Hirdetés
Kezd beborulni az ég a magyar húzóágazat fölött PDF Nyomtatás E-mail
2019. augusztus 27. kedd, 08:30

epitkezes0Augusztusban 4 ponttal csökkenve, 22 havi mélypontra süllyedt a GKI építőipari bizalmi index értéke. A felmérés szerint a magas- és mélyépítő cégek is valamivel borúlátóbbá váltak.

 Az építőipari bizalmi index - a rendelésállományok és a foglalkoztatási várakozások alapján az ágazat kilátásait egyetlen számba foglaló mutató - értéke augusztusban 4 ponttal csökkenve 22 havi mélypontjára esett. Mind a magas- mind a mélyépítő cégek valamivel borúlátóbbá váltak - derül ki a GKI friss felméréséből.

Augusztusban az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése hibahatáron belül változott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok sem mutatnak érdemi elmozdulást havi alapon. Augusztusban a cégek 3 százaléka növekvő, 4 százaléka csökkenő termelésről számolt be szemben a júliusi 35 és 11 százalékkal.

<p Építőipari bizalmi index, szezonálisan kiigazított adatok/GKI

Az augusztusi felmérés szerint a rendelésállományok értékelése az előző hónaphoz képest romlott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), s így e mutató kétéves mélypontra esett. A nyers adatok ugyanakkor nem jeleznek lényeges változást. Augusztusban a válaszadó vállalkozások 32 százaléka számolt be magas és 7 százalékuk alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júliusban 37 és 10 százalék volt. A mélyépítők megítélése némileg javult, a magasépítőké viszont számottevően romlott.

Érezhetően romlottak a foglalkoztatási várakozások is az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is kedvezőtlen irányú változást mutatnak. A következő három hónapban a cégek 19 százalék készül a létszám bővítésére, míg annak csökkentésére 6százalékuk tervezi. Júliusban ugyanez a két arány rendre 26 és 4 százalék volt.

Az előző hónaphoz képest emelkedett az áremelési törekvések intenzitása a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Ezzel e mutató értéke visszatért a júniusi szintre. A nem kiigazított adatok szerint az áremelést tervezők aránya a júliusi 30 százalékról augusztusra 29 százalékra csökkent, míg az árcsökkenésre számítóké maradt 2 százalék.

A termelés bővítését kiugró - csaknem kétharmados arányban - a munkaerőhiány korlátozza, az anyag- és kapacitáshiány a cégek negyedének, a fizetési késedelmek bő ötödüknek okoznak sok gondot.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése augusztusban nem változott az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok ugyanakkor némi javulást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya augusztusban 25 és 5, míg júliusban 22 és 13 százalék volt.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...