Hirdetés
Izgalmas dolog készül Óbuda egykori bányaterületén PDF Nyomtatás E-mail
2019. szeptember 10. kedd, 08:00

testverhegyA III. kerületi önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karával, amely a testvérhegyi egykori bányaterület fásítását és funkcióbővítését előkészítő tervezést alapozza meg. Az óbudai egykori testvérhegyi bányaterület rehabilitációja közben a fő feladat a fatelepítés, így a lakosság számára is hasznos zöldterület jöhet létre.

Óbuda 2015-ben fogadta el a kerület környezetvédelmi stratégiáját képező környezetvédelmi fenntarthatósági programját, aminek a része a Guckler Károly Környezetvédelmi Program is – ismertette Bús Balázs polgármester az InfoRádiónak nyilatkozva. (Guckler Károly erdőmester a 19. század végén, a 20. század elején kiemelkedően fontos szerepet játszott a budai hegyek erdősítésében és természeti értékeinek megőrzésében.)

Az óbudai önkormányzat 2017-ben, a Guckler Károly program keretében hagyott jóvá egy fásítási stratégiát, amely értelmében 2026-ig, tíz év alatt 10 ezer fát ültetnek a III. kerületben – az elmúlt évben mintegy hatezer fát ültettek - jegyezte meg a kerület első embere. Az önkormányzat fásítási stratégiája a kerület két bányaterületét is érinti, ahol megpróbálkoznak az erdőtelepítéssel.

Konkrét döntés most a Testvérhegyi lejtő által közrefogott mintegy 36,6 hektáros bányaterület fásításáról született. Miután a fásítás, a terület méretéből, élőhelyi sajátosságaiból és használati módjából fakadóan tájépítészeti tervezést igénylő feladat, ezért együttműködési megállapodást kötöttek a Szent István Egyetem Tájépítészeti Karával.

A két bánya területét az 1970-es évek közepén rekultiválták, részben szakszerű, részben pedig szakszerűtlen növénytelepítés történt, ezért is izgalmas lehet a területek újragondolása és a kerület környezetvédelmi programjába való bevonása.

A Testvérhegyi lejtő által közrefogott sáv jelenleg több funkcióval is bír: megtalálható egy mountain bike ügyességi pálya, a környékbeliek kutyasétáltatásra, a Hármashatár-hegyről siklóernyőzők pedig leszállóterületként használják, de tájfutóversenynek is adott már otthont. Tehát összetett feladatnak ígérkezik a terület újragondolása és hasznosítása, a legfőbb azonban, hogy minél nagyobb zöld telepítést tudjanak végrehajtani. Előzetes becslések szerint egyébként 3-6 ezer fa elültetésére lesz lehetőség.

A környezet és a táj mindenkié

Fekete Albert, a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának dékánja szintén nagyszerű szakmai kihívásnak nevezte a projektet, annál is inkább, hogy a kollégák mellett diplomázás előtt álló mesterszakos fiatalok is közreműködnek a tervezésben. A dékán az eróziós folyamatok megakadályozása, valamint a környezeti értéknövekedés végett tartja kiemelt fontosságúnak a fatelepítést és erdősítést.

A Szent István Egyetem Tájépítészeti Kara az óbudai mellett számos más budapesti és vidéki önkormányzattal is együttműködik, aminek lényeges társadalmi célja és vonzata is van, hiszen a tájépítészet, az önkormányzati munkához hasonlóan, egy közösségi tevékenység – tette hozzá Fekete Albert. "A környezet és a táj mindenkié, nem magunknak dolgozunk, hanem a tájat használóknak. És nagyon fontos – emelte ki –, hogy minél nagyobb társadalmi kontextusban történjenek a munkák, és tudjanak a tájépítészekről az emberek."

Infostart

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...