Hirdetés
Folytatódott a keresetek dinamikus felzárkózása PDF Nyomtatás E-mail
2018. április 24. kedd, 08:30

futapenzJanuárban és februárban is folytatódott a keresetek jelentős emelkedése, egy év alatt 12,9 százalékkal 308 700 forintra. Elemzők szerint a két számjegyű emelkedés egész évben kitarthat a munkaerőpiaci folyamatoknak köszönhetően – írja a Magyar Idők.

Az év első két hónapjában – a korábbi időszakhoz hasonlóan – is folytatódott a keresetek dinamikus felzárkózása. A Központi Statisztikai Hivatal most közzétett adatai szerint januárban és februárban a bruttó átlagkereset 308 700 forint volt, amely 12,9 százalékkal magasabb, mint 2017. azonos időszakában. A kézhez kapott összeg átlagosan 205 300 forint volt.

kereset1

Az átlagkeresetek növekedését a minimálbér nyolc és a garantált bérminimum 12 százalékos emelése, valamint a költségvetési szféra bizonyos területei és az állami cégeknél végrehajtott béremelés segítette.

Az adatokban a versenyszféra emelései még nem szerepelnek, mivel a cégek azt jellemzően májustól hajtják végre. Az év első két hónapjában a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bruttó bér meghaladta a 321 ezer forintot. Februárban az átlagkereset bruttó 306 500 forint volt, a nettó összeg pedig 203 800 forint volt.

Közel 15 éve nem volt akkora béremelkedés az év első két hónapjában, mint 2018-ban – reagált az adatokra a Nemzetgazdasági Minisztérium. Kiemelték: a mérsékelt inflációnak köszönhető kimagasló, 10,7 százalékos reálbér-emelkedés a magyar családok anyagi helyzetét érdemben javítja, vásárlóerejét pedig nagyban növeli.

Az adatok azt mutatják, hogy a 2016-ban megkötött, hat évre szóló bérmegállapodás elérte célját, az adócsökkentéssel, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével párhuzamosan érdemi béremelkedés valósult meg.

A tárca közleménye felidézi: 2010 óta a nettó bérek 56 százalékkal emelkedtek Magyarországon, ami főként a bérmegállapodásnak és a kormányzat közszférában bevezetett életpályaprogramjainak köszönhető. A bérek két számjegyű emelkedése a foglalkoztatottság kimagasló növekedése mellett ment végbe, tehát a magyar gazdaság fejlődése egyértelműen jó irányba halad.

Elemzők szerint egész évben fennmarad a két számjegyű béremelkedés. Horváth András, a Takarékbank elemzője összesen tíz százalékot elérő átlagkereset-emelkedésre számít. A szakértő szerint ennek oka a képzett munkaerő hiánya, a közszféra idén is zajló jelentős bérrendezései, valamint a minimálbérek év eleji emelése.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is elképzelhetőnek tartja a bérek emelkedésének két számjegyű ütemét egész évben az alacsony munkanélküliségnek köszönhetően. A reálértelemben is gyors bérnövekedés, valamint az erős fogyasztói bizalom is arra enged következtetni, hogy a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje idén is a lakossági fogyasztás lesz – tette hozzá az elemző.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #1 Vidéki 2018-04-24 10:12
Kivéve az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők et! Írd és mondd - 10. éve nem volt központilag béremelés!!! Meddig lehet ezt csinálni velünk?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...
 • Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyz... Tovább...