Hirdetés
Minden munkanapra jutott legalább egy számvevőszéki jelentés PDF Nyomtatás E-mail
2016. december 30. péntek, 07:00

allami szamvevoszek jelentesAz Állami Számvevőszék 2016-ban 260 jelentést, 21 elemzést és egy 11 részes „jó kormányzás” tanulmánykötetet hozott nyilvánosságra; az ellenőrzött szervezetek száma megközelíti az ezret, az ellenőrzések alapján megfogalmazott javaslatok száma pedig meghaladja a 2500-at.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idén mintegy 240 alkalommal értesítette valamelyik hatóságot az ellenőrzései során feltárt egyes bűncselekményekről, vagy súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt. A leggyakrabban hűtlen kezelés, számviteli rend megsértése és költségvetési csalás gyanúja merült fel. Kiemelkedő volt a közbeszerzési ügyekben tett jelzések száma is. A számvevőszék idén minden korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezett az utóellenőrzésekre, vagyis visszajelzést adott a korábbi ellenőrzései hasznosulásáról.

Szélesítette fellépését a korrupció elleni küzdelem és az integritásalapú szervezeti kultúra terjesztése terén. A holland-minta alapján kifejlesztett integritás felméréshez idén minden korábbinál több, 3002 közszervezet csatlakozott, és az ÁSZ idén először elvégezte az állami és önkormányzati cégek korrupciós védettségének feltérképezését is. Az ÁSZ integritás felmérése egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kap, például Albánia, Macedónia és Ukrajna is az ÁSZ „magyar modelljének” átvételét tervezi. Mindemellett a Számvevőszék kezdeményezése alapján 2016-tól Magyarország mintegy 75 fejlődő országban támogatja a korrupció elleni hatékony fellépést. A korrupciós kockázatok feltérképezésével az ÁSZ hozzájárul Budapest 2024-es olimpiai pályázatához is.

Az ÁSZ elkötelezte magát az állammenedzsment fejlesztése mellett, ennek egyik eszköze az etikus közpénzügyi vezetőképzés alapjainak lefektetése. A számvevőszék célul tűzte ki a közszféra teljesítménymenedzsment fejlesztését is.

Az ÁSZ társadalmi felelősségvállalással összefüggő tevékenysége keretében kiemelt területnek tekinti a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését. 2016-ban az Országgyűlés határozatában ismerte el a Számvevőszék pénzügyi kultúra feltérképezésére irányuló és a pénzügyi kultúra elterjesztése érdekében végzett tevékenységét. Az ÁSZ kiáll a családok pénzügyi tudatosságát növelő nemzeti stratégia kidolgozása mellett - összegezte idei tevékenységét közleményében a hivatal.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...