Hirdetés
A választási szabályok módosítására lenne szükség PDF Nyomtatás E-mail
2018. május 11. péntek, 07:00

palffy ilona01Feltétlenül szükségesnek tartja a választással kapcsolatos egyes szabályok módosítását a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona az áprilisi választással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról tartott országgyűlési beszámolója alapján.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) javasolta a választási időszak meghosszabbítását, a levélszavazás szabályainak pontosítását, a névjegyzékkel, az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályok változtatását. Ugyanezt javasolta már négy évvel ezelőtt is.

A tapasztalatok szerint a levélben szavazás szavazólapjainak kiküldésére és visszaérkezésére „rendkívül szűk a jelenleg biztosított határidő”. Ezért az NVI elnöke javasolja a választási eljárást megelőző határidőket néhány nappal előrébb hozni, így elég idő maradna arra, hogy biztonsággal visszaérkezzenek a postai úton feladott válaszborítékok. Nyilvántartásuk alapján 4938 levélboríték érkezett vissza késve az NVI-hez. Szükség lenne a levélszavazásra vonatkozó szabályokat pontosítására: egyértelműen fogalmazzák meg, mi számít érvényesen visszaérkezett válaszborítéknak.

Az ajánlások ellenőrzésével kapcsolatban minden eddiginél több jelzés érkezett az ajánlóívek másolása, azok hamisítása miatt. Az NVI elnöke megjegyezte, hogy a választási irodáknak nincs lehetőségük arra, hogy a választópolgárok aláírásmintájának felhasználásával ellenőrizzék az aláírások valódiságát, a hamisított ajánlások kiszűrése a választási eljárás keretében nem lehetséges. A csalások büntetőeljárásban tisztázhatók, de ez időigényes. Megfontolandónak tartaná az ajánlási rendszer finomítását, illetve a büntetőeljárás határidőinek a jelölési szabályokhoz igazodó módosítását.

Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyzéki kérelem - átjelentkezés, mozgóurna-igénylés - elbírálása jelentős mértékben elhúzódhat. Ez több országos választáson is azt eredményezte, hogy az összes helyi választási irodának késő éjjelig kellett várakoznia arra, hogy megkezdhesse a névjegyzékek nyomtatását. A névjegyzéki kérelem benyújtásának határidejét a jelenlegi 16 óráról 12 órára javasolja előrehozni.

Az NVI-elnök azt is elmondta, hogy a választási eljárási törvény jelenlegi szabályai miatt a legnagyobb gondot az átjelentkező választókat fogadó szavazóhelyiségekben a több órás sorban állás jelentette 2018-ban, de már 2014-ben is. Emlékeztetett arra, hogy mivel 19 óra után sorba álltak a választók, addig nem lehetett nyilvánosságra hozni a választási adatokat, amíg mindegyikük nem szavazott. Az átjelentkezés pedig egyre népszerűbb, már nem 5-6 ezer, hanem 10-12 ezer választópolgár él ezzel a lehetőséggel. Az átjelentkezőknek kialakítandó szavazóhelyiségek szabályait feltétlenül módosítani kell.

A választás eredményét nem érintő adminisztratív hibák ezen a választáson is előfordultak. Példaként említette Pálffy Ilona, hogy a szavazatszámláló bizottságok néhány esetben a jegyzőkönyv kitöltésénél nem megfelelő rovatba írták be egyes listák szavazatait, de ezeket a hibákat a jogorvoslat keretében javították.

Az NVI vezetőjének értékelése szerint az április országgyűlési képviselő-választáson „az állami feladatok végrehajtása törvényesen, Magyarország alaptörvényének és a jogszabályoknak megfelelően történt”. Ezt támasztja alá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) előzetes javaslata is, miszerint a választási szervek minden szinten általános bizalmat élveztek az érintettek körében, és munkájukat általában elfogulatlannak ítélték meg. Az NVI és az NVB eleget tett a megbízatásának, minden szinten szakszerűen és átláthatóan, rendszerint az előírt határidőket betartva bonyolította le a választásokat.

Az elnök kitért arra, hogy az idő rövidsége miatt nem tud részletes tájékoztatás adni az egész választási eljárásról, a választási informatikáról. Köszönetet mondott a választás megszervezésében, lebonyolításában részt vevő több mint 22 ezer köztisztviselőnek, állami tisztviselőnek, közalkalmazottnak, valamint a választási szervek, bizottságok tagjainak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 kanidhr 2018-05-16 10:42
Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyzéki kérelem - átjelentkezés, mozgóurna-igény lés - elbírálása jelentős mértékben elhúzódhat. Ez több országos választáson is azt eredményezte, hogy az összes helyi választási irodának késő éjjelig kellett várakoznia arra, hogy megkezdhesse a névjegyzékek nyomtatását. A névjegyzéki kérelem benyújtásának határidejét a jelenlegi 16 óráról 12 órára javasolja előrehozni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...
 • Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyz... Tovább...