Hirdetés
Május végéig szavazhatnak a járásokról PDF Nyomtatás E-mail
2012. május 07. hétfő, 08:30
jaras11Ez az év a konszolidációé és a felkészülésé a közigazgatásban – erről beszélt Navracsics Tibor miniszter Szolnokon. Jövő év januárjától ugyanis megkezdik munkájukat a járások - írja a Magyar Hírlap.

Még májusban elfogadhatja a parlament a járások kialakításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet áprilisban kezdett tárgyalni az Országgyűlés. A Fideszen belül is feszültségek közepette zajló vita mostanra nyugvópontra ért. Forrásaink elmondták, a tárca eredeti elképzelése győzedelmeskedett abban, hogy a járások élére nem országgyűlési képviselők, hanem közigazgatási szakemberek kerülhetnek. A Fideszben ugyanis több képviselő is lobbizott azért, hogy ha a 2014-től megalakuló, már csak kétszáz fős parlamentbe nem kerülne be, egy járás vezetését továbbra is el tudja látni. A minisztérium viszont szakmai és nem politikai dimenzióban gondolkodott. 

A KIM terveiben az szerepelt, hogy hét budapesti járási körzetet alakítanak ki, de ez az elképzelés nem egyezett a fővárosi polgármester képviselők szándékával. Végül kompromisszum született arról, hogy minden budapesti kerület egyben járási központ is lesz, a miniszterrel közösen nyújtottak be ugyanis erről szóló módosító indítványt fideszesek a parlamentnek. Egyébként 168 vidéki járást és 23 fővárosi járáskörzetet alakítanak ki, ennek határait kormányrendeletben rögzítik a törvény elfogadása után. A járások létrehozásával kettéosztják a polgármesteri hivatalokat. Előbbiekhez tartoznak majd például a körzeti földhivatalok, a kistérségi népegészségügyi intézetek, a munkaügyi kirendeltségek, a kerületi főállatorvosok, az államigazgatási feladatok és az okmányirodák is. 

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter tegnap Szolnokon azt hangsúlyozta, a közigazgatásban 2012 a konszolidáció és a felkészülés éve. A tárcavezető arra is kitért, a járásokkal kapcsolatos törvénytervezet nem vesz el hatásköröket az önkormányzatoktól, hanem a teherelosztás válik arányossá, hiszen húsz éve az önkormányzatok látták el az állami szolgáltatások nyolcvan százalékát. A járási rendszer kialakításával párhuzamosan létrejön az egyablakos ügyintézés is, az okmányirodák kormányablakok lesznek, illetve az uniós források bevonásával egyes nagy forgalmú vasútállomásokon is kormányablakokat alakítanának ki a közeljövőben.  

Mandátumvesztés

Ezentúl a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt önkormányzati és nemzetiségi képviselőknek is le kell mondaniuk mandátumukról – így összegezhető Lázár János fideszes frakcióvezető parlamentnek benyújtott módosító indítványa. „Az önkormányzati képviselő veszítse el posztját abban az esetben, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték” – áll a javaslatban. A nemzetiségi önkormányzati képviselő mandátumát is megszüntetné Lázár, ha a képviselőt szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték, függetlenül attól, büntetése végrehajtandó-e vagy részben felfüggesztett. Lázár ezzel a jelenleg hatályban lévő, a helyi önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvényt és a 2014-től életbe lépő új önkormányzati törvényt is módosítaná.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 170. 2012-05-10 07:52
T. szerk!

168 v. 170? nem elírás?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Mint évek óta. Úgy gondolják, majd kigazdálkodjuk azt a pár %-os eltérítést, nek... Tovább...
 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők esetében már lezárultak - az idén sem kapnak bé... Tovább...
 • Tényleg, rájöttek, hogy nem kellene padlóra küldeni az önkormányzatoka t?! Ugyan... Tovább...
 • ...ismét egy vicckategóriás. A kolléga márc. 1-től átkerül az új helyre. Nadenin... Tovább...
 • ..olyan jó a hangzása mindennek! Tovább...
 • Tessék mondani, az önkormányzati dolgozókat mikor fogják emberszámba" venni? ...... Tovább...
 • Helyes! El kell venni mindent, amit egy önkormányzat megteremtett és amit a sajá... Tovább...
 • Ilyen kártékony ember kevés van széles hazánkban. Először a kamara kötelező pénz... Tovább...
 • Pótcselekvés. Minden kormányablakban legyen kormánytisztvis elő! Na ezt már nehe... Tovább...
 • Nekem is lenne ötletem a kamarai hozzájárulás megszüntetésérő l! Tovább...
 • Nesze neked rezsicsökkentés ! Valakinek állni kell a cehhet! Tovább...
 • Azt a 300 önkormányzatot kivéve már most is így van! Tovább...
 • ...ismét egy maszlagdumát" olvashatunk! Tovább...