Hirdetés
Újabb hét nemzetiségi lista
2018. március 02. péntek, 07:00

parlament02További hét nemzetiségi listát, az Országos Roma Önkormányzat, az Országos Horvát Önkormányzat, az Országos Lengyel Önkormányzat, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Országos Szlovák Önkormányzat, az Országos Szerb Önkormányzat és az Ukrán Országos Önkormányzat országos listáját vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság.

A roma nemzetiség országos listáját Farkas Félix, a horvátok listáját Szolga József, a lengyelek listáját Rónayné Slaba Ewa Maria, a németek listáját Ritter Imre, a szlovákokét Paulik Antal, a szerbeként Alexov Lyubomir, az ukránokét Szuperák Brigitta vezeti.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt pénteken már nyilvántartásba vette a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és az Országos Ruszin Önkormányza által állított nemzetiségi listákat. Ez azt jelenti, hogy kilenc nemzetiségnek szinte biztosan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választójuk érvényes szavazatot ad le a listájukra április 8-án.

Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok jogosultak arra, hogy országos nemzetiségi listát állítsanak. A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása volt szükséges. A németeknek 217, a romáknak 201, a horvátoknak 20, a szlovákoknak 16, az ukránoknak 5, a szerbeknek 3, a lengyeleknek 2 ajánlás is elég volt a listaállításhoz, és egy érvényes szavazat is elég ahhoz, hogy szószólójuk legyen.

Országos lista állításához a nemzetiségeknek legalább három jelöltet kell bejelenteniük, a most nyilvántartásba vett német listán 28, a roma listán 3, a horvát, a lengyel és ukrán listán 6-6, a szlovák és a szerb listán 5-5 jelölt szerepel. A nemzetiségi szószóló a nemzetiségi listán első helyen szereplő jelölt lesz.

Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok akkor küldhetnek (szavazati joggal nem rendelkező) szószólót az Országgyűlésbe, ha nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni. Kedvezményes mandátumot akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok március 6-ig gyűjthetnek aláírást, addig jelenthetik be országos listájukat az NVB-nél.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 megmondta 2018-03-06 13:40
Országos Roma Önkormányzat. Ezekre aztán szükség van. 1,6 milliárdot elloptak (Híd a munkába (pfff) program), utána a Kormány adott nekik még 1,3 milliárdot (kvázi adósságkonszoli dációként), ennek ellenére gyakorlatilag csődbe mentek 2017-ben. B+ És akkor még nem beszéltünk a sok felesleges területi és települési roma nemzetiségi önkormányzatról . Csak működésre 2018-ban 1,5 milliárd. +B+
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hagyományos tanfolyamok

gyaksz

 

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...
 • A köztisztviselők pedig nem érdemelnek megbecsülést... .... Tovább...
 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...