Hirdetés
Fizetős parkolás - nagy változások országszerte PDF Nyomtatás E-mail
2018. február 09. péntek, 09:15

parkA Nemzeti Mobilfizetési Zrt. adatai szerint jelenleg 65 vidéki településen kell parkolási díjat fizetni, legalábbis ennyinél lehet azt mobillal is kiegyenlíteni. A napi.hu megkérdezte az érintett önkormányzatokat, hogy változtattak-e idén a zónahatárokon, illetve a díjakon. A cikk  megjelenéséig az érintett önkormányzatoknak mintegy 60 százaléka válaszolt, közülük pedig 18-ban volt, vagy lesz idén változás, ezeket részletezzük most.

Debrecenben több változásról döntöttek. A belső, kiemelt övezetben 440 forintról 480 forintra nőtt a díj. A nem kiemelt övezetek díja 340 forint. A Nagyerdei mélygarázs kihasználtságának javítása érdekében az Ady Endre út, illetve a Pallagi út, II. János Pál pápa tér és Nagyerdei körút közötti szakasza kiemelt várakozási övezetbe került. A mélygarázsban 280 forintot a felszínen 480 forintot kell fizetni. Az önkormányzat szerint várhatóan többen választják majd a mélygarázst a Nagyerdei Stadion mellett.

Idén januárban összesen 500 parkolóhelyet vontak be a fizetős zónába 9 utcában. Az változás oka nem meglepő: a lakók kérték. A helyi lakosok évi 6000 forintért parkolhatnak, amely összeg egyébként megfeleződött tavalyhoz képest. Az önkormányzat vizsgálja a városba bevezető, nagyobb főutak környezetében P+R parkolók kijelölésének, kialakításának lehetőségeit.

Szegeden a parkolójegyek és a bérletek ára nem változott. A városban két zóna van, egy 480 és egy 220 forintos. A magánszemélyek vehetnek rendszám nélküli éves bérletet mind a két zónára 312 ezerért, vagy rendszámra szólót 130 ezerért.

Idei változás, hogy a 220 forintos zónában bevezettek egy 1320 forintos napijegyet, amely azt jelenti, hogy 6 óra áráért lehet reggel 8 és este 6 között parkolni, így az autósok 880 forintot spórolhatnak. Jelenleg csak személyesen lehet napijegyet venni, de márciustól elvileg az automatákból és mobillal is meg lehet majd vásárolni.

Győrben a díjak nem változtak, továbbra is 400, 200, illetve 100 forintot kell fizetni a belvárostól való távolság függvényében. Januártól azonban lakossági kérésre parkolójegyet kell váltani a Nádorvárosban az Eszperantó út a Kálvária utca - Zrínyi utca közötti szakaszon, a Honvéd utcában, a Kálvária utca, az Eszperantó út és a Lahner György utca között, a Kálvária utcai szervizút, a Hunyadi utca és a Lahner György utca között, a Lahner György utcában, valamint a Bem tér északi oldalán Sziget városrészben a Semmelweis utca válik fizetőssé.

Az Árpád út és a Teleki László utca találkozásánál épül az Árpád parkolóház, amelyben  205 parkolóhely lesz. Az épületben 6 elektromos töltőállomást, továbbá motorparkolót és kerékpártárolót is kialakítanak.

Miskolcon is újabb területek váltak fizetőssé. A Boon.hu cikke szerint a Bihari utca egy része, a Zamenhof utca, az Eperjesi utca, Zombori utca - Szeles utca - Hatvanötösök útja közötti terület és Kisavas sor, valamint a Kishunyad utca 52. számú épületet előtti és melletti terület lett díjköteles.

Székesfehérváron csak a bérletekkel kapcsolatban történtek változások. Egy bérlettípus megszűnt és a hármas zónában 23 ezer forintról 17 ezerre csökkent az ára. A város emellett azt szeretné, ha a székesfehérváriaknak nem kéne fizetnie az első óráért. A rendszer részleteit most dolgozzák ki és talán a nyáron el is indulhat a tesztüzem.

Kecskeméten újabb területeken vontak be, méghozzá a Budai utcai piac környékén. Ezek: a Kaszap utca teljes hosszában, valamint az Árok utca, a Balay utca, a Bálvány utca, a Bánffy utca, a Borz utca, a Kada Elek utca, a Kis utca, a Nefelejcs utca, a Szárny utca és a Táncsics Mihály utca. A városban egységesen 320 forintot kell fizetni.

Nagykanizsán a fizetős övezet nagy részén 200 forintot kell fizetni, egy kiemelt övezet van, az Erzsébet tér. Itt januártól már csak 400 forint a díj óránként, a korábbi 600 forint helyett, amelyet a hírek alapján azért vezettek be, mert sokan egész napra otthagyták az autójukat. delzalapress.hu cikke szerint a 600 forintos díj nagy felháborodást keltett korábban, ez volt az ország legdrágább zónája. További módosítás, hogy bevezettek egy 1500 forintos napijegyet a 200 forintos zónában és bevontak újabb 10 parkolóhelyet a Vásár utca Erzsébet tér és Kalmár utca közötti szakaszán.

Békéscsabán minimális mértékben emelkedtek a díjak. Az központtól távolabb 190 forint helyett 200 forintot, a kiemelt övezetben 220 helyett 230-at kell fizetni. Napijegy is van, amely 5 óra díjába kerül. Bérletet is lehet váltani, ez a lakosságnak teljes áron havi 6500, illetve 7300 forint.  A helyi lakosok első autója ingyen, a második évi 3000 forintért parkolhat. A zónahatárok változtatása nincs tervben.

Sopronban a díjak nem változtak, de a Király Jenő utca 7., a Kazinczy tér 8-11. és a Csengeri u. 73-91. előtti területek már fizetősek 2018-tól. Két hely pedig azért szűnt meg, mert elektromos töltőket létesítettek mellettük.

Kaposváron csak annyi változik majd, hogy a kórházi osztályok tömbösítése miatt felszabadult nagyobb területen parkot, illetve 196 parkolóhelyet alakítanak ki, ahol a kezelésre érkezők ingyen parkolhatnak.

Szombathelyen a későbbiekben kell új fizetős zónákra számítani. Ezek a Széll Kálmán utca, a Vasút utca, a Welther Károly utca, a Nádasdy Ferenc utca, a Kisfaludy Sándor utca és az Éhen Gyula tér. Jelenleg a forgalomtechnikai tervek elkészítése van folyamatban.

Mosonmagyaróváron jelenleg ugyan nem terveznek változást, de a város több díjmentes szakaszának felülvizsgálata folyik.

Hatvanban csupán díjemelés történt a korábbi 140 forint helyett 200-at kell fizetni óránként.

Szentgotthárdon az óradíjak emelkedtek a korábbi 240 forintról 320 forintra. Szintén jelentős változás, hogy kedvezményes parkolásra jogosító éves parkolóbérletet nemcsak a szentgotthárdiak vásárolhatnak, hanem azok is, akik Szentgotthárdon dolgoznak. Előbbiek 76,1, utóbbiak 50 százalékos kedvezményt kapnak. Az időintervallumos parkolásnál a parkolási időintervallum 2 órára nőtt az eddigi egy óra helyett.

Harkányban január 15-től változtak a díjak, a korábbi 160 forint helyett 200 forintot kell fizetni a személyautók után óránként. A városban csak egy zóna van, a termálfürdő körüli utcákban a hét minden napján kell fizetni, kivéve a kiemelt ünnepnapokon.

Tihanyban újabb területeket nem vontak be az övezetben, de - egy parkolót kivéve - 50 forintos emelésről döntöttek. Három parkolóban 250, két parkolóban 350, négy parkolóban pedig 450 forintot kell fizetni.

Balatonföldváron idén két új parkolót vonnak be a fizetős zónába a Bajcsy-Zsilinszky utcában és a Vak Bottyán utcában. A meglévő díjak nem módosítanak. A településen egyébként tavaly májusban vezették be a fizetős parkolást és 3 zónát alakítottak ki a parthoz közel. A városnak parkolásból 15 millió forint bevétele származott.

Hollókőn a parkolási díj nem változik, az 300 forint marad, a felső határ pedig napi 600 forint. A községben épül egy új parkoló is a "nagyparkoló mellett". Ezt eddig is használták hosszú hétvégéken és nagyobb rendezvényeken, de most burkolatot is kap, illetve parkosítják.

Nagymaroson csupán a két 200 forintos zóna üzemidejét egységesítik.

Nem történt és a település tájékoztatása szerint nem is lesz (vagy még nem tudnak róla) idén változás:

Ajkán,
Cegléden,
Fonyódon,
Hévízen
Hódmezővásárhelyen
Kapuváron
Keszthelyen
Nyíregyházán
Pécsett
Ráckevén
Salgótarjánban
Sárváron,
Szekszárdon
Szentendrén
Szentesen
Szolnokon
Tamásiban
Tapolcán
Tatabányán
Veszprémben

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Nem értem a hozzászólásokat azelőtt nem sírt senki amikor tele voltak ... Tovább...
 • Bizony mára a vidék jövőkép nélküli, vagy már látja a sofőr nélküli tr... Tovább...
 • Valóban kettészakadt az ország, van néhány tucat város és falu ami gaz... Tovább...
 • Talán ha megélhető nyugdij lenne kb 150 ezer akkor nem kellene idős ko... Tovább...
 • Aki ezt a MOK, ASP, KCR, TSZR, ASZA, EAK stb. rendszereket kitalálta, ... Tovább...
 • Érdekes, hogy mindig az önkormányzatokn ál keresik a korrupciót, holot... Tovább...
 • Jó duma, gyártjuk a szabályzatokat, aminek semmi értelme, az ASP könyv... Tovább...
 • Nagyon jó megoldás, ha átmegyünk a LIDL-be, vagy az ALDI-ba dolgozni. ... Tovább...
 • A cikk utolsó mondata felháborít, a cikk tolbamondójának a jogállási t... Tovább...
 • Április 8-án, és előtte, különösen a kiváló választási főpróbák ideje ... Tovább...
 • Azt mondják, hogy a vidéki közalkalmazotta k fizetésemelése nem kormán... Tovább...
 • Sok hűhó semmiért. Azt csinálnak velünk amit akarnak, csak azt nem alá... Tovább...
 • Kedves korrekt!Szerint em sokan szeretnék tudni, hogy te honnan tudsz ... Tovább...
 • Béremelés vagy sztrájk? Vezetők válasszatok! Tovább...
 • Jó lenne ismerni a kormányzati szándékot.... Tovább...
Hirdetés