, amit az egyik terv szerint a város tulajdonában lévő szomszédos, egykori OTP-székházzal együtt fejlesztettek volna, új közösségi teret alakítottak volna ki - írta korábban a Pécsi Újság. A napi.hu erre hivatkozva megkérdezte az önkormányzattól, hogy most, 2018-ban tesznek-e ajánlatot az MNV aukcióján.

A hivatkozott közgyűlési döntés értelmében az önkormányzat azt kérte, hogy a tulajdonos nyilvános pályáztatás mellőzésével értékesítse részére az ingatlant az akkori forgalmi értéken. Mivel ezek a feltételek azóta nem álltak fent, s most sem állnak fent, így nincs napirenden az ügylet – írta válaszában a városháza a Napi.hu-nak. Így tehát nem vesznek részt az eladásra kiírt nyilvános árverésen.

340 millióról indul a licit

Az MNV árverési hirdetménye szerint az ingatlanok jelenleg az MNV tulajdonában és kezelésében vannak. A megvásárlásukra az Elektronikus Aukciós Rendszerben meghirdetett árverésen lehet licitálni péntektől keddig (május 11., 8 órától május 15., 21 óráig). A két egymással műszakilag és funkcionálisan egységet alkotó ingatlan kikiáltási ára bruttó 340,8 millió forint (nettó 268 millió forint plusz 27 százalék áfa), a licitlépcső egymillió forint.

Az ingatlanok műemléki környezetben találhatóak, de csak az egyik, a Király utca 13. szám alatti, ötszintes épület helyi jelentőségű védett épület - utcafrontján étterem, presszó, az emeleteken kisebb színházterem, irodák, szociális blokkok kaptak egykor helyet. Az épületek rossz műszaki állapotúak, felújítást igényelnek. A Mária utca 10. felől nőtlenszálló, kazánház, valamint tornaterem (egykori vívóterem) felépítmények állnak.

Az MNV nem adta Pécsnek

A korábbi tervek szerint az önkormányzat 2017-re, legkésőbb 2018-ra felújította és új funkciót adott volna a FEK-nek – írta a Pécsi Újság 2017 májusában. Az elképzelések között szerepelt egy „kreatív pláza" létrehozása is, ahol „egyszerre fejlesztenék a helyi termelő-szolgáltató kkv-szektort, valamint olyan funkciókat is kialakítanának, amelyek keretében a kisvállalkozások – műtárgy-készítők, iparosok, kézművesek – termékeit lehetne megvásárolni, de emellett más szolgáltatásokat is igénybe lehetne venni". Az újságot akkor úgy tájékoztatták a városházán, hogy az MNV még nem hozott döntést az ingatlan pécsi önkormányzat számára történő értékesítésről. A város garázs építését is tervezte, amely enyhítene a belvárosi parkolási gondokon (az épületegyüttes két utcára néz, a Király utcai sétálóutcára és a Mária utcára, ahonnét autóval is be lehet hajtani a telekre).

A FEK épületét 2006-ban, Toller László polgármestersége alatt is meg akarta szerezni a város–- írta korábban a bama.hu. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt idején, 2010-ben is tárgyaltak a megvásárlásáról, de Páva Zsolt polgármester nem járt sikerrel, a vagyonkezelő honvédelmi tárca 600 millió forint plusz áfát kért volna érte – az ingatlanbecslők azonban csak a felére tették az ingatlan értékét, így a város bérletről tárgyalt a minisztériummal. (2010-ben a tárca felújíttatta az épület homlokzatát, amely addigra rossz állapotba került.)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...