Hirdetés
Mielőbb a versenyszférába irányítanák át a közszolgálati dolgozók egy részét PDF Nyomtatás E-mail
2018. április 12. csütörtök, 08:00

irany1A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint mindenképpen bővíteni kell a nyugdíjasok szövetkezeti foglalkoztatását, a Munkástanácsok Országos Szövetsége pedig azt javasolja, hogy indítsák be a szakmunkásképzést.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint rendkívül fontos, hogy az elkövetkezendő években markánsan csökkenjenek az élőmunkára rakódó terhek Magyarországon. Dávid Ferenc a Világgazdaság kérdésére elmondta: amit nyertek a réven a vállalkozók a járulékcsökkentésekkel az elmúlt években (például a szociális hozzájárulási adó mérséklésével), az elment a vámon a minimálbér, a garantált bérminimum jelentős emelése miatt. Németország és Belgium után Magyarországon a legmagasabb a vállalkozói adóteher az Európai Unióban.

A VOSZ főtitkára szerint problémák adódtak a jogbiztonsággal kapcsolatban az utóbbi években, példaként a vasárnapi boltbezárást említette, amiről 2014 decemberében döntött az Országgyűlés, majd 2016 áprilisában már arról határoztak a képviselők, hogy feloldják. Dávid Ferenc szerint ez azt jelezte, hogy egyrészt nem készült hatásvizsgálat, másrészt nem egyeztettek a szakmával, az érdekképviseletekkel. A VOSZ azt javasolja az új négyéves parlamenti ciklusra, hogy a társadalmat, gazdaságot érintő meghatározó döntések előkészítésekor készüljenek hatástanulmányok, hangsúlyosabban kérjék ki a szociális partnerek véleményét.

Érdemes országszerte fejleszteni ma kisebb településeket

Az érdekképviselet gondnak tartja, hogy a közszférából még mindig nem irányították át a versenyszférába munkavállalók tízezreit, holott már 2015 decemberében volt ilyen kormányzati ígéret. Dávid Ferenc – a nemzetgazdasági tárca adataira hivatkozva – azt mondta: 2016-ban a kormányzati és az önkormányzati szférában alkalmazottak létszáma tízezres nagyságrendben nőtt, az utóbbi nyolc évben pedig megduplázódott.

A VOSZ főtitkára szerint tarthatatlan, hogy az állam a legnagyobb munkáltató, a „bürokratikus vízfej” pedig egyre csak nő – minél hamarabb meg kellene kezdődnie a közszolgálati dolgozók átáramlásának a versenyszférába.

Úgy véli: erősíteni kell a szakképzésen, és elengedhetetlen mind több közfoglalkoztatottat betanított munkássá képezni, majd a versenyszférába orientálni, hogy mérséklődjön az égető munkaerőhiány.

A munkáltatói érdekképviselet pozitívumnak tartja, hogy létrejöttek a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek a munkaerőhiány csökkentésére, ám szorgalmazza, hogy minden korlátot bontsanak le a nyugdíjasok elől, például jelenleg az egészségügyi vagy az oktatási ágazatból nyugdíjba vonulóknak nincs lehetőségük visszatérni a munkaerőpiacra a szövetkezetek révén. A VOSZ örül annak, hogy tisztul a gazdaság, visszaszorul a feketegazdaság, ezért üdvözölte az elektronikus árukövetési rendszer bevezetését, az online pénztárgépek használatának kiterjesztését is. Dávid Ferenc jó kezdeményezésnek tartja, amit a kormányfő március elején jelentett be, hogy Modern falu programot terveznek indítani, mert fejleszteni kell a kisebb településeket. Az 1500-2000 lakosú falvakban most nem csekély teher a mikro- és a kisvállalkozóknak kigazdálkodniuk a megemelkedett béreket.

A markánsan javuló foglalkoztatáspolitikai helyzetet és a dinamikusan növekvő béreket is kedvező trendnek minősítette a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Palkovics Imre a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy a 20–64 éves korcsoport esetében – amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok szempontjából is fontos – a foglalkoztatási ráta 1,8 százalékponttal, 73,9 százalékra emelkedett.

Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon ma a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 81,8, a nőknél 66,2 százalék. Míg a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010 első hónapjaiban a 3,7 millió főt sem érte el a foglalkoztatottak száma, addig idén már több mint 4,4 millió embernek van munkája. Eközben nyolc év alatt a munkanélküliségi ráta 11,8 százalékról 3,8 százalékra mérséklődött. A szakszervezeti vezető utalt rá, hogy manapság már nem a munkanélküliség a fő probléma, hanem a munkaerőhiány. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a szint gyakorlatilag teljes foglalkoztatásnak felel meg: csaknem 70 ezer üres álláshely van, persze időben és térben nem feltétlenül ott, ahol optimális lenne a munkakeresőknek.

Bérharcban állunk a visegrádi országokkal

Palkovics Imre hangsúlyozta: a garantált bérminimum összege megduplázódott 2010 óta, a minimálbér nettó tartalma pedig végre elérte a létminimum szintjét, ami régi követelése volt a munkavállalói érdekképviseleteknek.

A bérrobbanás érintette a kelet-közép-európai régiót, a visegrádi országok mellett Romániát is. A magyar keresetek mintegy 10 százalékkal elmaradnak a lengyel és a szlovák szinttől, a csehekkel vetélkedünk a harmadik helyért, ugyanakkor a vásárlóerő-paritás tekintetében a nyugat-európai bérek értékének harmadát érhetjük el. A Munkástanácsok elnöke szerint a közfoglalkoztatás bevezetésének volt értelme, hiszen jórészt egy társadalmilag kirekesztett réteget vontak be a munkaerőpiacra, még ha igen alacsony bérért is. Palkovics a problémák közé sorolta, hogy az a szakmunkásképzés, amelyet az 1990-es évek végétől leépítettek, még manapság sem indult be. A szakszervezetek is bele akarnak szólni a duális képzés szakmai, tartalmi kérdéseibe, és megfelelő érdekvédelmet is kívánnak nyújtani a fiataloknak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+17 #8 Biorobot 2018-04-19 10:40
Csatlakozva az előttem szólókhoz: tényleg nem normális! 45 évesen 24 éves községi önkormányzati közszolgálati múlttal (ahol a WC pucolástól a számítógépprogr amozásig mindenhez kötelező értened!), epedve várom, hogy irányítsanak át a versenyszférába ! Ott legalább nem minimálbéren foglalkoztatnán ak, hanem tisztességes, versenyképes fizetésért, nem kellene 0-24-ig készen lennem arra, hogy berendeljenek túlórára, rendkívüli munkavégzésre, ünnepségekre, kötelező pofavizitekre, stb. Nem emlegetnék napi szinten a felmenőimet az ügyfelek, nem vasárnap délben ütnék a kapumat az ügyfelek ügyintézésre várva, nem lennének kreditpontos kötelező fejtágítók a semmiért, nem ellenőrizne a belső ellenőrtől a Kormányhivatali g évente többször valaki, nem szembesülnék azzal, hogy a segélyt kérő ügyfelek jövedelme 50-60 ezer nettóval több, mint az enyém, és még sorolhatnám.
Valószínűleg, az a kolléga, aki ennyi idő után még mindig tűr és végzi a dolgát szorgalommal, az tényleg a KÖZ-t szolgálja és komolyan veszi a munkáját.Ezt kellene - a bérezésben is kifejezve - értékelni bennünk!
Ám, ha ennek ellenére nem kellünk az államnak, úgy várjuk a versenyszféra állásajánlatait !
Idézet
 
 
+5 #7 jhbjb 2018-04-18 07:52
"Az érdekképviselet gondnak tartja, hogy a közszférából még mindig nem irányították át a versenyszférába munkavállalók tízezreit.." akkor ezek az emberek hol vannak????????
Idézet
 
 
+20 #6 köztisztviselő 2018-04-17 12:15
Nem tudom miről beszél a VOSZ főtitkár. Az önkormányzatokn ál nem hogy plusz létszám, de még a jogszabályok által előírt létszám sincs meg. A központi államigazgatási szerveknél kell keresni a plusz létszámot, de az nem fog a jó fizető állásából a versenyszférába menni. A közmunkások között már ne várjanak plusz létszámot akit foglalkoztatni tudnak, mert aki maradt már semmilyen munkára sem alkalmas.
Idézet
 
 
+13 #5 kétkedő 2018-04-17 09:53
Addig működik a közigazgatás jól, amíg a mai 50 és fölöttiek ott lesznek. Ha jönnek újak, azok java része nem is érti a feladatot. Itt rengeteg helyen előre kell gondolkodni, nincs megrajzolt séma, nincs két azonos ügy. Igen, megállnánk a helyünket a magánszférában, de pont az 50+-os nem kell oda. De nem aggódok, mert úgyis tömegével fognak kimenni az országból a fiatalok és akkor örülni fognak még nekünk is.
Idézet
 
 
+13 #4 kételkedő 2018-04-16 20:11
Az önkormányzatokn ál a létszám a jogszabályok által előírt feladatokhoz sem elegendő.....
Kevesebb feladat, kisebb létszám, ez ilyen egyszerű. Csak hol lesz a csökkentés? Az adóban, a szociális ügyintézésnél? A testületi munkánál? Esetleg viszik a teljes pénzügyet? Sorolhatnám.... .
Idézet
 
 
+13 #3 Mindegy hol élsz 2018-04-16 19:57
Hu, én is nagyon megvagyok elégedve. A fizetésem a mai napon is több mint 10000 ft kereset kiegészítést tartalmaz, hogy a nettóm annyi legyen mint az egykulcsos szja előtt. Hurrá, két diplomával 55 évesen valamivel többet keresek mint a minimál bér. Gyerekeimet, ha kaptam egyáltalán, a családi pótlék segítségével, tanittattuk, s győzködöm őket el innen. S a valász, de nem igy neveltetek. Köszönöm, hogy 10 éve nem nőtt a bérem. Lassan a nyugdíjas évekre kellene takarékoskodni, "szerencsére" gyerekeim egyedül vannak, igy nem szorulnak a mi támogatásunkra. Nem kell sokat várni, hogy a településen dolgozó köztisztviselők kiöregedjenek, s nem lesznek helyettük mások, csak a folyamatosan duzzasztott központi részeknél, ahol állást meg nem hírdetnek, betöltik a valakinek valakijével.
Idézet
 
 
+24 #2 Gyenes Zoltán 2018-04-12 18:52
Kérdezem a nagypofájú VOSZ vezetői mikor fognak érdemi munkát végezni az alfél ápoláson kívül? A többletlétszámo t a központi közigazgatás és kiszervezett sóhivatalok környékén keressék pl "kuka holding", közmű és energetikai szabályozási hivatal, a sor folytatható, ja nemzet gyöngyszeméről a KLIK-ről meg ne feledkezzek.Ill ene valamit tenniük a kivándorlás ügyében mert a sunyi alkalmazási módszerek a rabszolgabér, a kölcsönzött munkaerő szisztéma vastagon oka a fiatalok elvándorlásának . Ja hogy születésnapra már nem elég egy üveg viszki hanem lassan kastély és helikopter dukál az természetes. No elmentek a ....-ba!
Idézet
 
 
+20 #1 Vidéki 2018-04-12 12:18
Besenyő Pista szavaival élve - Normális a VOSZ?! Felsőfokú közigazgatási végzettséggel, 25. évi közigazgatási gyakorlattal, 54. évesen milyen munkát végezzek a versenyszférába n? Persze csak úgy mellékesen a jelenlegi munkámat szeretem - annak ellenére, hogy 10. éve nem volt központilag béremelésem - a főnökeim meg vannak elégedve a munkámmal, sőt még az ügyfelektől is kapok elismerést.Megi nt csak úgy mellékesen, itt nálunk általában középkorú tisztviselők végzik a munkát, fiatalt alig látni, mi lesz a közigazgatással , ha a mi generációnk nyugdíjba megy?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Nagyon nagy a baj! A felállt 2500? - szerintem több, és még többen lesznek - ügy... Tovább...
 • Én megértem azt aki marad, azért vidéken, speciális képzettséggel nem könnyű más... Tovább...
 • Családbarát munkahely.☹ Tovább...
 • Azt gondolják a vezetők, hogy a kormánytisztvis előkkel és a köztisztviselők kel... Tovább...
 • https://24.hu/fn/gazdasag/2019/04/10/felmondasi-hullam-sopor-vegig-a-kormanyhiva... Tovább...
 • Ezt tudom én is, de sajnos a munkáltató úgy áll hozzá, hogy ennyi, és nem több! ... Tovább...
 • Attól, hogy személyi bérben vagy - bocs a tegeződésért - az nem akadálya a bérem... Tovább...
 • 37.000 fő önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő van, és 37.000 félek... Tovább...
 • Sajnos ez szinte mindenhol megszokott dolog! Az, aki a polgármesterrel jóban van... Tovább...
 • Ehhez az adóssághoz az önkormányzatokn ak semmi köze.Sőt az önkormányzatoko n mú... Tovább...
 • Bocsánat! Miért is az Önkormányzatok adóssága? Az állam felelőtlenül beleavatkoz... Tovább...
 • Persze, nem állítottak benne semmi valótlant.....h iszi a piszi Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők követelik a 2008. évben megállapított illetmény... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők túlóráznak pénz nélkül, éjszaka, hétvégén, szab... Tovább...
 • Túlórapénz? 15 éve dolgozom, sokadik átszervezés után, de életembe nem láttam m... Tovább...