Hirdetés
Szakmai napot tartottak a közétkeztetők PDF Nyomtatás E-mail
2019. május 17. péntek, 08:30

etel1Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.

A „Célkeresztben a közétkeztetési alapanyagok minősége” elnevezéssel megtartott konferencia fókuszában az élelmezésvezetők munkájának támogatása, érdekvédelmük képviselete, valamint az aktuális rendeletek, jogszabályok megismertetése áll.

Az Agárminisztérium örömmel áll minden olyan esemény mögé, mely a közétkeztetés minőségi szintjének emelését kívánja erősíteni. A közétkeztetés annál is inkább megkerülhetetlen és fontos terület, mert a társadalom életminőségét, egészségét nagyban befolyásolja.

Az agártárca államtitkára leszögezte: a vendéglátás és közétkeztetés helyzetének javítása érdekében 2010 óta számtalan intézkedés történt, mely munkában 2012-től, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrejötte óta hatalmas szerepe van a hatóságnak.

Mint fogalmazott: a Nébih aktív szerepvállalása 2015-ben hivatalosan is kiteljesedett, hiszen ebben az évben indult el Magyarországon a „Minőségvezérelt közétkeztetés” program, amely a helyi termékek közétkeztetésbe juttatását, valamint helyzetének javítását tűzte zászlajára.

Az agártárca államtitkára felhívta a figyelmet, hogy újabb mérföldkőnek számított 2017, ugyanis az év második felétől kezdődően képzett auditorok végzik a közétkeztető létesítmények kötelező élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai minősítését megelőző szemléket, a Nébih illetékes osztályának szakmai irányítása mellett. Mostanáig összesen 4600 főző-, és 3600 tálalókonyhai audit zajlott le az egységes minősítési szempontrendszer alapján.

A 2018-as esztendő egyik kiemelkedő hozadéka, hogy elkészült az „Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához” második, átdolgozott kiadása. Az aktualizált szakmai útmutató figyelembe veszi a jogszabály-változásokat, illetve ismerteti a legjobb gyakorlati tapasztalatokat, külön a közétkeztetés vonatkozásában is – emlékeztetett az államtitkár.

Az Agrárminisztérium és a Nébih a szemléletformálás számos eszközével és módjával él. Ebben a gazdag eszköztárban említendő a Közétkeztetési szakácsversenyek szervezésében való részvételünk, a program megvalósulásához évről évre nyújtott támogatásunk. Maga a verseny összetett célokat szolgál, amelyekkel messzemenően azonosulni tudunk, hiszen ez a nemzeti szintű megmérettetés egyidejűleg népszerűsíti a hazai, friss, idényjellegű alapanyagokat, hozzájárul a közétkeztetés minőségének javításához, fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez, továbbá iránymutatást ad a közétkeztetés megújulásához.

Zsigó Róbert szólt arról is: örömteli eredmény, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések körében, az elmúlt években csökkent a közétkeztetésben bekövetkező események száma. Bízunk abban, hogy minden évvel közelebb jutunk egy olyan, korszerű közétkeztetési szektor kimunkálásához, ahol a szolgáltatást igénybe vevők nyugodt körülmények között, jó minőségű, hazai alapanyagból készült, a magyar ízléshez vagy az adott tájegységhez igazodó, ízletes és egészséges ételeket fogyaszthatnak – tette hozzá.

(OPH)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Hírek hozzászólásai

  • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
  • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...
  • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
  • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
  • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
  • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
  • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
  • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
  • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
  • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
  • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
  • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
  • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
  • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
  • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...