Hirdetés
A többet exportáló megyékben magasabbak a bérek PDF Nyomtatás E-mail
2017. június 16. péntek, 09:00

grafik1Ahol exportra is termelnek, ott általában magasabbak a fizetések és több a beruházás – nincs új a nap alatt, ez jellemzően a fővárosra és a nyugati országrészre igaz. Minderről a Világgazdaság ír.

Az első negyedévben a megyék között önmagához képest Somogy teljesített a legjobban, ugyanis az előző év azonos időszakához képest 28,8 százalékkal növelte ipari exportjának volumenét, ami a legjobb teljesítmény volt a megyék közt, 172 milliárd forintos értéke azonban csak a középmezőnyre elég. Az ipari export értékét nézve az idei első három hónapban Győr-Moson-Sopron végzett az élen 781,5 milliárd forinttal – ez a teljes ipari kivitel majdnem 15 százaléka volt. A megyei székhelyű ipar exportjának dobogójára Budapest (770 milliárd forint) és Fejér (492 milliárd forint) fért még fel 2017 első három hónapjában a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások adatai alapján.

A régiókat nézve Nyugat- és Közép-Dunántúl, valamint Közép-Magyarország súlya nagyságrendileg megegyezik, mindhárom régió ipari exportja közel 1100 milliárd forint volt az első negyedévben, 5-7 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Ez a három régió adja a teljes magyar ipari export (5258,6 milliárd forint) majdnem kétharmadát. A külkereskedelmi termékforgalom az első negyedévben ennél nagyobb volt, összesen 7824,5 milliárd forintot tett ki. Az eltérés egyik legfőbb oka, hogy utóbbi tartalmazza a kisebb cégek és más gazdasági ágak (például a mezőgazdaság) kivitelét is.

A legkevesebbet exportáló régió továbbra is a Dél-Dunántúl, ahonnan az első negyedévben 247 milliárd forint értékben szállítottak külföldre. A megyéket nézve Zala súlya a legkisebb, ipari kivitele mindössze 25 milliárd forintot tett ki, és a megyék közt egyedüliként tavaly egész évben sem tudta elérni a 100 milliárdos határt. A Dél-Dunántúlt a Dél-Alföld régió követi 508 milliárdos exporttal, még úgy is, hogy Bács-Kiskun megye – főleg a Mercedesnek köszönhetően – a maga közel 400 milliárdos ipari kivitelével az erősebb megyék közé tartozik: hatodik a rangsorban.

A megyék ipariexport-adatainak nagysága arányaiban nézve könnyen összevethető a havi nettó átlagkeresetekkel: ahol magas a kivitel mértéke, ott általánosságban elmondható, hogy a bérek is magasabbak. A legtöbbet exportáló megyék – Győr-Moson-Sopron, Budapest, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom – közül egyedül Borsodban volt 160 ezer forint alatt a nettó átlagkereset (a 134 ezres átlag a negyedik legrosszabb az országban), a többi megye a legjobban fizető térségekhez tartozott tavaly.

A beruházásoknál is hasonló a helyzet: Borsod kivételével a legerősebb öt megye átlag felett teljesített az egy lakosra jutó beruházások tekintetében. 2016-ban a fővárosi székhelyű szervezetektől származott a beruházások értékének 41 százaléka, ami egy lakosra vetítve 939 ezer forintot jelent – az országos átlag 410 ezer forint volt. A hozzájárulás mértéke Zalában (1,2 százalék) és Nógrádban (0,6 százalék) volt a legkisebb, két olyan megyében, ahol az ipariexport-értékesítés is rendkívül alacsonyan alakult.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyz... Tovább...
 • Kivéve az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők et! Írd é... Tovább...
 • Lesz még egyáltalán? Tovább...
 • A kormányváltás érdeklődés hiányában elmaradt....kíg yósok előnyben. Tovább...
 • Miért, mit gondolt a tekintetes főjegyző zasszony? Köpönyeget fordítun... Tovább...
 • Nyugdíjas címzetes főjegyző vagyok. Miért is csak dr.Korsós Ágnes felm... Tovább...
 • Országos Roma Önkormányzat. Ezekre aztán szükség van. 1,6 milliárdot e... Tovább...
 • Kormány, minisztériumok részéről hányan vesznek részt a szemináriumon? Tovább...
 • Tehát igazából az a gond, hogy időközit kell tartani. Nem az, hogy meg... Tovább...
 • Meg kivéve a köztisztviselőb ől avanzsált dolgozó! kormánytisztvis elő... Tovább...
 • Kivéve a köztisztviselők et, mert itt 10 éve nem emelkedett a munkabér... Tovább...
 • SZÉKESFEHÉRVÁR MÉGIS KULTURÁLIS FŐVÁROS LESZ, CSAK NEM EURÓPÁÉ, HANEM ... Tovább...
 • Nem értem a hozzászólásokat azelőtt nem sírt senki amikor tele voltak ... Tovább...
 • Bizony mára a vidék jövőkép nélküli, vagy már látja a sofőr nélküli tr... Tovább...
 • Valóban kettészakadt az ország, van néhány tucat város és falu ami gaz... Tovább...
Hirdetés