Hirdetés
Tízmilliárdok a turizmusra PDF Nyomtatás E-mail
2017. június 12. hétfő, 17:30

turizmJövőre még több pénz jut turizmusra, folytatódnak a fejlesztések és az ágazat versenyképességének javítása – jelentette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán közölte: 2018-ban összesen 53,5 milliárd forintot tehetnek ki a turizmusfejlesztési források, ami több mint a duplája az idei és hétszerese a 2010-es évinek – írja a Magyar Idők.

Jövőre minden idők legnagyobb, legátfogóbb magyarországi turisztikai fejlesztési programja kezdődik annak érdekében, hogy még vonzóbbak legyenek a hazai úti célok – jelentette ki tegnap Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Mint mondta, amennyiben a 2018. évi költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatot a jövő héten az Országgyűlés is elfogadja, a következő évben 53,5 milliárd forintra növekszik az ágazat költségvetési mozgástere, ami több mint a duplája a 2017-es évinek és hétszerese a 2010. évinek.

A vezérigazgató ismertette: folytatódik a Budai Vár fejlesztése, miközben Európa legszebbjévé válik a budapesti állatkert, ahol mesepark és biodóm épül a kormány támogatásával.

– A célunk az, hogy az állatkert és a Városliget a főváros legvonzóbb, legszebb szabadidős helyszínei legyenek, amelyeket a magyar családok és a turisták is élvezhetnek. Megújul Sopron belvárosa, erősítjük az aktív és a gyógyturizmust, illetve felújítjuk a Fertő tavi vízitelepet – sorolta Guller Zoltán. Kiemelte: soha annyi pénz nem jutott a Balatonra, mint amennyi a következő években fog. Szavai szerint az MTÜ célja, hogy a magyarországi turizmus ne Budapest-központú legyen, hanem a vidék Magyarországa is nagyobb szerepet kapjon benne.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csupán több forrás, hanem adócsökkentés is segíti a turizmus ágazatot. Emlékezetes, idéntől 27 százalékról 18 százalékra csökkent az étkezőhelyi vendéglátás áfája, ami jövőre tovább mérséklődik 5 százalékra.

A munkavállalók pihenését továbbra is szolgálja a Széchenyi-pihenőkártya, amelynek bevezetése óta 390 milliárd forint fordult meg a belföldi turizmusban – csak tavaly 95 milliárd forint került a kafetériajuttatás által.

– Ösztönözni szeretnénk azt is, hogy minél több szolgáltató családbarát legyen, ennek érdekében egy új minősítési rendszer előkészítése is zajlik – mondta az MTÜ vezetője. Hozzátette, a cél az, hogy a turisztikai szektor közvetlen és közvetett hozzájárulását a nemzetgazdaság teljesítményéhez 2019-ig a jelenlegi 10 százalékról 16 százalékra növeljék.

A múlt héten a Központi Statisztikai Hivatal közzétette az áprilisi vendégforgalmi adatokat. Húsvét havában a kereskedelmi szálláshelyek forgalma 24 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, a jelentős bővülésben a külföldi és belföldi utazások gyarapodása is szerepet játszott. Áprilisban a külföldi vendégek által hazánkban eltöltött éjszakák száma 22 százalékkal, a belföldi vendégeké 28 százalékkal volt magasabb.

– A tavalyi rekordév után az első négy hónapban is remekül teljesített a turizmus – értékelte a friss adatokat Guller Zoltán. Vázolta: az első negyedévben elsősorban a külföldi vendégforgalom dinamikus növekedése húzta fel a turizmust, ehhez áprilisban a belföldi utazások is felzárkóztak. Ez a számokban azt jelenti, hogy 446 ezer magyar csaknem egymillió vendégéjszakát töltött el, és több mint hétmilliárd forintot költött a szálláshelyeken áprilisban, 23,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. – Egyre több pénz marad a családoknál, és a turisztikai szolgáltatások is egyre színvonalasabbak – jegyezte meg az MTÜ vezérigazgatója.

Bővített kapacitás

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér üzemeltetője azt közölte, hogy bővítették az utasfelvételi kapacitást a 2B terminálon, ahol tíz új utasfelvételi pultot alakítottak ki, és növekedett az utasváró területe is. A fejlesztést a folyamatosan bővülő utasforgalom indokolta.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • És nem is fizetik ki!! Sajnos nem, csak ha megszűnik a jogviszony. Ne... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Tovább...
 • A határidőket nézve a nagypéntek és nagyszombat esetében már nem kell ... Tovább...
 • Sok helyen még a jogszabályban rögzített szabadságot sem tudják tárgyé... Tovább...
 • Érdekes, hogy most szükség van a köztisztviselők re, most vagyunk vala... Tovább...
 • Az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartását nem a rend... Tovább...
 • Az ASP rendszer vidéken is ritka csodás dolog. Még több közszolga kell... Tovább...
 • Kedves "Vidéki"! Úgy néz ki, hogy az a cél: ne legyen vidék. Tovább...
 • És erről az ügyfelek is tudnak? Mert itt vidéken az emberek jelentős r... Tovább...
 • A minimálbéren lévő köztisztviselők ennek elmondhatatlanu l örülnek. E... Tovább...
 • Komoly gond van a köz- és kormánytisztvis elői utánpótlással is, mert ... Tovább...
 • Inkább arról beszélgetnének, miért járhatnak át kamu papírokkal az ukr... Tovább...
 • Másnak is megszűnhet a munkaviszonya két évvel a nyugdíja előtt. őket ... Tovább...
 • Sajókápolna Község Önkormányzata is biztosít ingyenes WiFi, valamint U... Tovább...
 • Mert a cikk kifejezetten a legalacsonyabb garantált bérről szól. Mind... Tovább...
Hirdetés