Hirdetés
Tízmilliárdok a turizmusra PDF Nyomtatás E-mail
2017. június 12. hétfő, 18:30

turizmJövőre még több pénz jut turizmusra, folytatódnak a fejlesztések és az ágazat versenyképességének javítása – jelentette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán közölte: 2018-ban összesen 53,5 milliárd forintot tehetnek ki a turizmusfejlesztési források, ami több mint a duplája az idei és hétszerese a 2010-es évinek – írja a Magyar Idők.

Jövőre minden idők legnagyobb, legátfogóbb magyarországi turisztikai fejlesztési programja kezdődik annak érdekében, hogy még vonzóbbak legyenek a hazai úti célok – jelentette ki tegnap Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Mint mondta, amennyiben a 2018. évi költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatot a jövő héten az Országgyűlés is elfogadja, a következő évben 53,5 milliárd forintra növekszik az ágazat költségvetési mozgástere, ami több mint a duplája a 2017-es évinek és hétszerese a 2010. évinek.

A vezérigazgató ismertette: folytatódik a Budai Vár fejlesztése, miközben Európa legszebbjévé válik a budapesti állatkert, ahol mesepark és biodóm épül a kormány támogatásával.

– A célunk az, hogy az állatkert és a Városliget a főváros legvonzóbb, legszebb szabadidős helyszínei legyenek, amelyeket a magyar családok és a turisták is élvezhetnek. Megújul Sopron belvárosa, erősítjük az aktív és a gyógyturizmust, illetve felújítjuk a Fertő tavi vízitelepet – sorolta Guller Zoltán. Kiemelte: soha annyi pénz nem jutott a Balatonra, mint amennyi a következő években fog. Szavai szerint az MTÜ célja, hogy a magyarországi turizmus ne Budapest-központú legyen, hanem a vidék Magyarországa is nagyobb szerepet kapjon benne.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csupán több forrás, hanem adócsökkentés is segíti a turizmus ágazatot. Emlékezetes, idéntől 27 százalékról 18 százalékra csökkent az étkezőhelyi vendéglátás áfája, ami jövőre tovább mérséklődik 5 százalékra.

A munkavállalók pihenését továbbra is szolgálja a Széchenyi-pihenőkártya, amelynek bevezetése óta 390 milliárd forint fordult meg a belföldi turizmusban – csak tavaly 95 milliárd forint került a kafetériajuttatás által.

– Ösztönözni szeretnénk azt is, hogy minél több szolgáltató családbarát legyen, ennek érdekében egy új minősítési rendszer előkészítése is zajlik – mondta az MTÜ vezetője. Hozzátette, a cél az, hogy a turisztikai szektor közvetlen és közvetett hozzájárulását a nemzetgazdaság teljesítményéhez 2019-ig a jelenlegi 10 százalékról 16 százalékra növeljék.

A múlt héten a Központi Statisztikai Hivatal közzétette az áprilisi vendégforgalmi adatokat. Húsvét havában a kereskedelmi szálláshelyek forgalma 24 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, a jelentős bővülésben a külföldi és belföldi utazások gyarapodása is szerepet játszott. Áprilisban a külföldi vendégek által hazánkban eltöltött éjszakák száma 22 százalékkal, a belföldi vendégeké 28 százalékkal volt magasabb.

– A tavalyi rekordév után az első négy hónapban is remekül teljesített a turizmus – értékelte a friss adatokat Guller Zoltán. Vázolta: az első negyedévben elsősorban a külföldi vendégforgalom dinamikus növekedése húzta fel a turizmust, ehhez áprilisban a belföldi utazások is felzárkóztak. Ez a számokban azt jelenti, hogy 446 ezer magyar csaknem egymillió vendégéjszakát töltött el, és több mint hétmilliárd forintot költött a szálláshelyeken áprilisban, 23,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. – Egyre több pénz marad a családoknál, és a turisztikai szolgáltatások is egyre színvonalasabbak – jegyezte meg az MTÜ vezérigazgatója.

Bővített kapacitás

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér üzemeltetője azt közölte, hogy bővítették az utasfelvételi kapacitást a 2B terminálon, ahol tíz új utasfelvételi pultot alakítottak ki, és növekedett az utasváró területe is. A fejlesztést a folyamatosan bővülő utasforgalom indokolta.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyz... Tovább...
 • Kivéve az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők et! Írd é... Tovább...
 • Lesz még egyáltalán? Tovább...
 • A kormányváltás érdeklődés hiányában elmaradt....kíg yósok előnyben. Tovább...
 • Miért, mit gondolt a tekintetes főjegyző zasszony? Köpönyeget fordítun... Tovább...
 • Nyugdíjas címzetes főjegyző vagyok. Miért is csak dr.Korsós Ágnes felm... Tovább...
 • Országos Roma Önkormányzat. Ezekre aztán szükség van. 1,6 milliárdot e... Tovább...
 • Kormány, minisztériumok részéről hányan vesznek részt a szemináriumon? Tovább...
 • Tehát igazából az a gond, hogy időközit kell tartani. Nem az, hogy meg... Tovább...
 • Meg kivéve a köztisztviselőb ől avanzsált dolgozó! kormánytisztvis elő... Tovább...
 • Kivéve a köztisztviselők et, mert itt 10 éve nem emelkedett a munkabér... Tovább...
 • SZÉKESFEHÉRVÁR MÉGIS KULTURÁLIS FŐVÁROS LESZ, CSAK NEM EURÓPÁÉ, HANEM ... Tovább...
 • Nem értem a hozzászólásokat azelőtt nem sírt senki amikor tele voltak ... Tovább...
 • Bizony mára a vidék jövőkép nélküli, vagy már látja a sofőr nélküli tr... Tovább...
 • Valóban kettészakadt az ország, van néhány tucat város és falu ami gaz... Tovább...