Hirdetés
MÖSZ állásfoglalás a járások kialakításáról PDF Nyomtatás E-mail
2012. február 15. szerda, 08:00

mosz_logoPintér Sándor belügyminiszter összehívására február 13-án az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma egyeztetett a járások kialakításáról. Az eseményen Gémesi György polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke átadta a MÖSZ állásfoglalását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárának.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége
- sajnálattal állapítja meg, hogy továbbra sem ismert az, hogy milyen állami feladatok kerülnek a járásokhoz, hol, milyen eszközökkel és szakemberekkel kíván a törekvéseinek megfelelni,
- a járások létrehozásának időpontjához viszonyítva elkésettnek és előkészítetlennek ítéli meg a jelenlegi állapotában a javaslatot, mely további kapkodást és bizonytalanságot eredményezhet,
- elengedhetetlennek tartja, hogy a kialakuló járási hivatalok felett a járáshoz tartozó önkormányzatok társadalmi kontrollt gyakoroljanak, a járási hivatal vezetői évente egyszer a járás polgármesterei előtt tájékoztatást adjanak a járás helyzetéről, az elvégzett munkáról,
- elengedhetetlennek tartja a járási hivatal vezetőjének a kinevezéséhez a térség önkormányzatai többségének egyetértését, mivel az önkormányzatoknak és a járási hivataloknak szorosan együtt kell működniük,
- elengedhetetlennek tartja, hogy a járási hivatalokat politikai pártokhoz nem kötődő, azoktól teljesen független szakemberek irányítsák, és szükségesnek tartja az átszervezést követően a hozzáértő, gyakorlott szakemberek további foglalkoztatását, ami nagyban meghatározza a feladatellátás biztonságát,
- javasolja, hogy Budapesten minden kerületben legyen egy járás.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint csak a fenti észrevételek figyelembevételével lehet jól működő, demokratikus rendszert kialakítani és működtetni. Változatlanul szükségesnek tartja, hogy a járási hivatalok kialakításával kapcsolatosan kezdődjön érdemi, szakmai egyeztetés a települési önkormányzatokkal a feladat- és hatáskörök szétválasztásáról, az önkormányzati hivatalok és a létrehozandó járási hivatalok közötti feladat átadás módjáról és ütemezéséről. Igényli, hogy a járási hivatalokról készülő jogszabály-tervezeteket minél hamarabb társadalmi egyeztetésre bocsássák.

Gödöllő, 2012. február 13.

Dr. Gémesi György
MÖSZ elnök

Ossza meg a bejegyzést

Szóljon hozzá!