Hirdetés
Az Állami Számvevőszék éves beszámolója PDF Nyomtatás E-mail
2016. április 29. péntek, 06:00

allami szamvevoszekBenyújtotta az Állami Számvevőszék a 2015-ös tevékenységéről és működéséről szóló beszámolót az Országgyűlésnek. A tájékoztatás szerint a számvevőszéki ellenőrzések tavaly a gazdasági növekedésre, a versenyképességre, az államadósságra és a költségvetési egyensúlyra ható területekre fókuszáltak, valamint nagy hangsúlyt helyeztek a közfeladatokat ellátó, közszolgáltatásokat nyújtó gazdálkodó szervezetekre is.

Az Állami Számvevőszék tavaly 221 jelentést hozott nyilvánosságra, a 750 ellenőrzött szervezetből 350-nek csaknem 2000 intézkedést igénylő javaslatot tett. 2015-ben a számvevőszék 194 alkalommal értesítette valamely hatóságot, illetékes felügyeleti szervet az ellenőrzései során feltárt bűncselekményre vagy súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt.

A szervezet ellenőrzésével hozzájárult az állami adóhatóság működési és szervezeti megújításához, az adóbeszedés és hátralékkezelés hatékonyságának a növeléséhez. A Magyar Nemzeti Bankba integrálódott, korábbi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellenőrzésével az Állami Számvevőszék ráirányította a figyelmet a pénzügyi felügyelet korábbi hiányosságaira - írták.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rendszerellenőrzése, az európai uniós források ellenőrzési tapasztalatainak összegzése alátámasztotta a hazai uniós támogatási intézményrendszer átalakításának indokoltságát - áll a jelentésben.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzött továbbá több tucat önkormányzati és állami tulajdonú, vagy többségi állami tulajdonú gazdasági társaságot is 2015-ben, sor került a rezsicsökkentésben is érintett önkormányzati távhő- és hulladékgazdálkodó társaságok ellenőrzésére. Az Állami Számvevőszék tavaly felhívta a kormány figyelmét a veszélyekre és kockázatokra, aminek nyomán kormány 2015. szeptemberi határozatában megerősítette, hogy szükségesnek tartja az állami tulajdonú társaságok és gazdasági társaságok menedzsment rendszerének átalakítását.

Az Állami Számvevőszék elvégezte mind a 22 állami erdőgazdaság ellenőrzését is és tavaly befejezte a felsőoktatási intézmények átfogó, rendszerszintű ellenőrzését, valamint hozzájárult az ágazat működését szabályozó törvények megújításához, az intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodási előírásainak megerősítéséhez.

A jelentés szerint az Országgyűlés 2015 júliusában a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenység szélesítésével és az etikus közpénzügyi vezetőképzést támogatásával bízta meg az Állami Számvevőszéket. A szervezet - a Miskolci Egyetemmel megkötött együttműködéssel - letette a duális képzés alapjait, amely a közszféra teljesítményének mérését kutatja, oktatja majd.

A számvevőszék ötödik alkalommal végezte el éves integritásfelmérését, amely a magyar közszféra korrupciós kockázatait térképezi fel. A 2014-es részvételi rekordhoz képest 2015-ben mintegy ezerrel több, 2557 szervezet csatlakozott, a résztvevő szervezetek a magyar közszféra teljes létszámának több mint felét tették ki.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...