Hirdetés
Mit gondol az óra átállításáról? Az EB kíváncsi rá! PDF Nyomtatás E-mail
2018. július 12. csütörtök, 07:30

ora pAz Európai Bizottság nyilvános online konzultációt indított arról, mit is gondolnak a tagállamok és az európai polgárok, valamint a gazdasági szervezetek az Unióban jelenleg érvényben lévő nyári időszámításról, és az esetleges eltörléséről.

Augusztus 16-áig van lehetőség kitölteni az EB internetes kérdőívét.

Ahogyan arról az OrientPress Hírügynökség is beszámolt, az Európai Parlament (EP) még februárban napirendre vette az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát. Még 2017 márciusában Annie Schreijer-Pierik holland néppárti EP-képviselő húszezer aláírásos petíciót nyújtott be Hollandiából az európai közlekedési biztosnak, szintén a nyári időszámítás megszünetését kérve. Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését az EP-ben Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Az Európai Unió érvelése szerint a harmonizált óraátállítás fő célja, hogy biztosítsa a közös piac megfelelő működését. Ugyanakkor nem egyértelműen általános ez a vélekedés sem, számos erős ellenérv és vélemény is megfogalmazódik időről időre, így az EP arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja ki az óraátállítás eltörlésének lehetőségét. A kérdőív az ír kivételével az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll, a kérdéseket pedig az EU hivatalos nyelvei közül bármelyiken meg lehet válaszolni.

A rövid értékelésen túl további dokumentumokat (pl. állásfoglalást, véleményt, javaslatokat) is fel lehet tölteni. A beérkezett válaszokat és észrevételeket az oldalon közzéteszik.

Az átláthatóság érdekében a Európai Bizottság arra kéri a konzultációban részt venni kívánó szervezeteket, hogy jelezzék az EB és a nyilvánosság felé, kit és milyen ügyet képviselnek, és ebből a célból regisztrálják magukat az átláthatósági nyilvántartásban, továbbá fogadják el a nyilvántartott szervezetekre vonatkozó magatartási kódexet. Ha egy szervezet úgy dönt, hogy nem adja meg a kért információkat, a Bizottság – a nyilvános konzultációk esetében alkalmazott eljárásával összhangban – a szervezet által megfogalmazott észrevételeket az egyéni hozzászólások között teszi közzé.

A kezdeményezés összhangban áll Violeta Bulc közlekedési biztos korábban elhangzott véleményével, miszerint a hosszabb napfény előnyeit számításba kell venni, és ezzel együtt azt is, hogy a nemzeti fővárosok nem igazán szeretnének a mostani helyzeten változtatni.

A döntést európai szinten kell meghozni, és az egész unió területén alkalmazni szinkronizált és egységes módon ‒ fogalmazott.

(OrientPress)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...
 • A köztisztviselők pedig nem érdemelnek megbecsülést... .... Tovább...
 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...