Hirdetés
Hogy lehet mérni a hatékonyságot az állami szférában? PDF Nyomtatás E-mail
2019. augusztus 10. szombat, 06:00

domokos laszlo02A hatékony államról és az e-közigazgatásról mint az ország versenyképességét meghatározó tényezőkről szervezett konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Budapesten, a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

A hatékony államnak célszerűnek, eredményesnek és etikusnak kell lennie, a hatékonyságot pedig az állami szférában is mérni kellene – mondta felszólalásában Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Szerinte az állami szférában célzott létszámgazdálkodást kellene megvalósítani, ennek pedig bértömeg-gazdálkodással kell párosulnia. Az állami szféra még mindig túl nagy Magyarországon – folytatta –, az állam túl sok embert alkalmaz még napjainkban is. A hatékony létszámgazdálkodásban az ÁSZ-t állította példának: a számvevőszék több mint 15 százalékkal csökkentette dolgozóinak létszámát, ezzel együtt a feladatok nem csökkentek.

A digitálizációval a létszámgazdálkodást jelentősen javítani lehetne, azt azonban meg kell érteniük az állami vezetőknek, hogy a digitalizáció a kezdeti lépéseknél jelentős, némely esetben milliárdos beruházásokat igényel – folytatta eszmefuttatását az ÁSZ elnöke, majd a digitalizáció bevezetésének és a bürokrácia csökkentésének jó példájaként a NAV-ot említette. Kitért arra is, hogy a hatékonyság javítása érdekében idejében dönteni kell arról, hogy a digitalizáció mellett a papíralapú közigazgatást egy-egy központi hatóságnál elhagyják-e vagy párhuzamosan működtetik. Úgy vélte: a párhuzamosság fenntartása rontja a hatékonyságot.

Az ÁSZ elnöke szerint az állami szféránál is meg kellene határozni azokat a kritériumokat, mérőszámokat, amelyek alapján értékelni lehet egy-egy közszolgáltatást végző intézmény, állami vállalat hatékony működését. Rámutatott: az alaptörvény világosan megfogalmazza, hogy a közpénzek hatékony és célszerű felhasználásáért az adott központi, költségvetési intézmény vezetője a felelős.

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, az állam hatékony működését azon lehet lemérni legjobban, mennyire segíti, támogatja a gazdaság bővülését. Mint jelezte, számos esetben elhangzik az a kritika, hogy az állam túl sok embert foglalkoztat, csakhogy igen összetett kérdés a hatékonyság az államigazgatáson belül, hiszen 2010 óta bővült a rendészeti szervek állománya és bérköltsége, de megemelkedett a feltárt bűnügyek száma, egyúttal csökkent a bűncselekmények száma, ami inkább a hatékonyság javulását mutatja.

Lázár János volt kancelláriaminiszter kiemelte: a hatékony állam az állampolgároknak fontos. Számukra akkor hatékony az állam – mondta –, ha „békén hagyja őket”, de a háttérben gyorsan és jól működik a közigazgatás.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...