Hirdetés
Szolgálati házakat építenének az üresen álló praxisokat betöltő háziorvosoknak PDF Nyomtatás E-mail
2019. május 13. hétfő, 08:30

haziorv1Szolgálati házakat építenének a Magyar falu program keretében azokon a kistelepüléseken, ahol hosszabb ideje nincs háziorvos – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos múlt csütörtökön Bükfürdőn, a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) ülésén.

Gyopáros Alpár emlékeztetett arra, hogy a praxisvásárlást is állami eszközökkel segítik. Elmondta: Magyarországon jelenleg a kistelepüléseken 250 olyan betöltetlen praxis van, ahol több mint fél éve hiányzik a háziorvos, ezért csak helyettesítésekkel tudják biztosítani az ellátást; a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy több száz olyan praxis van, ahol a háziorvos már nyugdíjas korú vagy hamarosan eléri a korhatárt.

Nem titkolt cél, hogy az eddigi ösztönzők mellett, a praxisvásárlás segítésén és a praxispénz emelésén túl magas minőségű szolgálati házak építésével fiatal orvosok letelepítését kívánják elérni – fogalmazott a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár közölte azt is, hogy szeptembertől szolgálati lakások felújítására is lehet pályázni a részben orvosi rendelők felújítására, korszerűsítésére, eszközbeszerzéseire is szolgáló, idén 11 milliárd forintból gazdálkodó keretre.

A kormánybiztos a kistelepülési polgármesterekből, jegyzőkből és önkormányzati képviselőkből álló hallgatóság előtt elmondta: a Magyar falu program, amelyre idén összességében 150 milliárd forint áll rendelkezésre, nem egy évre szól, céljaihoz folyamatosan hozzárendelik a szükséges pénzt.

Hangsúlyozta, kizárólag hazai forrásból finanszírozzák a programot, amelyre a magyar gazdaság teljesítménye, a magyar emberek munkája teremtette meg a lehetőséget.

A kistelepülések lakosságmegtartó képességének növelését célzó program három pilléren áll: a fiatal családok gyermekvállalását és lakhatását segíti a falusi csok; 50 milliárd forintból többéves útfejlesztési program indul alsórendű összekötő utak felújítására; 75 milliárd forintos idei kerettel a helyi életminőséget szolgáló program indul, amelynek 18 célterületére önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek pályázhatnak – ismertette Gyopáros Alpár.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #2 Gyenes Zoltán 2019-05-16 08:58
Nem csökkentve a program értékét, de egy két apróságra felhívnám a figyelmet. A program elemek jó része az alulfinanszíroz ottságból adódó infrastrukturál is hátrányokat csökkenti. De! Sajnos egy-egy konkrét projekthez rendelten nem elégséges forrással.Keves en tudják (átlagpolgárok) , hogy az önkormányzatok döntő többsége az építési tevékenység után nem tud áfát visszaigényelni . Vegyünk egy példát: 15 milliós közösségi épület felújításból az állam egyből visszakap több mint 3 millió forintot. A tervezés és egyéb költség elvisz szerényen még 5-7%-ot.Úgy egy millió körül.Tényleges építésre marad szűk 10-11 millió Ft. Ha az épület 150m2 akkor a legszerényebb fajlagos felújítási költség is több mint 200000Ft/m2. Így a hiány minimum 20 millió Ft. Ez nem fogja elhozni a várva várt vidéki életminőség /életérzés érdemi változását. Az útfelújításokná l még rosszabb a helyzet.A humánerőforrás hiányát csak egyféle intézkedéssel nem lehet orvosolni. Fontos lenne az önkormányzatok jövedelem termelő képességéről is vitát kezdeményezni. Az állami javak és köztulajdon birtoklásáról,a z újraelosztás prioritásairól a nemzeti minimum és konszenzus kérdéseiről is beszélni kellene.
Idézet
 
 
+4 #1 Vidéki 2019-05-14 14:45
A falvak - különösen a kis falvak - jelentős részében nincs háziorvos, ahol van ott meg már nyugdíjaskorú. A fiatal orvosok nem mennek háziorvosnak sem faluba, sem városba, mert nem éri meg nekik. Akkor éri meg háziorvosnak lenni, ha megfizetik - bizony jól meg kell fizetni az orvosokat, pláne a fiatalokat, akkor elmennek még falura is. Ha meg nem fizetik meg őket, a háziorvos mint szakma néhány éven belül kihal.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ami kimaradt a cikkből: Az uniós választások után beszántják az önkormányzatoka ... Tovább...
 • Szöveg, szöveg, szöveg-a valósághoz semmi köze. Nem volt itt bürokrácia csökkent... Tovább...
 • Te jó ég, ez az ember megintcsak elhiszi, amiről beszél? Bürokráciacsökkentés: m... Tovább...
 • Értem én, hogy a jogszabályokat be kell tartani, mert csak így törvényes a sztrá... Tovább...
 • Nem csökkentve a program értékét, de egy két apróságra felhívnám a figyelmet. A ... Tovább...
 • A falvak - különösen a kis falvak - jelentős részében nincs háziorvos, ahol van ... Tovább...
 • Vidéken, a falvakban az emberek, több mint a felének nincs sem számítógépe, sem ... Tovább...
 • Az ügyfélszolgálat csak azt jelenti, hogy sorban állnak az ügyfelek? Az elektron... Tovább...
 • Erről a nagy blabla szövegről, mint önkormányzati tisztségviselőn ek megvan a vé... Tovább...
 • Fördős úgy hazudik mint a vízfolyás. Igaz csak azt hajtja végre amire a politika... Tovább...
 • Túlment bárki is az általános ismereteken és számszerűsített e az Őt ért hátrány... Tovább...
 • Nagyon nagy a baj! A felállt 2500? - szerintem több, és még többen lesznek - ügy... Tovább...
 • Én megértem azt aki marad, azért vidéken, speciális képzettséggel nem könnyű más... Tovább...
 • Családbarát munkahely.☹ Tovább...
 • Azt gondolják a vezetők, hogy a kormánytisztvis előkkel és a köztisztviselők kel... Tovább...