Hirdetés
Folytatódott a keresetek dinamikus felzárkózása PDF Nyomtatás E-mail
2018. április 24. kedd, 07:30

futapenzJanuárban és februárban is folytatódott a keresetek jelentős emelkedése, egy év alatt 12,9 százalékkal 308 700 forintra. Elemzők szerint a két számjegyű emelkedés egész évben kitarthat a munkaerőpiaci folyamatoknak köszönhetően – írja a Magyar Idők.

Az év első két hónapjában – a korábbi időszakhoz hasonlóan – is folytatódott a keresetek dinamikus felzárkózása. A Központi Statisztikai Hivatal most közzétett adatai szerint januárban és februárban a bruttó átlagkereset 308 700 forint volt, amely 12,9 százalékkal magasabb, mint 2017. azonos időszakában. A kézhez kapott összeg átlagosan 205 300 forint volt.

kereset1

Az átlagkeresetek növekedését a minimálbér nyolc és a garantált bérminimum 12 százalékos emelése, valamint a költségvetési szféra bizonyos területei és az állami cégeknél végrehajtott béremelés segítette.

Az adatokban a versenyszféra emelései még nem szerepelnek, mivel a cégek azt jellemzően májustól hajtják végre. Az év első két hónapjában a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bruttó bér meghaladta a 321 ezer forintot. Februárban az átlagkereset bruttó 306 500 forint volt, a nettó összeg pedig 203 800 forint volt.

Közel 15 éve nem volt akkora béremelkedés az év első két hónapjában, mint 2018-ban – reagált az adatokra a Nemzetgazdasági Minisztérium. Kiemelték: a mérsékelt inflációnak köszönhető kimagasló, 10,7 százalékos reálbér-emelkedés a magyar családok anyagi helyzetét érdemben javítja, vásárlóerejét pedig nagyban növeli.

Az adatok azt mutatják, hogy a 2016-ban megkötött, hat évre szóló bérmegállapodás elérte célját, az adócsökkentéssel, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével párhuzamosan érdemi béremelkedés valósult meg.

A tárca közleménye felidézi: 2010 óta a nettó bérek 56 százalékkal emelkedtek Magyarországon, ami főként a bérmegállapodásnak és a kormányzat közszférában bevezetett életpályaprogramjainak köszönhető. A bérek két számjegyű emelkedése a foglalkoztatottság kimagasló növekedése mellett ment végbe, tehát a magyar gazdaság fejlődése egyértelműen jó irányba halad.

Elemzők szerint egész évben fennmarad a két számjegyű béremelkedés. Horváth András, a Takarékbank elemzője összesen tíz százalékot elérő átlagkereset-emelkedésre számít. A szakértő szerint ennek oka a képzett munkaerő hiánya, a közszféra idén is zajló jelentős bérrendezései, valamint a minimálbérek év eleji emelése.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is elképzelhetőnek tartja a bérek emelkedésének két számjegyű ütemét egész évben az alacsony munkanélküliségnek köszönhetően. A reálértelemben is gyors bérnövekedés, valamint az erős fogyasztói bizalom is arra enged következtetni, hogy a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje idén is a lakossági fogyasztás lesz – tette hozzá az elemző.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #1 Vidéki 2018-04-24 09:12
Kivéve az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők et! Írd és mondd - 10. éve nem volt központilag béremelés!!! Meddig lehet ezt csinálni velünk?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hírek hozzászólásai

 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...