Hirdetés
Most még kevesebben keresnek állást PDF Nyomtatás E-mail
2019. május 07. kedd, 07:00

munkaugy01Az álláskeresők száma két százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a márciusi zárónapon 278.800 álláskereső szerepelt, több mint ötezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közölte: márciusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,0 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,2 százalék. Továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében a legalacsonyabbak az értékek.

Márciusban 58.600 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 6,6 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 7,5 százalékkal emelkedett. Az álláskeresők 8,9 százaléka, 24 700 volt pályakezdő. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében tartották nyilván, de Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentős a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

Az álláskeresők 24,9 százaléka, 69.500 ember tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 5,9 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál. Az év harmadik hónapjában 39.500 volt a 25 év alatti és 69.600 az 55 év feletti álláskeresők száma, arányuk 14,2, illetve 25,0 százalékot tett ki.

Az NFSZ adatai szerint márciusban 150.700 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 49,1 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 46,0 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 122.400 új betölthető álláshelyet jelentettek be márciusban, ezek 87,3 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 106.800 volt, ennek 93,1 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Márciusban 208.100 álláslehetőség állt rendelkezésre, ebből 96.700 betöltetlen maradt.

Az év harmadik hónapjában 231 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások a szektorok közül az elektronikai alkatrész gyártását, a fémszerkezet gyártását, az elektromos, híradás-technikai közmű építését, a történelmi hely, építmény, egyéb látványosság működtetését, az épületasztalos-ipari termék gyártását és a vegyes termékkörű nagykereskedelem ágazatokat, területileg pedig elsősorban Budapestet, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyét érintette.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt a 2018. december - 2019. februári gördülő negyedévben, a 15-74 éves népességből 168.200-an voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékponttal csökkent.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...
 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...