Hirdetés
Felkészülés a parlamenti választások lebonyolítására
2018. január 12. péntek, 07:00

palffy ilona01A köztársasági elnök csütörtökön április 8-ára tűzte ki a parlamenti választások időpontját. A Nemzeti Választási Iroda felkészült az április 8-ai országgyűlési választások lebonyolítására. A választásban résztvevő köztisztviselők emelt tiszteletdíjat kapnak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) felkészülten várja a választásokat – közölte az NVI elnöke, Pálffy Ilona (képünkön), csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Már többször tartottak informatikai próbát, és fokozzák a biztonsági intézkedéseket, például csak e-személyi igazolvánnyal férhetnek hozzá a választási irodák munkatársai a választási rendszerhez. Hangsúlyozta: az informatikai rendszer mindössze támogatja a választás eredményének megállapítását, azt továbbra is papíralapon állapítják meg a választási bizottságok.

A választás menetrendjéről elmondta: február 9-én kezdik a választásról szóló értesítők kiküldését, amelyet valamennyi magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkap, jelenlegi állás szerint 7.946.127 ember. A határon túli, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok száma 319.152. Jelenleg az összes választásra jogosult választópolgár száma 8.265.279.

A választási kampány február 17-én kezdődik. A jelöltajánlás kezdete február 19-e, egyéni jelöltek március 5-ig gyűjthetik az aláírásokat, az országos és nemzetiségi listák bejelentésének határideje március 6-a. A nemzetiségi választópolgárok március 23-ig regisztrálhatnak, ha nemzetiségük listájára szeretnének szavazni az országos pártlista helyett. A nemzetiségek kedvezményesen küldhetnek képviselőt az Országgyűlésbe – amennyiben elérik a szükséges szavazatszámot.

A külképviseleti szavazásra a jelentkezési határidő március 31-e, nagyszombat. Pálffy Ilona elmondta: megnőtt a külképviseletek száma, ahol a választópolgárok leadhatják szavazataikat, amíg 2014-ben 97 külképviseleten lehetett szavazni, most 115 helyszínen lesz erre lehetőség. Új helyszín többek között Stuttgart, Düsseldorf, Manchester, San Francisco és Valletta (Málta). Várhatóan a voksolás előtt megnyílik az edinburghi külképviselet is.

A Magyarországon, de lakhelyüktől eltérő településen szavazók átjelentkezésének határideje április 6-a, 16 óra. Pálffy Ilona azt is mondta, szerettek volna ezen az időponton változtatni, mivel nagyon sokan az utolsó napra hagyják az átjelentkezést, de nem volt mód a kétharmados választási eljárási törvény módosítására.

Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a múlt héten megjelent az az igazságügyi miniszteri rendelet, amely átlagosan 70 százalékos tiszteletdíj-emelést biztosít a választásban résztvevő köztisztviselőknek.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #5 Korrekt 2018-01-18 15:36
Nem azt mondtam, hogy jó, hanem normális. Tisztában vagyok az összes részlettel. Nincs olyan SZSZB tag, aki elejétől a végéig ott van. Többször van étkezési-, kávészünet és beosztásos alapon haza is lehet menni. Hétfőn hajnal 5-kor csak a legügyetlenebbe k végeznek. Ha ez többször előfordul egy szavazókörben, akkor ott változtatni kell, mert komoly gondok vannak. Az elsők akár 10 óra előtt is otthon tudnak lenni, de éjfél előtt a rögzítők is haza szoktak érni a HVI-ből. A szabadnapot pedig továbbra sem számoltad bele, tehát ez a 3 eurós hasonlat nagyon nem fedi a valóságot.
Ezek alapján én éjféllel számolok. Tehát 19-8 (szabadnap)-2(s zünet)=9 óra Ez inkább 9 euróra jön ki, de annyi igaz, hogy vasárnapra. Ez alapján módosítok, ez nagyon jó bér, mert ennyit Ausztriában sem sok helyen fizetnek és nem olyan ülök a melegben és papírokat töltök melóra.
Idézet
 
 
-1 #4 Vidéki 2018-01-18 09:39
Kedves Korrekt!Csak a korrekt tájékoztatás érdekében - az előző parlamenti választáson jegyzőkönyv-vez ető voltam egy szavazatszámlál ó bizottság mellett. Vasárnap reggel 5. órakor már ott voltam a szavazó helyiségben, előkészítendő a szavazást, és másnap hétfőn reggel 5. órakor ért véget a választás nekem, mert akkora ellenőrizték le a szavazóköri jegyzőkönyvet. Nos ez akárhogy számolom is 24. óra talpon, elosztva a várható 25.000.-Ft-tal alig több mint 1.000.-Ft-is órabér jön ki.Ez neked jó bér - 3 euro óránként!?
Idézet
 
 
-1 #3 Korrekt 2018-01-18 08:32
Nem vitaként, de azért a 35e + 1 szabadnap elég normális bérnek mondható. Vannak, akiknek a havi juttatása nincs ennyi, vagy kb. fél havi bér közfogisként, vagy heti bér gyárban a soron.
Idézet
 
 
+1 #2 mégvidékibb 2018-01-16 14:44
A határidőket nézve a nagypéntek és nagyszombat esetében már nem kell szabadidős programokról gondoskodni.
hurrá.
Idézet
 
 
+17 #1 Vidéki 2018-01-12 07:33
Érdekes, hogy most szükség van a köztisztviselők re, most vagyunk valakik - amikor meg bért kellene emelni, akkor meg forduljunk az önkormányzathoz !? A 70 %-os tiszteletdíj emelésről csak annyit, hogy egy jegyzőkönyv-vez ető díjazása bruttó 35.000.-Ft, ez nettóban 25.000.-Ft. Keményen meg vagyunk fizet.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hagyományos tanfolyamok

gyaksz

 

belso kulsonemz

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Nem azt mondtam, hogy jó, hanem normális. Tisztában vagyok az összes r... Tovább...
 • Kedves Korrekt!Csak a korrekt tájékoztatás érdekében - az előző parlam... Tovább...
 • Nem vitaként, de azért a 35e + 1 szabadnap elég normális bérnek mondha... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Sajnos nem, csak ha megszűnik a jogviszony. Ne... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Tovább...
 • A határidőket nézve a nagypéntek és nagyszombat esetében már nem kell ... Tovább...
 • Sok helyen még a jogszabályban rögzített szabadságot sem tudják tárgyé... Tovább...
 • Érdekes, hogy most szükség van a köztisztviselők re, most vagyunk vala... Tovább...
 • Az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartását nem a rend... Tovább...
 • Az ASP rendszer vidéken is ritka csodás dolog. Még több közszolga kell... Tovább...
 • Kedves "Vidéki"! Úgy néz ki, hogy az a cél: ne legyen vidék. Tovább...
 • És erről az ügyfelek is tudnak? Mert itt vidéken az emberek jelentős r... Tovább...
 • A minimálbéren lévő köztisztviselők ennek elmondhatatlanu l örülnek. E... Tovább...
 • Komoly gond van a köz- és kormánytisztvis elői utánpótlással is, mert ... Tovább...
 • Inkább arról beszélgetnének, miért járhatnak át kamu papírokkal az ukr... Tovább...
Hirdetés