Hirdetés
Tovább eshet a fogyasztói árindex PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 13. kedd, 10:00

grafikoAz év legnagyobb kérdése, hogy a béremelések miatt mennyivel drágul az élet. Az olajár és az eurózóna inflációja is nagy hatással lehet a fogyasztói árindex idei változására.

A Világgazdaság konszenzusa szerint februárban 2 százalék lehetett az infláció, míg az általunk megkérdezett elemzők a teljes évre 2,6 százalékos árindex-emelkedéssel számolnak. A maginfláció a szakértők szerint 2,4 százalékra süllyedhet a januári 2,5 százalékról.

Az idén az olajár és a béremelések gerjesztette inflációs nyomás lehet a leginkább meghatározó a teljes éves árindex kialakulásában – válaszolta lapunk kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a válaszában azt emelte ki, hogy a bérek emelkedése és az ebből következő fogyasztás- és keresletnövekedés kevésbé hat az árakra, mint azt korábban feltételezték.

infl

Alapvetően a továbbra is mérsékelt külső inflációs környezet vezethet ahhoz, hogy éves átlagban ebben az évben is némileg a 3 százalékos cél alatt alakuljon az árindex növekedése – mondta Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági kutatócsoportjának vezetője. A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszerárakban újból megjelenhetnek egyedi tényezők, például az előre nem kalkulálható növény- vagy állatbetegségek. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője a célzott áfacsökkentések átmeneti inflációmérséklő hatására hívta fel a figyelmet, ami az év első felében átmenetileg visszafoghatja az árindexet. Emellett a nyersanyagok világpiaci árára is érdemes odafigyelni. Ürmössy Gergely arra számít, hogy a béremelések hatása a megnövekedett keresleten és fogyasztáson keresztül már begyűrűzik az árindexbe is, amit viszont az eurózónából importált alacsony infláció ellensúlyozhat.

Vélhetően februárra esik az év mélypontja inflációs szempontból (nem számítva valami hatalmas meglepetést) – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Nagy változást az egyes termékkörök esetében nem várunk, vagyis az élelmiszerek, az alkohol és dohánytermékek felfelé húzzák a mutatót, míg a szolgáltatások inflációja továbbra is elmaradhat az átlagostól – fejtette ki a februári adattal kapcsolatos várakozásait a makroelemző.

Az év során folyamatosan erősödhet az árnyomás, az év végére elérhetjük a 2,8 százalékos mutatót. Virovácz Péter a maginflációval kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy további csökkenés várható (amit egyébként a konszenzus is alátámaszt), ez pedig azt jelzi, hogy az alapvető folyamatok elmaradnak a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos céljától. Ezért a jegybanknak egyelőre nem kell változtatnia a mostani, laza monetáris politikán. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerárak az év második felében lefelé húzhatják a fogyasztói árindex változását, a bérek pedig a szolgáltatói árak emelkedésében jelenhetnek meg 2018 során. Igaz, még az átlag alatt marad a szektorban a drágulás üteme.

(Világgazdaság)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...