Hirdetés
Szolgálati házakat építenének az üresen álló praxisokat betöltő háziorvosoknak PDF Nyomtatás E-mail
2019. május 13. hétfő, 07:30

haziorv1Szolgálati házakat építenének a Magyar falu program keretében azokon a kistelepüléseken, ahol hosszabb ideje nincs háziorvos – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos múlt csütörtökön Bükfürdőn, a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) ülésén.

Gyopáros Alpár emlékeztetett arra, hogy a praxisvásárlást is állami eszközökkel segítik. Elmondta: Magyarországon jelenleg a kistelepüléseken 250 olyan betöltetlen praxis van, ahol több mint fél éve hiányzik a háziorvos, ezért csak helyettesítésekkel tudják biztosítani az ellátást; a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy több száz olyan praxis van, ahol a háziorvos már nyugdíjas korú vagy hamarosan eléri a korhatárt.

Nem titkolt cél, hogy az eddigi ösztönzők mellett, a praxisvásárlás segítésén és a praxispénz emelésén túl magas minőségű szolgálati házak építésével fiatal orvosok letelepítését kívánják elérni – fogalmazott a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár közölte azt is, hogy szeptembertől szolgálati lakások felújítására is lehet pályázni a részben orvosi rendelők felújítására, korszerűsítésére, eszközbeszerzéseire is szolgáló, idén 11 milliárd forintból gazdálkodó keretre.

A kormánybiztos a kistelepülési polgármesterekből, jegyzőkből és önkormányzati képviselőkből álló hallgatóság előtt elmondta: a Magyar falu program, amelyre idén összességében 150 milliárd forint áll rendelkezésre, nem egy évre szól, céljaihoz folyamatosan hozzárendelik a szükséges pénzt.

Hangsúlyozta, kizárólag hazai forrásból finanszírozzák a programot, amelyre a magyar gazdaság teljesítménye, a magyar emberek munkája teremtette meg a lehetőséget.

A kistelepülések lakosságmegtartó képességének növelését célzó program három pilléren áll: a fiatal családok gyermekvállalását és lakhatását segíti a falusi csok; 50 milliárd forintból többéves útfejlesztési program indul alsórendű összekötő utak felújítására; 75 milliárd forintos idei kerettel a helyi életminőséget szolgáló program indul, amelynek 18 célterületére önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek pályázhatnak – ismertette Gyopáros Alpár.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #3 DR 2019-07-16 15:36
Tisztelt Cikkíró!

A háziorvosi praxisokban vélhetően azért nincs megfelelő számú háziorvos, mert a közalkalmazotti bértábla szerint dogozó végzett és diplomázott háziorvos bére pont a fele, mint egy kórházban dolgozó ápolónőnek.
Üdvözlésre méltó a magas színvonalú szolgálati lakások építése, de emellett a közalkalmazotti bértábla aktualizálása is időszerű lehetne ebben a szektorban.
Idézet
 
 
+3 #2 Gyenes Zoltán 2019-05-16 07:58
Nem csökkentve a program értékét, de egy két apróságra felhívnám a figyelmet. A program elemek jó része az alulfinanszíroz ottságból adódó infrastrukturál is hátrányokat csökkenti. De! Sajnos egy-egy konkrét projekthez rendelten nem elégséges forrással.Keves en tudják (átlagpolgárok) , hogy az önkormányzatok döntő többsége az építési tevékenység után nem tud áfát visszaigényelni . Vegyünk egy példát: 15 milliós közösségi épület felújításból az állam egyből visszakap több mint 3 millió forintot. A tervezés és egyéb költség elvisz szerényen még 5-7%-ot.Úgy egy millió körül.Tényleges építésre marad szűk 10-11 millió Ft. Ha az épület 150m2 akkor a legszerényebb fajlagos felújítási költség is több mint 200000Ft/m2. Így a hiány minimum 20 millió Ft. Ez nem fogja elhozni a várva várt vidéki életminőség /életérzés érdemi változását. Az útfelújításokná l még rosszabb a helyzet.A humánerőforrás hiányát csak egyféle intézkedéssel nem lehet orvosolni. Fontos lenne az önkormányzatok jövedelem termelő képességéről is vitát kezdeményezni. Az állami javak és köztulajdon birtoklásáról,a z újraelosztás prioritásairól a nemzeti minimum és konszenzus kérdéseiről is beszélni kellene.
Idézet
 
 
+6 #1 Vidéki 2019-05-14 13:45
A falvak - különösen a kis falvak - jelentős részében nincs háziorvos, ahol van ott meg már nyugdíjaskorú. A fiatal orvosok nem mennek háziorvosnak sem faluba, sem városba, mert nem éri meg nekik. Akkor éri meg háziorvosnak lenni, ha megfizetik - bizony jól meg kell fizetni az orvosokat, pláne a fiatalokat, akkor elmennek még falura is. Ha meg nem fizetik meg őket, a háziorvos mint szakma néhány éven belül kihal.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez hányadik átszabás 2010. óta? A sokadik, mert nem működik a rendszer. Miért ne... Tovább...
 • Ha a párbeszéd híve lenne, már régóta intézkednie kellett volna a szociális terü... Tovább...
 • Nehogy már a szülő vagy az óvodapedagógus - aki ismeri a gyereket tetőtől talpig... Tovább...
 • Ez csak szöveg az állam részéről - a költségvetési törvényben 2020-ban is (mint ... Tovább...
 • Én a bérpapíromon még mindig nem látok több fizetséget. A 20%-os "béremelésük" p... Tovább...
 • Valaki felhomályosítha tna már a kormány oldalról, hogy a hivatali dolgozók miér... Tovább...
 • A 38.650,-os illetményalapot kellene emelni, hogy jelentsen is valamit a béremel... Tovább...
 • Azonnali, legalább 50%-os béremelést az önkormányzati köztisztviselők nek!!! Az ... Tovább...
 • "A rendszerváltás egyik legfontosabb és talán az egyik legsikeresebb vívmánya az... Tovább...
 • Furcsa hogy ezek a polgármesterek megússzák a börtönt.egy kis pénzbünti aztán jó... Tovább...
 • Szociális ágazat - elfelejtett ágazat. Persze elfelejtett ágazat még a közgyűjte... Tovább...
 • A magyar minimálbér még itt Kelet-Európában is kevés, már a románok is leelőznek... Tovább...
 • A magyar falu legnagyobb problémái - nincs munkahely, nincs a helyi lakosság igé... Tovább...
 • A közfoglalkoztat ásban érettségivel és esetleg felsőfokú képesítéssel rendelkez... Tovább...
 • Akkor gondoljunk egy kicsit a szakképzettségg el rendelkező közfoglalkoztat otta... Tovább...