Hirdetés
Káoszt hozhat az új építési szabályozás PDF Nyomtatás E-mail
2015. december 18. péntek, 08:30

epitkKáoszt és félbemaradt építkezések sorát eredményezheti a bürokráciacsökkentés keretében átalakuló szabályozás, mely szerint 300 négyzetméter alapterületig egyszerű bejelentéssel megindítható az építkezés építési engedélyezés nélkül - mondta a napi.hu-nak az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, Koji László.

A bürokráciacsökkentés és az építkezések felpörgetése érdekében elfogadott jogszabály értelmében a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű lakóépület építéséhez nem kell az első fokú építési hatósághoz fordulni építési engedélyért, elegendő lesz az egyszerű bejelentési kötelezettség az építésügyi hatóságnak. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón azt is bejelentette, jövőre megvizsgálják,  milyen feltételekkel lehet ezt a könnyítést a társasházépítésekre is kiterjeszteni.

A jogszabály értelmében a kivitelezést csakis az érvényes építési szabályok betartásával lehet megvalósítani, amit az építési hatóság ellenőrizhet is.

Ha az új szabályozást a kormány a jelenlegi keretek közé kívánja illeszteni, az káoszhoz, befejezetlen építkezésekhez és perek sokaságához vezet - kommentálta lapunknak a bejelentést Koji László, az ÉVOSZ elnöke.  Az építési engedélyezés helyetti bejelentési kötelezettség a jelenleginél sokkal nagyobb felelősséget ró a tervezőkre és a kivitelezőkre, anélkül az előzetes kontroll nélkül kell dolgozniuk, amit eddig az elsődleges építési hatóság átláthatóan gyakorolt. Kérdés, hogy milyen ezzel egyenértékű elem jelenik meg a részletszabályozásban - vetette fel Koji.

Ma Magyarországon a helyi és a területfejlesztési szabályozások és az építési törvény sokszínűsége miatt nem lehet elvárni a tervezőktől, kivitelezőktől, hogy előzetes ellenőrzés nélkül mindnek, hiba nélkül megfeleljenek. Utólagos felülvizsgálatnál pedig egy már folyamatban lévő építkezést ellenőriznek, ami annak félbemaradásával, perek indításának rizikójával, komoly veszteségekkel jár - figyelmeztet Koji.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elfogadhatatlannak tartja a polgármester településképi véleményezési lehetőségének megszüntetését, miután ezzel lehetetlenné válik az egységes településarculat kialakítása, megőrzése.

Az ÉVOSZ elnöke azt is elképzelhetetlennek tartja, hogy az építkezés közvetlen környezetében lévők véleményezési, fellebbezési joga ne maradjon meg, ám kérdés, hogy erre hogyan lesz mód az egyszerű bejelentésnél.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...