Hirdetés
Egy csapásra megszüntette a visszaéléseket a vidékfejlesztési tárca PDF Nyomtatás E-mail
2012. március 27. kedd, 08:00

 

leaderBüntetőfeljelentéseket tett, és megszüntette a vidéki kistelepülések uniós pályázati pénzforrását biztosító LEADER csoportokban észlelt visszaéléseket – állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium, olvasható az index.hu cikkében. Az optimista hangú helyzetjelentéssel a pápai LEADER akciócsoport vezetőjének drámai hangú írására reagált a tárca. Az Orbán Viktornak címzett nyílt levél azzal vádolta meg a minisztériumot, hogy a támogatási program ellehetetlenítése árán akar anyagi forrásokhoz jutni, ezért egyre betarthatatlanabb eljárásrendet vezet be.

Vannak és voltak problémák a LEADER program helyi szervezeteinél, „hiszen tény, hogy a politika már a 2010-es választás előtt is törvénytelenül beleavatkozott a program végrehajtásába”, a minisztérium mégsem folytatott le „egyetlen – számunkra egyértelmű – ügyben sem folytattak le érdemi vizsgálatot” – vádolta be a vidékfejlesztési tárcát a miniszterelnöknek küldött nyílt levelében a Somló-Marcalmente-Bakonyalja LEADER Akciócsoport Közhasznú Egyesület elnöke. A pápai szakember szerint a rendszeresen beígért kivizsgálás és rendrakás az elmúlt két évben megmaradt a médiaszónoklatok szintjén.

A szakmai körökben nagy feltűnést keltő írásra a vidékfejlesztési tárca hétfőn reagált. A rövid közlemény konkrétumok ismertetése nélkül azt állítja, hogy a minisztérium úrrá lett a LEADER problémáin: a helyi csoportokban megszüntette a visszaéléseket, és fel is jelentette a bűnösöket. A minisztérium által jelzett visszaélések mibenlétére abból lehet következtetni, hogy a közlemény kifejti: a minisztérium feladata biztosítani, hogy a LEADER csoportok a forrásokat ne a saját működésükre költsék, hanem céljaiknak megfelelő beruházásokra, programokra, a vidéki közösségek fejlesztésére.

A VM szerint lehet, hogy az új elvárás sérti azoknak az érdekét, akik jól megéltek az indokolatlanul magas működési költségekből, de továbbra is folytatja a rendszer egyszerűsítését, és megakadályozza az indokolatlan költségek elszámolását, kifizetését.

A közlemény ellenére a nyílt levelet jegyző Menyhárt Tibor kétségbe vonja, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium érdemben foglalkozott volna a LEADER programban meglévő visszaélésekkel. Menyhárt Tibor az Indexnek azt mondta, az elmúlt időszakban többször is próbálták felhívni a tárca figyelmét a látókörükbe került gyanús ügyekre, de a bejelentések ellenére a tárca nem lépett. A Somló-Marcalmente-Bakonyalja Akciócsoport elnöke szerint a kifizetések a minisztérium irányítása alatt működő kifizetőhely, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal jóváhagyásával történhettek, így a vizsgálatnak a hivatal tevékenységét is érintenie kellett volna.

Menyhárt megítélése szerint a minisztériumnak egyébként nincs is joga a vidéki gazdaságfejlesztési programokban fontos szerepet játszó LEADER akciócsoportok működési költségeinek csökkentésre. Ennek mértékét ugyanis az unió részletesen szabályozza, és Magyarországon már eddig is - jogsértően - felére redukált kereteket fizettek ki. A visszatartott uniós pénzekről ugyanakkor nem tudható, hogy a minisztérium mire költi – állította az Indexnek nyilatkozó leaderes szakember.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 néhai agrár szakember 2012-03-27 20:32
Nem lent van a hiba ha nem fent a "víztoronyba"!O ldalakat lehetne írni a felesleges és értelmetlen kötözködésekről .Nyilván az előző kormány izomból működtette,de a jelenlegi is csak saját érdekei szerint akarja irányítani.Az egész konstrukció így nagyon messze került a leader eszmétől.A politikai elit játszótere lett.Nálunk az egyszerű halandókat (vállalkozókat) kötéllel sem lehet a közelébe hozni.Ez köszönhető a balul sikerült pályázati kiírásoknak,az elhúzódó bírálati rendszernek és a menet közben történő játékszabályok átírásának.Érzé sem szerint a jelenlegi kormány teljesen be fogja darálni és ezt is saját érdekei mentén újra építi.Kerül amibe kerül alapon.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...
 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...