Hirdetés
Mit gondol az óra átállításáról? Az EB kíváncsi rá! PDF Nyomtatás E-mail
2018. július 12. csütörtök, 07:30

ora pAz Európai Bizottság nyilvános online konzultációt indított arról, mit is gondolnak a tagállamok és az európai polgárok, valamint a gazdasági szervezetek az Unióban jelenleg érvényben lévő nyári időszámításról, és az esetleges eltörléséről.

Augusztus 16-áig van lehetőség kitölteni az EB internetes kérdőívét.

Ahogyan arról az OrientPress Hírügynökség is beszámolt, az Európai Parlament (EP) még februárban napirendre vette az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát. Még 2017 márciusában Annie Schreijer-Pierik holland néppárti EP-képviselő húszezer aláírásos petíciót nyújtott be Hollandiából az európai közlekedési biztosnak, szintén a nyári időszámítás megszünetését kérve. Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését az EP-ben Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Az Európai Unió érvelése szerint a harmonizált óraátállítás fő célja, hogy biztosítsa a közös piac megfelelő működését. Ugyanakkor nem egyértelműen általános ez a vélekedés sem, számos erős ellenérv és vélemény is megfogalmazódik időről időre, így az EP arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja ki az óraátállítás eltörlésének lehetőségét. A kérdőív az ír kivételével az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll, a kérdéseket pedig az EU hivatalos nyelvei közül bármelyiken meg lehet válaszolni.

A rövid értékelésen túl további dokumentumokat (pl. állásfoglalást, véleményt, javaslatokat) is fel lehet tölteni. A beérkezett válaszokat és észrevételeket az oldalon közzéteszik.

Az átláthatóság érdekében a Európai Bizottság arra kéri a konzultációban részt venni kívánó szervezeteket, hogy jelezzék az EB és a nyilvánosság felé, kit és milyen ügyet képviselnek, és ebből a célból regisztrálják magukat az átláthatósági nyilvántartásban, továbbá fogadják el a nyilvántartott szervezetekre vonatkozó magatartási kódexet. Ha egy szervezet úgy dönt, hogy nem adja meg a kért információkat, a Bizottság – a nyilvános konzultációk esetében alkalmazott eljárásával összhangban – a szervezet által megfogalmazott észrevételeket az egyéni hozzászólások között teszi közzé.

A kezdeményezés összhangban áll Violeta Bulc közlekedési biztos korábban elhangzott véleményével, miszerint a hosszabb napfény előnyeit számításba kell venni, és ezzel együtt azt is, hogy a nemzeti fővárosok nem igazán szeretnének a mostani helyzeten változtatni.

A döntést európai szinten kell meghozni, és az egész unió területén alkalmazni szinkronizált és egységes módon ‒ fogalmazott.

(OrientPress)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hírek hozzászólásai

 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...