Hirdetés
2023, avagy futurisztikus utazás a közigazgatási képzés galaxisában PDF Nyomtatás E-mail
2017. november 08. szerda, 09:00

fonokA híradások szerint 2023. január elsejétől csak az tölthet be vezetői pozíciót a közigazgatásban, aki elvégezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államtudományi mesterképzését. Nem felmenő rendszerben léptetnék életbe, vagyis az összes közszolgálati vezetőnek meg kellene szereznie ezt a végzettséget 2023-ig. Ezzel kapcsolatban fogalmazták meg véleményüket Rádió Orient vendégei Gyergyák Ferenc, Józsa Fábián és Szmetana György.

Szmetana György szerint jó szemléletű, jó szervezőképességű menedzserekre van szükség, akik tudják irányítani a folyamatokat. Nincs azzal baj, hogy államtudományi képzés is van, de kötelezően előírni, hogy csak akkor lehet valaki vezető, ha ez megvan, nem biztos, hogy szerencsés dolog. Kell, hogy legyen elitképzés, csak abba a túlzásba nem szabad esni, hogy mindenki, aki vezető akar lenni, ebbe az elitképzésbe kell, hogy tartozzon. Úgy véli, egy megyei középvezetőnek nem feltétlenül szükséges államtudományi doktorátus.

Az államtudományi képzésnek valószínűleg egy centralizált ismeretátadási szándéka van a jogalkotó és az egyetem részéről, megpróbálják összpontosítani, de hogy ez mennyire lesz gyakorlati, azt nem lehet előre megjósolni. Jelenleg nagyon kevés a gyakorlati elem a jogi területeken az egyetemi oktatásban, elméleti szakemberek kerülnek ki a gyakorlatba, és ott kell fölvérteződniük. Ha csak államtudományi végzettséggel lehet elsősorban a központi közigazgatásban vezető beosztásban elhelyezkedni, az a jogi egyetemeken korábban végzettek előtt el fogja zárni ezt a pályát, hacsak másoddiplomaként rá nem szánnak még öt évet arra, hogy elvégezzék ezt is, de ehhez az az elhivatottság kell, hogy a közigazgatásban akarjanak dolgozni. Nyilvánvalóan azok, akik a korábban úgynevezett Államigazgatási Főiskolán végeztek, a közigazgatás világában lényegesen szélesebb ismeretekkel rendelkeznek azoknál, mint akik a jogi egyetemen diplomáztak. Ez törvényszerű, hiszen három éven keresztül lényegében csak erre a kérdésre fókuszáltak. A jogi oktatás is biztosítja az időkeretet ezekre az ismeretekre, de a probléma vélhetően az, hogy túlterheltek a hallgatók, és sok más terület felé terelődik el a figyelmük. Egy szakosodott képzésben sokkal szerteágazóbb, mélyebb tudást lehet átadni, mint egy általános jogi képzésben – tudtuk meg Józsa Fábiántól.

Gyergyák Ferenc visszautalt egy régebbi beszélgetésre, amelyben elhangzott, hogy a kormányablakok dolgozóinak profizmussal való felkészítése nagymértékben megemelte a munkakör presztízsét. Itt is ez várható, ha megfelelő lesz a képzés, és megfelelő lesz a gyakorlati megvalósítás. Hogy lesz-e valaminek presztízse, azt majd a gyakorlat dönti el. Az utóbbi években a jogászok a közigazgatás irányába tendáltak, de ez nem a presztízs miatt volt, hanem ott volt felvevőpiac, most előttük kicsit zárul ez a pálya. Hogy mit hoz a gyakorlat, még nem lehet tudni, nagyon sok jogszabályt kell még összehangolni a megvalósításig.

A Rádió Orient vendégei egyetértettek abban, ha ennek a képzésnek az lesz az eredménye, hogy minőségi képzéssel minőségi szakemberek kerülnek vezetői pozícióba a tömegképzés helyett, és akkor jó ez az elgondolás.

Nem lenne rossz ötlet, ha lenne egy előzetes szakmai kiválasztás, s aki arra érdemes, az juthatna be, de sajnos erre a modern világban egyszerűen nincs idő, nincs idő a hagyományos közigazgatási ranglétrát végigjárni. Úgy vélik, ez egy kifejezetten érdekes, megvitatandó kezdeményezés, amelynek nyomán javulhat a szakmai felkészültsége a vezető pozíciót betöltő kormány-, állami és önkormányzati tisztviselőknek. A tudományokban való jártasság, az államtani ismeretek ebben a szakmában nélkülözhetetlenek. Inkább most van olyan veszély, hogy teljesen kiüresedik belülről a rendszer, egyre kevesebben rendelkeznek a megfelelő szakértelemmel, mert nem megfelelő intézményekben szereztek diplomát, vagy mert nem tanultak tisztességesen. A beszélgetés résztvevői bíznak abban, hogy talán a műsornak köszönhetően is elindul egy értelmes vita erről a kérdésről, hiszen még van idő megvitatni mind a praxis, mind a tudomány oldaláról. (OrientPress)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #2 jogász 2017-11-08 16:49
A törvénytervezet szerint csak annak a jogásznak kellene államtudományi képzésen részt vennie akinek a diplomája általános jogász végzettséget ad. Ilyen a jogászi diploma elnevezése 2006-tól. Előtte állam- és jogtudományi végzettséget szerzett az illető a jogi karon, tehát a diploma megnevezésében benne volt az államtudományi elnevezés. Az viszont érdekes, hogy maga a képzés formátuma a diploma elnevezésével nem változott.
Idézet
 
 
+1 #1 kételkedő 2017-11-08 11:53
Akkor most az összes jogásznak ezt is el kell végeznie? Persze mellé, akinek nincs még a nyelv vizsgát is prezentálni kell?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Rohadjanak meg!!! Az önkormányzati dolgozók bérét 10. éve nem emelik, egy középf... Tovább...
 • . . . Az önkormányzati dolgozó meg legyen boldog a 180 párezres bruttójával(!!! ... Tovább...
 • Az az orvos, aki az alapellátásban háziorvosként szeretne dolgozni közalkalmazot... Tovább...
 • Bizony ez óriási probléma, és sajnos egyre csak nő a betöltetlen háziorvosi prax... Tovább...
 • És vajon a jegyző, mint olyan marad-e? Az önkormányzatisá got lehet máshogy is k... Tovább...
 • Arról nem beszélnek, hogy mi lesz a kis önkormányzatok hivatalaival! Lesz összev... Tovább...
 • Be kell látni, ha nem ülnek polgármesterek a parlamenti patkóban, akkor a telepü... Tovább...
 • A mindenkori politikai vezetésnek azt kellene tudomásul vennie, hogy a település... Tovább...
 • Tisztelt "Agglomerációs csőcselék"! Amit ír abban sok az igazság, de azt is nézz... Tovább...
 • Én nem aggódom. Ez most világszerte jelenség, kiürülnek a falvak, visszaveszi ma... Tovább...
 • Nevetséges ez a folyamatos hátramutogatás, "emúttnyócév" ami már "emútt 10" lett... Tovább...
 • Ha a kormány nem tud a falvak 20-30 km-es körzetében normális munkahelyet biztos... Tovább...
 • Ez egy választási ígéret volt mint a 12000 Ft fűtéstámogatás amelyből az ügy jel... Tovább...
 • https://www.hirstart.hu/hk/20180619_igy_valtozna_meg_jovore_a_cafeteria-rendszer... Tovább...
 • "ehelyett inkább külföldre mennek, mert önállóan képtelenek megteremteni az első... Tovább...