Hirdetés
Újabb hét nemzetiségi lista
2018. március 02. péntek, 07:00

parlament02További hét nemzetiségi listát, az Országos Roma Önkormányzat, az Országos Horvát Önkormányzat, az Országos Lengyel Önkormányzat, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Országos Szlovák Önkormányzat, az Országos Szerb Önkormányzat és az Ukrán Országos Önkormányzat országos listáját vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság.

A roma nemzetiség országos listáját Farkas Félix, a horvátok listáját Szolga József, a lengyelek listáját Rónayné Slaba Ewa Maria, a németek listáját Ritter Imre, a szlovákokét Paulik Antal, a szerbeként Alexov Lyubomir, az ukránokét Szuperák Brigitta vezeti.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt pénteken már nyilvántartásba vette a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és az Országos Ruszin Önkormányza által állított nemzetiségi listákat. Ez azt jelenti, hogy kilenc nemzetiségnek szinte biztosan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választójuk érvényes szavazatot ad le a listájukra április 8-án.

Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok jogosultak arra, hogy országos nemzetiségi listát állítsanak. A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása volt szükséges. A németeknek 217, a romáknak 201, a horvátoknak 20, a szlovákoknak 16, az ukránoknak 5, a szerbeknek 3, a lengyeleknek 2 ajánlás is elég volt a listaállításhoz, és egy érvényes szavazat is elég ahhoz, hogy szószólójuk legyen.

Országos lista állításához a nemzetiségeknek legalább három jelöltet kell bejelenteniük, a most nyilvántartásba vett német listán 28, a roma listán 3, a horvát, a lengyel és ukrán listán 6-6, a szlovák és a szerb listán 5-5 jelölt szerepel. A nemzetiségi szószóló a nemzetiségi listán első helyen szereplő jelölt lesz.

Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok akkor küldhetnek (szavazati joggal nem rendelkező) szószólót az Országgyűlésbe, ha nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni. Kedvezményes mandátumot akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok március 6-ig gyűjthetnek aláírást, addig jelenthetik be országos listájukat az NVB-nél.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 megmondta 2018-03-06 13:40
Országos Roma Önkormányzat. Ezekre aztán szükség van. 1,6 milliárdot elloptak (Híd a munkába (pfff) program), utána a Kormány adott nekik még 1,3 milliárdot (kvázi adósságkonszoli dációként), ennek ellenére gyakorlatilag csődbe mentek 2017-ben. B+ És akkor még nem beszéltünk a sok felesleges területi és települési roma nemzetiségi önkormányzatról . Csak működésre 2018-ban 1,5 milliárd. +B+
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Oktatás 2019

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...