Hirdetés
Sakkozik az EU-pénzekkel a kormány PDF Nyomtatás E-mail
2011. december 12. hétfő, 09:30
sakkMagyarország az európai uniós fejlesztési források átcsoportosítását kezdeményezi a 2007-2013. évi költségvetési időszakban biztosított keret maradéktalan felhasználása, a pénzvesztés kockázatának csökkentése érdekében - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

 

Az operatív programok módosítására a kérelmet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség várhatóan még decemberben benyújtja az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságához. Az átcsoportosítások összességében több mint 282 milliárd forint fejlesztési forrást érintenek, ebből 164 milliárd forint az operatív programok közötti, 118 milliárd forint az operatív programon belüli változtatás.

Az NFÜ közölte, hogy a fejlesztési források maradéktalan felhasználásához gyorsításra, illetve forrásátcsoportosításra van szükség, az átcsoportosítás egyértelműen csökkenti a pénzvesztés kockázatát. Az operatív programok tervezett átcsoportosításáról szóló dokumentumokat november 16-tól 29-ig lehetett véleményezni társadalmi egyeztetés keretében. A legnagyobb pénzmozgással járó forrásátcsoportosítás az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programját érinti.

A Környezet és Energia Operatív Programba (KEOP) az energiahatékonyságra és a megújuló energia felhasználásra 163 milliárd forintot csoportosítanak át a Közlekedési Operatív Programból (KÖZOP). A KÖZOP forrásának elvonása érinti a különböző fejlesztési területeket, ezek: az ország és a régióközpontok nemzetközi vasúti és vízi úti elérhetőségének javítása; a térségi elérhetőség javítása; közlekedési módok összekapcsolása, gazdasági központok intermodalitásának és közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése; a városi és elővárosi közösségi közlekedés fejlesztése; a technikai segítségnyújtás. De még így is mindegyik területén marad 10 milliárd és 138 milliárd forint közötti fejlesztési forrás.

Az Államreform Operatív Program (ÁROP) és a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) közti forrásátcsoportosítást a végrehajtási intézményrendszer megnövekedett finanszírozási igénye indokolja. A TÁMOP technikai segítségnyújtás a konvergencia régiókban, valamint a technikai segítségnyújtás a Közép-magyarországi régióban területekről összesen 1,1 milliárd forintot csoportosítanak át az ÁROP-on belüli technikai segítségnyújtásokra.

Az operatív programokon belüli forrásváltozások érintik a az ÁROP-ot, az Elektronikus Közigazgatási Operatív Programot (EKOP), valamint a KÖZOP-ot és a TÁMOP-ot. A KÖZOP belső átcsoportosítása 20,7 milliárd forint lehetőséget biztosít az Új Széchenyi Tervben kijelölt új kerékpárutak fejlesztéséhez. Az egyik jövőbeni beruházás a Duna menti kerékpárút kiépítését segíti mintegy 200 kilométer hosszan Eurovelo útvonalon.

A TÁMOP-ban minőségi oktatás és hozzáférés területről 47 milliárd forintot a foglalkoztathatóság fejlesztésére, a munkaerőpiacra belépés segítésére és ösztönzésére, valamint a felsőoktatás tartalmi és szervezeti fejlesztése a tudásalapú gazdaság kiépítésére csoportosítanak át, ahol még így is közel 120 milliárd forint keret áll majd rendelkezésre - közölte az MTI érdeklődésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...